Την εξάρθρωση πολυμελούς σπείρας, που εξαπάτησε για μεγάλο διάστημα ηλικιωμένα άτομα με τη μέθοδο της δήθεν εμπλοκής συγγενικών τους προσώπων σε σοβαρά ατυχήματα, ανακοίνωσε η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης.

Έπειτα από πολύμηνη αστυνομική έρευνα του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τις αστυνομικές Αρχές της Βουλγαρίας, εξαρθρώθηκε πολυμελής οργάνωση, η οποία ενέχεται σε εκατοντάδες υποθέσεις εξαπάτησης ηλικιωμένων (τετελεσμένες και απόπειρες), σε διάφορες περιοχές της χώρας μας, αποκομίζοντας χρηματικά ποσά ή χρυσαφικά. Σύμφωνα με την ανακοίνωση στην υπόθεση εμπλέκονται συνολικά 25 άτομα (15 μέλη και 10 απλοί συνεργοί, εκ των οποίων 22 αλλοδαποί και 3 ημεδαποί), συμπεριλαμβανομένων και των δύο Βούλγαρων εγκεφάλων της οργάνωσης, ηλικίας 27 και 30 ετών.

 

Επίσης, κατά το περασμένο έτος, πέραν των παραπάνω κατηγορουμένων, διαπιστώθηκε η εμπλοκή ακόμη 15 μελών της οργάνωσης, τα οποία συνελήφθησαν με τη διαδικασία του αυτοφώρου. Οι έρευνες για την ύπαρξη και άλλων μελών της οργάνωσης συνεχίζονται.

 

Η επιχείρηση εξαπάτησης των ηλικιωμένων λειτουργούσε ως εξής: τα μέλη της οργάνωσης καλούσαν τηλεφωνικά στις οικίες των θυμάτων, είτε παριστάνοντας το νοσοκομειακό γιατρό, αναφέροντας ότι συγγενικό τους πρόσωπο έχει τραυματιστεί σοβαρά και απαιτούνται άμεσα χρήματα για υποτιθέμενη επέμβαση, είτε προσποιούμενοι τον αστυνομικό ή το δικηγόρο, ισχυριζόμενοι ότι απαιτείται η καταβολή χρηματικού ποσού για την αποφυγή ποινικής διαδικασίας, εξαιτίας υπαιτιότητας συγγενούς τους σε τροχαίο ατύχημα.

 

Τα στοιχεία για την οικογενειακή κατάσταση των ηλικιωμένων τα αποσπούσαν με ιδιαίτερο τρόπο από τους ίδιους κατά τη διάρκεια της συνομιλίας που είχαν και εξαιτίας του φορτισμένου κλίματος που δημιουργούσαν στα θύματά τους. Προκειμένου να γίνονται περισσότερο πειστικοί, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, άλλα μέλη της σπείρας παρίσταναν το υποτιθέμενο συγγενικό πρόσωπο. Στη συνέχεια ένα μέλος της οργάνωσης μετέβαινε στις οικίες των ηλικιωμένων ή σε κοντινό σημείο, προκειμένου να παραλάβει το σχετικό χρηματικό ποσό ή ακόμα και χρυσαφικά, που τους παρέδιδαν.

 

Κατά τον διευθυντή Ασφάλειας Θεσσαλονίκης Νίκος Ζησιμόπουλο, τα νούμερα των ποσών που αποκόμισαν από την καλά στημένη επιχείρηση των δραστών εντυπωσιάζουν. Από τις αρχές του 2015 έως και τις αρχές Μαρτίου 2016 μόνο στη Θεσσαλονίκη διέπραξαν 100 τηλεφωνικές απάτες, αποκομίζοντας 641.270 ευρώ (!), 200 χρυσές λίρες και διάφορα χρυσαφικά και κοσμήματα, ενώ αποπειράθηκαν να διαπράξουν 282 επιπλέον απάτες, αποσκοπώντας στον προσπορισμό του συνολικού ποσού των 3.947.300 ευρώ, 26.000 στερλινών Αγγλίας και 100.000 κορονών Σουηδίας.

 

Οι αστυνομικοί εφιστούν την προσοχή των πολιτών:

  • Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην απαντούν ποτέ σε προσωπικές ερωτήσεις (όνομα, διεύθυνση κ.λπ.) που κάνουν άγνωστοι, είτε για τους ίδιους είτε για μέλη της οικογένειάς τους.
  • Να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού-φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο).
  • Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδουν σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.). Πρέπει να επικοινωνούν τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό τους πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται, και να μη δέχονται να επικοινωνούν με άτομο το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.
  • Να μην πείθονται από αγνώστους όταν τους ζητούν να καταβάλουν χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων.
  • Να ζητούν τον αριθμό τηλεφωνικής σύνδεσης του καλούντος σε περιπτώσεις τηλεφωνικών κλήσεων με απόκρυψη αριθμού.
  • Να μη δέχονται σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να τα οδηγήσουν σε τράπεζα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.

 

Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν ακολουθείται ποτέ η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν. Τέλος, να ενημερώνονται πάντα οι αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης.