Ανήμερα την Πρωτοχρονιά έφυγε η σκηνοθέτις της τηλεόρασης Ηρώ Σγουράκη, ένας άνθρωπος χαρούμενος, δραστήριος, αθόρυβος, γεμάτος αισιοδοξία και απέραντα αποθέματα ψυχής.

Μαζί με το σύζυγό της Γιώργο Σγουράκη δημιούργησαν δεκάδες αυτοβιογραφικές ταινίες για την ελληνική τηλεόραση με σχεδόν όλες τις μεγάλες προσωπικότητες των ελληνικών γραμμάτων, της φιλοσοφίας και της τέχνης: το περίφημο «Μονόγραμμα». Μέσα από 280 εκπομπές του «Μονογράμματος» δημιούργησαν ένα μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα αρχείο προτρέτων επιφανών ανθρώπων που χωρίς τη δική τους πρωτοβουλία δεν θα υπήρχε.

Η Ηρώ Σγουράκη – Αλεξιάδου ήταν μικρασιατικής καταγωγής, από το Τσεσμέ. Η ίδια είχε γεννηθεί στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το Αρσάκειο και σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο και παράλληλα σπούδαζε και σκηνοθεσία. Ασχολήθηκε επαγγελματικά με τη δημοσιογραφία στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο.

 

Στη συνέχεια εργάστηκε ως σκηνοθέτις και ως ερευνήτρια δημοσίων εγγράφων που αναφέρονταν στον κοινωνικό και προσωπικό βίο, με σκοπό τη δημιουργία αρχείων δεδομένων ευρέος φάσματος θεμάτων της νεότερης ελληνικής ιστορίας.

Υπήρξε συνεργάτις του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών στο πρόγραμμα του «Κέντρου Νεοελληνικών Ερευνών» για την καταγραφή της Ιστορίας του ελληνικού Τύπου και συμμετείχε στο «Αρχείο Κρήτης» για την υλοποίηση του έργου «Ντοκουμέντα Ιστορίας-Πνεύματος και Ελληνικού Πολιτισμού» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας» του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

eyteri

 

Ηταν εταίρος της «Φιλεκπαιδευτικής Εταιρίας» των Αρσακείων Σχολείων, μέλος του «Ιδρύματος Μελετών Νίκος Καζαντζάκης», διετέλεσε μέλος των Δ.Σ. του «Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων» και του Δ.Σ. του ραδιοφωνικού σταθμού 9,84. Υπήρξε σύμβουλος του τότε υπουργού Επικρατείας Μίκη Θεοδωράκη.

 

Βραβεύτηκε για το έργο της με το σύζυγό της από την Ακαδημία Αθηνών και από άλλους φορείς. Γνωρίστηκε με τον Γιώργο Σγουράκη το 1969 στην Πάντειο, παντρεύτηκαν λίγο αργότερα και από τότε πορεύτηκαν μαζί στη ζωή και στη δουλειά, συμπληρώνοντας ο ένας τον άλλο.

 

«Όταν ασχοληθήκαμε με την τηλεόραση το 1977 σκεφτήκαμε ότι αυτό που της έλειπε ήταν η πνευματικότητα, κάτι που λείπει και σήμερα, και θελήσαμε τότε να περάσουμε το πνεύμα των Ελλήνων ποιητών, των λογοτεχνών και των επιστημόνων στην τηλεόραση» δήλωσε στο ΑΠΕ ο Γιώργος Σγουράκης μιλώντας για το ξεκίνημα της αρχειακής του καταγραφής.

 

«Με αυτό το σκεπτικό δημιουργήσαμε την πρώτη ταινία που ήταν αφιερωμένη στον Θεόφιλο, σε κείμενα του Οδυσσέα Ελύτη. Θελήσαμε να αλλάξουμε τη μορφή του ντοκιμαντέρ που ώς τότε αναφερόταν μόνο στην ωραία φύση και να βάλουμε στην τηλεόραση το λόγο των πνευματικών ανθρώπων. Έτσι κάναμε με τον Σεφέρη τους Δελφούς, με τον Νίκο Καζαντζάκη την Ολυμπία, με τον Γιάννη Ρίτσο τη Μονεμβασιά».

 

Στα 35 χρόνια που πορεύτηκαν μαζί δημιούργησαν δεκάδες εκπομπές στη δημόσια τηλεόραση. Ιδρυσαν την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Αρχείο Κρήτης» και εξέδωσαν τα λευκώματα με dvd «Μίκης Θεοδωράκης – ντοκουμέντα της ζωής και του έργου του», «Γιάννης Ρίτσος – αυτοβιογραφία», την ταινία «Βιογραφία Ελευθερίου Βενιζέλου», τα βιβλία «Κρητικά Ημερολόγια», καθώς και την ειδική έκδοση σε cd με όλα τα διασωθέντα ηχητικά ντοκουμέντα με τη φωνή του Εθνάρχη.

 

Η ΕΡΤ σε ειδική εκδήλωση (Φεβρουάριος 2012) τους βράβευσε για τα 30 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας της εκπομπής στην ελληνική τηλεόραση.