Της Μαρίνας Κουρμπέλα (marinakourbela@gmail.com)

Πρωτιές στην εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, που υπογράφηκε τον Δεκέμβριο του 2015, επιδιώκει η Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη λήψη μέτρων που οδηγούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Σήμερα, συνεδριάζει στο Λουξεμβούργο το Συμβούλιο «Περιβάλλον», και θα συζητήσει τις προτάσεις της Επιτροπής σχετικά με τον κανονισμό για τον επιμερισμό των προσπαθειών και τον κανονισμό για τη χρήση της γης, την αλλαγή στη χρήση της γης και τις δασοκομικές δραστηριότητες (κανονισμός LULUCF).

Σημειώνεται πως ο κανονισμός σχετικά με τον επιμερισμό των προσπαθειών καλύπτει τομείς όπως οι μεταφορές και τα κτήρια και ορίζει στόχους μείωσης των εκπομπών για κάθε κράτος-μέλος. Ο κανονισμός για τη χρήση της γης, την αλλαγή στη χρήση της γης και τις δασοκομικές δραστηριότητες αναφέρεται στη συμβολή της χρήσης γης και της δασοκομίας στους στόχους μείωσης των εκπομπών.

 

Οι υπό έκδοση αυτοί κανονισμοί και η αναθεώρηση του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών (ΣΕΔΕ) αποτελούν τα κύρια μέσα για την εκπλήρωση της δέσμευσης της Ε.Ε. στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού, η οποία θέτει το πλαίσιο της παγκόσμιας δράσης για την κλιματική αλλαγή.

 

Ύδατα

Το Συμβούλιο θα εγκρίνει επίσης συμπεράσματα για τη βιώσιμη διαχείριση των υδάτων. Σκοπός τους είναι να συμβάλουν σε μια ευρύτερη συζήτηση σχετικά με τη μελλοντική πολιτική της Ε.Ε. στον τομέα των υδάτων. Τα συμπεράσματα λαμβάνουν υπόψη τις προκλήσεις που συνδέονται με τη χρήση γης και την κλιματική αλλαγή, καθώς και με ένα νέο διεθνές περιβάλλον που διαμορφώνεται μεταξύ άλλων με τη Συμφωνία των Παρισίων και την Ατζέντα του 2030 για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

 

Βιοποικιλότητα

Το Συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει Συμπεράσματα για τη βιοποικιλότητα, ενόψει της συνόδου των συμβαλλόμενων μερών της Σύμβασης για τη βιολογική ποικιλότητα και των πρωτοκόλλων της, που θα πραγματοποιηθεί από τις 4 έως τις 17 Δεκεμβρίου στο Κανκούν του Μεξικού. Τα συμπεράσματα αυτά θα αποτελέσουν τη βάση της διαπραγματευτικής θέσης της Ε.Ε. κατά τη σύνοδο.

 

klimatiki allagi periballon ekpompes diokseidiou tou anthraka

 

Η σύνοδος του Σεπτεμβρίου

Υπενθυμίζεται πως το Συμβούλιο στη σύνοδο, που έγινε στις 29 και 30 Σεπτεμβρίου, συμφώνησε να επιταχυνθεί η διαδικασία επικύρωσης της Συμφωνίας του Παρισιού. Μάλιστα, ο προεδρεύων του Συμβουλίου το τρέχον εξάμηνο, υπουργός Περιβάλλοντος της Σλοβακίας κύριος László Sólymos, ικανοποιημένος από τη συμφωνία είχε δηλώσει:

 

«Η σημερινή μέρα είναι σημαντική όχι μόνο για τη δράση μας όσον αφορά το κλίμα αλλά και για το πνεύμα ενότητας που επιδείξαμε. Αυτό σημαίνει ότι η Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη της θα συμβάλουν με το κύρος τους στην έναρξη ισχύος της Συμφωνίας του Παρισιού. Η Ευρώπη ανέλαβε ηγετικό ρόλο στο Παρίσι και θα συμμετάσχει στην υλοποίηση της συμφωνίας στο Μαρακές. Η δράση υπέρ του κλίματος εξακολουθεί να είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία του πλανήτη μας και την επιβίωση των μελλοντικών γενεών».

 

Η Διάσκεψη του Μαρακές για την κλιματική αλλαγή

Μετά τη Διάσκεψη του Παρισιού, η Διάσκεψη του Μαρακές για την κλιματική αλλαγή (7-18 Νοεμβρίου 2016) θα επικεντρωθεί στα αναγκαία μέτρα και στην υλοποίησή τους. Οι υπουργοί ευελπιστούν, μεταξύ άλλων, ότι θα προχωρήσουν οι εργασίες όσον αφορά τις λεπτομέρειες της συμφωνίας.

Πηγή: Blog: marina anastas.kourbela