Της Μαρίνας Κουρμπέλα (marinakourbela@gmail.com)

Η μελλοντική χρηματοδότηση της πραγματικής ευρωπαϊκής οικονομίας, θα πραγματοποιηθεί, με μεγαλύτερη, από ότι έως σήμερα χρησιμοποίηση των υπό κεντρική διαχείριση χρηματοδοτικών μέσων, από τον προϋπολογισμό της Ένωσης.

Σημειώνεται, πως η συνολική συνεισφορά της Ένωσης για τα μέσα της περιόδου 2007-2013 έφτασε,, περίπου, στο ποσό των 5,5 δισ. ευρώ, με το οποίο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014 υποστηρίχθηκε όγκος χρηματοδότησης της τάξης των 82,9 δισ. ευρώ – υποδεικνύοντας συνολικό δείκτη μόχλευσης άνω του 15.

Στο σημερινό οικονομικό κλίμα, με τα υψηλά επίπεδα χρέους του ιδιωτικού τομέα και το υψηλό ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων που περιορίζουν τη δανειοδοτική ικανότητα των τραπεζών, παρεμποδίζοντας παράλληλα την οικονομική ανάπτυξη και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Ετσι οι δημόσιοι χρηματοδοτικοί οργανισμοί και οι ιδιώτες επενδυτές διστάζουν να δανείσουν κεφάλαια στην πραγματική οικονομία και ιδίως στις ΜΜΕ, των οποίων οι επενδύσεις θεωρούνται υψηλού κινδύνου.

Οι προκλήσεις αυτές, επισημαίνει η Επιτροπή, απαιτούν άμεση ανάληψη δράσης, δεδομένου ότι η ευρωπαϊκή οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον δανεισμό από τον τραπεζικό τομέα και η πρόσβαση σε χρηματοδότηση με μέσα μετοχικού κεφαλαίου, ιδίως για τις μικρές επιχειρήσεις, παραμένει περιορισμένη.

Η ΕΕ έχει θεσπίσει καινοτόμα χρηματοδοτικά μέσα (όπως αυτά που συγκροτήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζοντας 2020» για την έρευνα και την καινοτομία ή στο πλαίσιο του προγράμματος COSME για τις ΜΜΕ) και επιτρέπει στα κράτη μέλη να συνδυάζουν κονδύλια από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία (ΕΔΕΤ) με πόρους των προγραμμάτων «Ορίζοντας 2020» και COSME στο πλαίσιο του πρώτου κοινού χρηματοδοτικού μέσου, δηλαδή της πρωτοβουλίας για τις ΜΜΕ.

    
                              Οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις


Οι ΜΜΕ είναι η βασική ομάδα-στόχος στην οποία απευθύνεται η στήριξη της ΕΕ που χορηγείται με χρηματοδοτικά μέσα: αντιπροσωπεύουν τα δύο τρίτα της απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα και σχεδόν το 60% της πραγματικής προστιθέμενης αξίας στην ΕΕ. Ιδιαίτερη προσοχή δίδεται στις επιχειρήσεις και άλλες ομάδες-στόχους σε στρατηγικούς τομείς, ιδίως στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας, των υποδομών και της ενεργειακής απόδοσης, της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και της εκπαίδευσης.

Με βάση την πείρα της, η Επιτροπή είναι πεπεισμένη ότι τα χρηματοδοτικά μέσα συνιστούν αποτελεσματικό τρόπο κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών της πραγματικής οικονομίας, καθώς και τόνωσης της ανάπτυξης και της απασχόλησης.
Όταν μάλιστα εφαρμόζονται σε συνεργασία με δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς, αντιμετωπίζουν τις ελλείψεις της αγοράς στα θέματα της παροχής εξωτερικής χρηματοδότησης, αποφεύγοντας ταυτόχρονα τον παραγκωνισμό των ιδιωτών επενδυτών.

Η εφαρμογή των υπό κεντρική διαχείριση χρηματοδοτικών μέσων κατά την περίοδο 2007-2013 συνέβαλε στην προσπάθεια για την άμβλυνση των αποτυχιών στις χρηματοπιστωτικές αγορές και τη μόχλευση των θετικών επιπτώσεων της δράσης σε επίπεδο ΕΕ 2014-2020.

 

Για την περίοδο 2014-2020, το κονδύλιο του προϋπολογισμού των 4,8 δισ. ευρώ προορίζεται για τη στήριξη χρηματοδότησης ύψους 86 δις. ευρώ, που σημαίνει μέσο δείκτη μόχλευσης της τάξης του 18 Το κονδύλιο για την περίοδο 2014-2020 δεν περιλαμβάνει ακόμη πιστώσεις για νέα μέσα που ενδέχεται να προβλεφθούν για τις χώρες της διεύρυνσης και της γειτονίας ή τις χώρες που καλύπτονται από τον Μηχανισμό Αναπτυξιακής Συνεργασίας.

Κατά τα επόμενα έτη, η συνεισφορά της Ένωσης ύψους 890 εκατ. ευρώ που δεσμεύτηκε έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014 θα στηρίξει αναμενόμενο όγκο χρηματοδότησης, περίπου, 3,8 δισ. ευρώ.
Πηγή: Europenow.gr