Η αμερικανική υπηρεσία Διαστήματος (NASA) ανακοίνωσε ένα νέο πόρταλ, όπου βρίσκονται όλες οι έρευνες που βασίστηκαν σε κονδύλιά της. Μέσω της συγκεκριμένης ιστοσελίδας, που ονομάζεται «NASA PubSpace», ο καθένας θα μπορεί να έχει δωρεάν πρόσβαση σε επιστημονικά άρθρα που χρηματοδοτήθηκαν από την υπηρεσία.

Το «NASA PubSpace» είναι αποτέλεσμα της νέας πολιτικής της υπηρεσίας, σύμφωνα με την οποία οποιαδήποτε μελέτη χρηματοδοτεί θα πρέπει να διατίθεται δημόσια, μέσα σε ένα έτος από τη δημοσίευσή της σε κάποιο επιστημονικό περιοδικό. Η Ντάβα Νιούμαν, υποδιευθύντρια της υπηρεσίας, δήλωσε: «Είμαστε χαρούμενοι με αυτή την ευκαιρία να διευρύνουμε την πρόσβαση στο πολύ μεγάλο χαρτοφυλάκιό μας από επιστημονικές και τεχνολογικές εκδόσεις. Προσκαλούμε τη διεθνή κοινότητα να εξερευνήσει μαζί μας τη Γη, τον αέρα και το Διάστημα».

 

Από το υλικό που μπορεί να βρει κανείς στο «NASA PubSpace» υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις. Όπως αναφέρει η υπηρεσία, στην ιστοσελίδα δεν υπάρχουν πατέντες και άλλο υλικό που η ανάρτησή του θα παραβίαζε το ιδιωτικό απόρρητο ή θέματα εθνικής ασφάλειας.

 

Με το συγκεκριμένο πόρταλ, η NASA ανταποκρίνεται στο αίτημα του Λευκού Οίκου, που από το 2013 έχει ζητήσει από τις αμερικανικές δημόσιες υπηρεσίες να βρουν τρόπους επέκτασης της πρόσβασης σε δημόσια χρηματοδοτούμενες έρευνες. Επίσης, η πρωτοβουλία της υπηρεσίας εντάσσεται στη διεθνή τάση για άρση ολοένα περισσότερων περιορισμών στη διάθεση των επιστημονικών μελετών. Απαντώντας σε αυτή την τάση, τον περασμένο Μάρτιο οι υπουργοί Έρευνας και Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν ομόφωνα ότι, ξεκινώντας από το 2020, θα πρέπει να είναι ελεύθερα προσβάσιμη οποιαδήποτε επιστημονική μελέτη βασίζεται με κάποιον τρόπο σε δημόσια χρηματοδότηση.

 

Η Έλεν Στόφαν, επικεφαλής του επιστημονικού επιτελείου της NASA, δήλωσε: «Απλουστεύοντας την πρόσβαση στα επιστημονικά δεδομένα, θα αυξηθεί σημαντικά η επίδραση των ερευνών μας. Είτε είμαστε επιστήμονες είτε μηχανικοί, πάντοτε “χτίζουμε” πάνω σε προγενέστερες δουλειές άλλων συναδέλφων μας».

 

Αυτή τη στιγμή στο «NASA PubSpace» υπάρχουν περίπου 900 άρθρα, ο αριθμός των οποίων αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Το ήδη διαθέσιμο υλικό καλύπτει μία πολύ μεγάλη γκάμα θεμάτων, από τους τρόπους εκγύμνασης των αστροναυτών κατά τη διάρκεια των διαστημικών αποστολών, μέχρι τις πιθανότητες ύπαρξης ζωής στον Τιτάνα.