Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής, σε δηλώσεις του εξέφρασε την αισιοδοξία του πως το Βέλγιο θα συνεχίσει να είναι ο πρωταθλητής των συμβιβαστικών λύσεων και η διαπραγμάτευση συνεχίζεται για τη χρυσή τομή στη συμφωνία με τον Καναδά.

 

{source}

<iframe src=»https://video.consilium.europa.eu/en/embed/b3a1f3e5-3c3a-4b57-8e36-e2bf93b60891″ height=»900″ width=»640″ name=»stst» scrolling=»yes» frameborder=»0″ border=»0″ allowtransparency=»true» style=»overflow: hidden;»></iframe>
{/source}

{source}

<iframe src=»https://video.consilium.europa.eu/en/embed/e9e8ffe2-3437-4c14-a6a0-5fba98d9f534″ height=»900″ width=»640″ name=»stst» scrolling=»yes» frameborder=»0″ border=»0″ allowtransparency=»true» style=»overflow: hidden;»></iframe>
{/source}

 

«Αν δεν μπορείς να πείθεις για τις συμφωνηθείσες συνθήκες πως είναι για το καλό των πολιτών, δεν θα μπορούμε να έχουμε λαϊκή υποστήριξη στο θέμα. Η συνθήκη CETA πιθανόν θα είναι η τελευταία συμφωνία της ενιαίας αγοράς», συμπλήρωσε.

 

Τα κράτη-μέλη της Ευρώπης των 28 έχουν πέσει επάνω στη μικρή περιοχή της Βαλονίας του Βελγίου, η οποία αρνείται να ανάψει το πράσινο φως για την επικύρωση της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ε.Ε. και Καναδά (CETA), χαλώντας έτσι τα σχέδια για τη δημιουργία μιας ακόμη πιο νεοφιλελεύθερης Ευρώπης, στην οποία θα κυριαρχούν έχοντας πλήρη ασυδοσία οι πολυεθνικές. Πράγματι, μία βασική πτυχή της συμφωνίας προβλέπει τη θεσμοθέτηση ιδιωτικών δικαστηρίων για επίλυση διαφορών μεταξύ επενδυτών και κράτους.

 

Μια πολυεθνική, λοιπόν, θα μπορεί να απευθύνεται σε «ιδιωτικά δικαστήρια» και να ζητεί αποζημιώσεις από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Η Ελλάδα έχει συμφωνήσει με αυτό διατηρώντας μια αόριστη υπόσχεση σε βάθος πενταετίας για την προστασία της φέτας.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος υπογράμμισε:

«Χρειαζόμαστε αποτελεσματικά εργαλεία προστασίας από άδικες εμπορικές πρακτικές και οι σημερινές συζητήσεις είναι πολύ σημαντικές.

Θα αναλύσουμε επίσης τη σχέση μας με τη Ρωσία και το ρόλο της στη γειτονιά μας, αλλά είναι δύσκολο την ώρα που γίνονται επιθέσεις σε νοσοκομεία στο Χαλέπι της Συρίας. Δεν περιμένω άμεσες αποφάσεις αλλά σίγουρα η Ε.Ε. θα αφήσει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα ακόμα και τη χρήση κυρώσεων.

Τέλος καλωσορίζω την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι και ελπίζω να νιώθει ασφαλής μαζί μας και να καταλάβει πως η Ε.Ε. είναι η καλύτερη εταιρεία στο κόσμο».