To βιβλίο του Giorgio Rizzo, με τίτλο «Ο Πικρός Πόλεμος – Η ελληνο-ιταλική σύγκρουση (1940-1941)», παρουσιάζεται αύριο Παρασκευή 21 Οκτωβρίου, 6.30 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα Μερκούρη», Ηρακλειδών 66 και Θεσσαλονίκης, Θησείο.

sostiΓια το βιβλίο θα μιλήσουν οι Βασίλης Σπυρόπουλος, δημοσιογράφος, και Γιάννης Χρονόπουλος, διευθυντής των Εκδόσεων Historical Quest.

Η παρουσίαση γίνεται στο πλαίσιο της εκδήλωσης «12 Οκτωβρίου. Η Αθήνα ελεύθερη» που πραγματοποιείται και φέτος για την απελευθέρωση της Αθήνας από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής (12 Οκτωβρίου 1944).

 

Οι εκδόσεις Historical Quest μετέφρασαν (Μιχάλης Παπαποστόλου) από την ιταλική στην ελληνική το βιβλίο του Giorgio Rizzo «Grecia-La Guerra Subdola», το οποίο έχει ήδη εκδοθεί στην Ιταλία από το ινστιτούτο ιστορικών ερευνών ΙSTLIB του Πορντενόνε (Pordenone).

 

Η ακριβής μετάφραση του τίτλου στην ελληνική είναι «Ελλάδα – Ο Ύπουλος Πόλεμος».

Όμως, ο τίτλος που επιλέχθηκε για την ελληνική έκδοση «Ο Πικρός Πόλεμος – Η ελληνο-ιταλική σύγκρουση 1940-41» ίσως αναδεικνύει μία άλλη πλευρά αυτού του πολυσήμαντου γεγονότος: την πικρία και την αμηχανία που προκάλεσε ο πόλεμος αυτός σε Έλληνες και Ιταλούς, δύο λαούς με μακροχρόνιους δεσμούς και πολιτισμική συγγένεια.

 

Η έκδοση του βιβλίου αυτού στην ελληνική γλώσσα φιλοδοξεί να ανοίξει ακόμη ένα παράθυρο στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό, από το οποίο μπορεί να δει πιο καθαρά πώς είδαν τότε οι Ιταλοί τον πόλεμο με την Ελλάδα και τον τρόπο με τον οποίο τον μελετούν, τον κατανοούν και τον προσεγγίζουν σήμερα.

 

Πλαισιώνεται από πλούσιο φωτογραφικό υλικό που προέρχεται τόσο από ελληνικά όσο και ιταλικά αρχεία.

 

14720590 1185145508190401 8549923432835538053 n

 

Το βιβλίο ανασύρει από την αχλύ του χρόνου ημερολόγια φασιστών αξιωματούχων και Ιταλών στρατιωτών, μελετά εξονυχιστικά μέρα προς μέρα τα γεγονότα και την κατασκευή των αιτίων που οδήγησαν στην εισβολή, ξεσκεπάζει τις ψευδαισθήσεις της φασιστικής κυβέρνησης για μία εύκολη νίκη κατασκευάζοντας ένα λεπτομερές χρονολόγιο από την αρχή του πολέμου ώς την πτώση της Κρήτης, εστιάζει στους αμείλικτους αριθμούς των νεκρών, των τραυματιών και των αιχμαλώτων, τη δράση της αεροπορίας και του ναυτικού, τους ψυχολογικούς και ηθικούς παράγοντες που επέδρασαν στον πόλεμο αυτό, τα αισθήματα των Ελλήνων και των Ιταλών στρατιωτών, τη σύγκριση ποσοτικών και ποιοτικών στοιχείων και αναλύσεων μεταξύ των δύο πλευρών.