Αμερικανοί επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν βακτήρια, τα οποία και παράγουν υδρογονάνθρακες που περιέχουν και πυρίτιο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Φράνσις Αρνολντ, καθηγήτρια της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Καλιφόρνια Caltech, στις ΗΠΑ, έκαναν τη σχετική ανακοίνωση σε συνέδριο της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας, σύμφωνα με τη δημοσίευση στο περιοδικό «Science».

 

Η ζωή στη Γη βασίζεται στον άνθρακα και όλοι οι οργανισμοί δημιουργούν τα κύτταρά τους από μόρια με βάση τον άνθρακα. Επειδή τα άτομα του πυριτίου δημιουργούν χημικούς δεσμούς με άλλα άτομα με τρόπο παρόμοιο με αυτόν του άνθρακα, κάποιοι επιστήμονες τονίζουν ότι το πυρίτιο θα μπορούσε να αποτελέσει το θεμέλιο για μια τελείως διαφορετική βιοχημεία στον πλανήτη μας.

 

Προς το παρόν, παρόλο που το πυρίτιο είναι ευρέως διαδεδομένο και αποτελεί περίπου το 28% του φλοιού της Γης έναντι μόνο 0,03% του άνθρακα, το εν λόγω χημικό στοιχείο απουσιάζει τελείως από τη χημεία της ζωής. Οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα βακτηριακό ένζυμο που ενσωματώνει το πυρίτιο μέσα στους υδρογονάνθρακες. Αυτό το επίτευγμα θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία οργανισμών, οι οποίοι θα ενσωματώνουν το πυρίτιο στα κύτταρά τους, άρα θα έχουν μια εναλλακτική βιοχημεία.

 

Αυτήν τη στιγμή αυτοί οι υδρογονάνθρακες που περιέχουν πυρίτιο, και λέγονται οργανοσιλάνια, δεν έχουν κάποια χρησιμότητα ούτε στη βιομηχανία ούτε στα ίδια τα βακτήρια που παράγουν αυτές τις χημικές ουσίες. Όμως, όταν η όλη διαδικασία εξελιχθεί, σύμφωνα με την Άρνολντ, «τέτοια εξελιγμένα μικρόβια μπορεί μελλοντικά να παράξουν πολύπλοκα υλικά με βάση το πυρίτιο». Αυτή είναι η δημιουργία μορφών ζωής με βάση το πυρίτιο.