Η πρώτη πολιτική δίωξη -και μάλιστα επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- τα τελευταία χρόνια στο ΥΠΠΟΑ προκάλεσε την έντονη διαμαρτυρία των αρχαιολόγων.

 

Διαμαρτύρονται οι αρχαιολόγοι, όχι οι εν υπηρεσία του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων -αυτοί φαίνεται φοβούνται- αλλά οι συνταξιούχοι της Ένωσης Αρχαιολόγων Ελλάδας «Ηώς», για τη δίωξη της διευθύντριας Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού δρος Ευγενίας Γερούση και τη δυσμενή μετάθεσή της σε θέση-«ψυγείο».

 

Στην ανακοίνωση που υπογράφεται από τη Φωτεινή Ζαφειροπούλου (πρόεδρο) και τη Μελίνα Φιλήμονος (αντιπρόεδρο), η Ένωση Αρχαιολόγων Ελλάδας «Ηώς» εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της για την αιφνίδια και αναιτιολόγητη αποπομπή της κ. Γερούση και την τοποθέτησή της σε άλλη, ουσιαστικά ανενεργή Διεύθυνση, με υπουργική απόφαση, όπως σημειώνουν:

 

«Η Ε. Γερούση, με αξιόλογο επιστημονικό έργο, μάχιμη αρχαιολόγος που υπηρέτησε την Αρχαιολογική Υπηρεσία από πολλές θέσεις, οργανώνοντας ως διευθύντρια δύο νέες Εφορείες Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, υπεύθυνη για τη διαχείριση μεγάλων έργων του ΕΣΠΑ και εκπρόσωπος της χώρας μας στην Unesco, τοποθετήθηκε προϊσταμένη της Διεύθυνσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού το 2011, έπειτα από κρίση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου. Από τη θέση αυτή υπηρέτησε με συνέπεια το έργο της προστασίας των αρχαιοτήτων και έχει άψογο υπηρεσιακό και επιστημονικό φάκελο».

 

Οι αρχαιολόγοι δηλώνουν πως η Ένωσή τους από τον Οκτώβριο του 2014 είχε αντιδράσει, με αφορμή το νέο Οργανισμό του Τομέα Πολιτισμού τού τότε υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, και είχε εκφράσει την αντίθεσή της στη συρρίκνωση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, απαιτώντας να γίνουν πράξη οι εξαγγελίες για αξιοκρατία και οι λειτουργοί και οι εργαζόμενοι να κρίνονται για το πραγματικό τους έργο βάσει διαφανών διαδικασιών.

 

«Επισημάναμε τότε, μεταξύ άλλων, ότι με το νέο οργανισμό «το παλαιό σύστημα αξιολόγησης θεωρητικά τίθεται σε νέες βάσεις, αλλά στην πράξη αντικαθίσταται από την ανάθεση των θέσεων ευθύνης απ’ ευθείας από τον υπουργό, με αδιαφανή κριτήρια». Μετά από δεκαπέντε (15) μήνες, την αλλαγή τριών κυβερνήσεων και τεσσάρων υπουργών Πολιτισμού διαπιστώνουμε ότι όχι μόνον δεν γίνεται τίποτα για εφαρμογή της αξιοκρατίας, αλλά, αντιθέτως, ακολουθούνται πάγιες πρακτικές του παρελθόντος, με χαρακτηριστική την περίπτωση της μετακίνησης στελέχους του ΥΠΠΟΑ και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Η ανάγκη για αξιοκρατικές κρίσεις των στελεχών του υπουργείου που διαχειρίζεται τον πολιτισμό είναι πλέον επιτακτική όσο ποτέ».