Του Συμεών Σολταρίδη

Ο Φοιτητικός Σύλλογος του «Οσίου Πορφυρίου», ο σύλλογος των φοιτητών της θεολογικής σχολής του ΑΠΘ, με επιστολή του δηλώνει την αντίθεσή του στην άφιξη του «αιρετικού» Πάπα στη χώρα μας και δηλώνει: «Ικετεύουμε με δάκρυα να ακυρωθεί, διότι αλλιώς οι συνέπειες θα είναι ολέθριες». Δήλωση που έκαναν οι σημερινοί φοιτητές Θεολογίας και καυτηριάζουν τον ερχομό του Πάπα τον οποίο αποκαλούν «αιρετικό».

Αυτές οι ιδεοληψίες, τα ιδεολογήματα, τα πιστεύω των «οδυρομένων», θα μεταλαμπαδευτούν στο άμεσο μέλλον στους μαθητές. Μια τέτοια γνώση δεν θα είναι δύναμη στην ζωή, αλλά ατολμία και οπισθοδρόμηση.

 

Διακατέχονται από μία ζηλωτική θεώρηση των πραγμάτων για το διάλογο που αναπτύσσεται με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Είναι εναντίον του Οικουμενισμού και χαρακτηρίζουν, αυτοί και οι όμοιοί τους, κάθε τι το οποίο γίνεται εντός της Εκκλησίας και είναι αντίθετο με τα πιστεύω τους, σαν «αιρετικό» και αντίθετο με την Πατερική Θεολογία.

 

Δεν ευθύνονται όμως τα ίδια τα νεαρά άτομα αυτά, αλλά οι κληρικοί και λαϊκοί που τους περιβάλλουν. Αυτοί που τους περιχαρακώνουν το μυαλό, που δεν τους διευρύνουν τους πνευματικούς τους ορίζοντες και δεν τους καλλιεργούν το πνεύμα. Δεν τους μετατρέπουν σε «αποστόλους» του πνεύματος, αλλά τους μαθαίνουν να χαρακτηρίζουν κάθε τι αντίθετο με τα πιστεύω τους ως αιρετικό ή αντιορθόδοξο.

 

Είναι οι εκκλησιαστικοί κύκλοι που θέτουν φραγμούς σε κάθε τι σύγχρονο και προσπαθούν να έχουν την Εκκλησία περιχαρακωμένη και όχι μέσα στον κόσμο, αλλά έξω από αυτόν. Είναι οι κύκλοι που εμποδίζουν τους νέους να σκέφτονται όχι με γνώμονα το σήμερα, αλλά το χθες. Αυτή λοιπόν την Εκκλησία παρεμποδίζουν να διαλεχθεί και να επικοινωνήσει με τα άλλα δόγματα, και το σημαντικότερο με τη μία Εκκλησία του Χριστού.

 

Δεν κατανοούν οι αυριανοί ελεύθεροι και ακαδημαϊκοί πολίτες ότι δεν πρέπει να γίνονται παίγνια και πως δεν πρέπει να επιτρέπουν να τους εκμεταλλεύονται, βάζοντάς τους να εκδίδουν παρόμοιες ανακοινώσεις; Τι γράφουν οι αυριανοί δάσκαλοι των παιδιών; Για τον Αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ, για τον «αιρετικό» Πάπα και για τη μετάνοια του σημερινού Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, αντί να αναφερθούν στα σύγχρονα και μεγάλα κοινωνικά προβλήματα.

 

Όταν η Ελλάδα πολιτικά και οικονομικά είναι ένα βήμα πριν από τη διάλυσή της, οι φοιτητές μας αυτοί «κλαίνε και οδύρονται» για την επίσκεψη του Πάπα, λόγω προσφυγικού. Μήπως γνωρίζουν οι «οδυρόμενοι φοιτητές» ότι «η υπερευλογημένη», όπως την αποκαλούν, «Ελλάδα μας» έχει κλειστά σύνορα και ότι είναι χρεοκοπημένη και χρειαζόμαστε όσο ποτέ άλλοτε στήριξη πολιτική, ηθική και πνευματική;

 

Ας αναζητήσουν λοιπόν άλλο τρόπο να δηλώσουν τα επιχειρήματά τους εναντίον του διαλόγου Ορθοδοξίας και Ρωμαιοκαθολικισμού, αντί να εναντιώνονται στην επίσκεψη ενός ανθρώπου που έρχεται να βοηθήσει τη χώρα στο προσφυγικό και μεταναστευτικό και αντί να φωνασκούν «δακρύβρεκτοι» ας γίνουν ωφέλιμοι, ως θεολόγοι και ως ανθρωπιστές.

 

Και αυτό γιατί εμείς ως θεολόγοι της Χάλκης και της Θεσσαλονίκης αυτές τις ιδέες του ανθρωπισμού αποκτήσαμε, αυτά τα διακονήματα επιτελέσαμε και αυτής της Θεολογικής επιστήμης «κήρυκες» γενήκαμε.