Ένας ολοκαίνουργιος φορέας που ευελπιστεί να αναπτερώσει τις ελπίδες ζευγαριών που χρειάζονται ιατρική βοήθεια προκειμένου να αποκτήσουν παιδιά, αλλά δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν τις δαπάνες για την εξωσωματική γονιμοποίηση δημιουργήθηκε στη χώρα μας!

Πρόκειται για την «Be-Live» η οποία φιλοδοξεί να κάνει πραγματικότητα το όνειρο να δημιουργήσουν δωρεάν τη δική τους οικογένεια υπογόνιμα ζευγάρια με οικονομική δυσχέρεια.

Τα σχέδια του νέου φορέα ανακοινώθηκαν πριν από μερικές ημέρες σε Συνέντευξη Τύπου στο Ίδρυμα Θεοχαράκη από τους γυναικολόγους αναπαραγωγής Βασίλη Κελλάρη και Χάρη Χηνιάδη, οι οποίοι «συνέλαβαν», οργάνωσαν και υλοποιούν το φιλόδοξο εγχείρημα.

«Ο τρόπος να μας ανακαλύψουν τα υπογόνιμα ζευγάρια είναι φυσικά μέσα από την ιστοσελίδα μας www.be-live.gr. Εκεί μπορούν να βρούν όλες τις πληροφορίες τόσο για τα κοινωνικά, τα οικονομικά, αλλά και τα κριτήρια υπογονιμότητας που θέτουμε», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Χάρης Χηνιάδης.

«Έχουμε ήδη λάβει πάρα πολλά επαινετικά σχόλια αλλά και παράπονα για τα κριτήρια μας. Προσπαθούμε να κάνουμε αντιληπτό ότι η be-live δεν δημιουργήθηκε για να λύσει το πρόβλημα της υπογονιμότητας στην Ελλάδα αλλά για να βοηθήσει ένα μικρό και συγκεκριμένο κομμάτι του πληθυσμού και να αποτελέσει έναυσμα στον αγώνα ενάντια στην υπογονιμότητα και την υπογεννητικότητα που μαστίζουν την χώρα μας. Κατά συνέπεια αποφασίσαμε -και αυτό δεν έγινε από τον κύριο Κελλάρη και εμένα- αλλά από μία επιτροπή εμπειρογνωμόνων κοινωνιολόγων, ψυχολόγων και οικονομολόγων, να τεθούν κριτήρια που αφορούν τον πληθυσμό.

Στόχος μας είναι όλοι όσοι έχουν εισόδημα κάτω από το μέσο όρο της ελληνικής οικογένειας, αλλά ταυτόχρονα έχουν και τα μέσα να παρέχουν σε ένα παιδί ασφαλές περιβάλλον ανατροφής. Οφείλουμε εδώ να να εξηγήσουμε ότι η εξωσωματική γονιμοποίηση δεν αποσκοπεί στο να ικανοποιηθούν οι μελλοντικοί γονείς, αλλά αποβλέπει στην γέννηση και ανάπτυξη ενός υγιούς παιδιού σε ένα υγιές περιβάλλον», εξηγεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η be-Live προσφέρει:

Υποστήριξη των μεθόδων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (εξωσωματική γονιμοποίηση) στους οικονομικά ασθενέστερου.

Δράση για ένα καλύτερο μέλλον στη χώρα μας με περισσότερες γεννήσεις και λιγότερα προβλήματα υπογονιμότητας.

Αν επιθυμείτε να ενταχθείτε στο πρόγραμμα της Be-Live μπορεί να το κάνετε μόνο ηλεκτρονικά, μέσω αίτησης στην ιστοσελίδα του Be-Live.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν ζευγάρια από κάθε γωνιά της Ελλάδας, εφόσον πληρούν τα οικονομικά και ιατρικά κριτήρια.

Όλες οι αιτήσεις αξιολογούνται με διαφάνεια από την επιστημονική επιτροπή του σωματείου.

«Επιθυμία μας είναι η πρωτοβουλία της Be-live να προσφέρει τη χαρά της οικογένειας σε όσο το δυνατόν περισσότερα υπογόνιμα ζευγάρια στη χώρα μας. Ευχόμαστε στην πορεία να βρούμε πρόθυμους αρωγούς και υποστηρικτές που θα πιστέψουν και θα αγκαλιάσουν αυτήν την προσπάθεια», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι ιδρυτές της Be-Live Βασίλης Κελλάρης και Χάρης Χηνιάδης ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Το πρόβλημα της υπογεννητικότητας και υπογονιμότητας στην Ελλάδα σε αριθμούς

Από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη συνέντευξη Τύπου μέχρι το 2050 θα είμαστε:

Λιγότεροι (8,8 εκ. σύμφωνα με το μεσαίο σενάριο)
Γηραιότεροι: το 33% του πληθυσμού > 65 ετών, (από 20% αντίστοιχα σήμερα)
Ο αριθμός γεννήσεων ανά έτος είναι μικρότερος από τον αντίστοιχο αριθμό των θανάτων
Το 5.4% είναι μητέρες ηλικίας άνω των 40 ετών (από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη)
Υπογόνιμα ζευγάρια σήμερα: 250.000-300.000 (μόνο το 35% κάνει προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης)
12.000 – 15.000 κύκλοι IVF / έτος
4.000-5.000 παιδιά από εξωσωματική / έτος
150.000 αμβλώσεις / έτος
Κόστος εξωσωματικής 3.000 – 4.000 ευρώ