Mεταξύ Δήλου και Ρήνειας εντοπίστηκαν επτά ναυάγια αρχαίων εμπορικών πλοίων, τα πέντε της Ύστερης Ελληνιστικής Περιόδου, ένα της Ρωμαϊκής και ένα ακόμη που μετέφερε σχιστόπλακες.

Ολα αυτά δείχνουν πως η Δήλος γνώρισε μια ραγδαία οικονομική ανάπτυξη μετά το 167 π.Χ., όταν οι Ρωμαίοι τη μετέτρεψαν σε μια εμπορική βάση που συνέδεε την ανατολική και τη δυτική Μεσόγειο. Επιπλέον, ο δίαυλος μεταξύ Δήλου και Ρήνειας αποτελεί ένα από τα βασικά θαλάσσια περάσματα.

 

plakes limani

 

Η ενάλια έρευνα έγινε (από 25 Μαΐου έως 15 Ιουνίου 2016) για να αποτυπωθούν τα κατάλοιπα που βρίσκονται στη θαλάσσια περιοχή της συνοικίας του Σκαρδανά.

Ενδιαφέρουν έχει ότι εντοπίστηκαν και αποτυπώθηκαν τοίχοι κτισμάτων που είναι ορατοί στην παραλία από τα 20 εκατοστά μέχρι τα 5 μ. βάθος. Βρέθηκε επίσης μια πεσμένη κιονοστοιχίας καθώς και μια κατασκευή με ισχυρή θεμελίωση η οποία πιθανώς να ανήκε σε λιμενική εγκατάσταση.

 

dytis amforeis

Μόνο με ανασκαφή μπορεί να γίνεται ασφαλής ταύτιση της εικασίας αυτής. Πάντως, η ύπαρξη αρχαίων λιμενικών εγκαταστάσεων φανερώνουν ένα ακόμη λιμάνι βοηθητικό του κυρίως λιμένος της Δήλου με εμπορική χρήση. Σε απόσταση 35 μέτρων βορειοδυτικά του όρμου Σκαρδανά οι ερευνητές βρήκαν κι άλλο ναυάγιο της Ύστερης Ελληνιστικής Εποχής.

 

kolpos

 

Η έρευνα διεξάγεται υπό την διεύθυνση της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.