Οξύνεται η αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης με κύριο θέμα την παιδεία και συγκεκριμένα εάν χρειαζόμαστε μαθητές ή… πελάτες!

Από το βήμα του 10ου Συνεδρίου της Ν.Δ., ο Κ. Μητσοτάκης έκανες σαφές πως χρειαζόμαστε «μία παιδεία βασισμένη στον υγιή ανταγωνισμό μεταξύ πολλαπλών επιλογών, με γνώμονα πάντα την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, σκεπτόμενοι πρώτα από όλα τους μαθητές, τους πραγματικούς πελάτες της παιδείας».

 

{source}
<iframe width=»560″ height=»315″ src=»https://www.youtube.com/embed/JSZLQ9y7yk8″ frameborder=»0″ allowfullscreen></iframe>
{/source}

 

Ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, από τη μεριά του απάντησε πως «όλη αυτή η φιλολογία που αναπτύσσεται, ότι θα κλείσουν 1.000 νηπιαγωγεία, είναι μια φθηνή αντιπολιτευτική πολιτική τακτική, η οποία υποτιμά το επίπεδο του κοινοβουλευτικού διαλόγου. Και τολμώ να πω, σε ορισμένο τουλάχιστον βαθμό, ενισχύει μια αντίληψη ιδιωτικοποίησης, απαξίωσης και τελικά ιδιωτικοποίησης του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος.

 

Πώς το είπε ο κ. Μητσοτάκης; Τι είναι οι μαθητές; Πελάτες λέει. Οι μαθητές είναι οι πελάτες των σχολείων. Δεν υπάρχει, πιο χαρακτηριστική φράση δυσφήμησης της εκπαίδευσης, όταν ο μαθητής μετατρέπεται σε καταναλωτή, σε πελάτη, και όταν η μόρφωση υποβαθμίζεται σε εμπόρευμα. Το δικαίωμα στη μόρφωση υποβαθμίζεται σε αγοραία διαδικασία και εμπόρευμα. Και αυτό δεν ειπώθηκε από τον κ. Μητσοτάκη «εν τη ρύμη του λόγου του» σε συνέντευξη Τύπου, ειπώθηκε με το βάρος της Εισηγητικής Ομιλίας του, στο 10ο Συνέδριο της Ν.Δ. Δυστυχώς αυτή είναι η -σε εισαγωγικά- Νέα Δημοκρατία. Αυτό είναι το νέο, αυτό είναι το «οξυγόνο» από το οποίο μπορεί να πάθει πολλά η εκπαίδευση».

 

{source}
<iframe width=»560″ height=»315″ src=»https://www.youtube.com/embed/sKo8GVr_TWk» frameborder=»0″ allowfullscreen></iframe>
{/source}