Ένα ασυνήθιστο τουρνουά πόκερ πρόκειται να λάβει χώρα στο Πίτσμπουργκ της Πενσιλβάνια των ΗΠΑ μεταξύ ανθρώπου και Τεχνητής Νοημοσύνης.

Στόχος είναι να διαπιστωθεί κατά πόσο ένα πρόγραμμα AI μπορεί να νικήσει τέσσερις από τους κορυφαίους παίκτες στον κόσμο στο παιχνίδι πόκερ Texas Hold ‘em. Σε παρόμοιο τουρνουά που είχε διεξαχθεί το 2015 οι άνθρωποι είχαν νικήσει.

Σύμφωνα με το BBC, το οποίο επικαλείται δηλώσεις των δημιουργών του προγράμματος, ο αλγόριθμος που θα δοκιμαστεί στο τουρνουά θα μπορούσε να προσαρμοστεί για χρήση στην ιατρική, την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, τις επιχειρήσεις και το στρατό.

Το τουρνουά, με την ονομασία «Εγκέφαλοι εναντίον Τεχνητής Νοημοσύνης», θα διαρκέσει 20 ημέρες και θα διεξαχθεί στο Καζίνο Rivers του Πίτσμπουργκ. Οι τέσσερις παίκτες θα ανταγωνιστούν με το Libratus, το πρόγραμμα Τεχνητής Νοημοσύνης που αναπτύχθηκε στο τμήμα υπολογιστών του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon (CMU).

Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν το τουρνουά ζωντανά μέσω βίντεο συνεχούς ροής που θα μεταδίδεται από την ιστοσελίδα Twitch. Οι θεατές θα μπορούν να βλέπουν κάθε έναν από τους παίκτες οι οποίοι θα είναι ο Τζέισον Λες, ο Ντονγκ Κιμ, ο Τζίμι Τσούο και ο Ντάνιελ Μακ’Αλεϊ.

Οι παίκτες θα συναγωνιστούν για το έπαθλο των 200.000 δολαρίων, ενώ οι επιστήμονες του CMU ευελπιστούν ότι κερδίζοντας θα έχουν δημιουργήσει ένα νέο σημείο αναφοράς για την Τεχνητή Νοημοσύνη.

 

Όπως σημειώνει ο Τουόμας Σάντχολμ, καθηγητής Επιστήμης Υπολογιστών στο Carnegie Mellon, το πόκερ είναι πιο δύσκολη πρόκληση από το σκάκι και το «Γκο» (όπου υπολογιστές έχουν νικήσει ήδη ανθρώπους πρωταθλητές), καθώς ο υπολογιστής πρέπει να παίρνει αποφάσεις που βασίζονται σε ανεπαρκείς πληροφορίες και να αντιμετωπίζει μπλόφες, αργό παίξιμο και άλλα τεχνάσματα.

 

Το 2015, το πρόγραμμα Claudico δεν τα είχε καταφέρει να νικήσει τους ανθρώπους, με τους ερευνητές να καταλήγουν στο συμπέρασμα πως τα 80.000 «χέρια» τα οποία είχε παίξει ήταν τελικά λίγα για να του δώσουν την υπεροχή. Αυτή τη φορά η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι σε θέση να μπλοφάρει καλύτερα, εξισορροπώντας τον κίνδυνο και τις ανταμοιβές.