Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έγραψε ένα άρθρο στην ελληνική έκδοση του Economist και παρουσίασε τις προσδοκίες του για το 2017. Πιο συγκεκριμένα, πρόταξε ως διαρκή στόχο «η ανάπτυξη να μεταφραστεί σε θέσεις απασχόλησης και η ευημερία να αφορά όλους τους Έλληνες πολίτες οι οποίοι έχουν βιώσει τις συνέπειες της κρίσης».

Οι θέσεις εργασίας πράγματι είναι ο μοχλός ανάπτυξης μιας χώρας, αφού έχουν διττό ρόλο. Από τη μια δίνουν εισόδημα και από την άλλη γεμίζουν τα ασφαλιστικά τα ταμεία, τον ΕΦΚΑ τώρα πια.

Η προσφυγική κρίση αντί να μετατρέπει τη χώρα σε απέραντο hotspot ας δώσει τη δυνατότητα να ξαναγίνουμε γεωργική μηχανή παραγωγής με φθηνό εργατικό δυναμικό.
Έχουμε πάνω από 6,5 εκατ. στρέμματα ανεκμετάλλευτα και να δείξουμε ένα νέο δρόμο στους νέους μας. Που θα συνδυάζει αποκέντρωση, πραγματική ανάπτυξη της περιφέρειας. Τι δουλειά έχει το υπουργείο Γεωργίας στην Αθήνα;

Το έλλειμμα των ασφαλιστικών ταμείων είναι το 50% του συνολικού χρέους της Ελλάδας, γεγονός που απαιτεί νέο ρηξικέλευθο τρόπο αντιμετώπισης. Το σύστημα δεν αντέχει να είναι ανεξέλεγκτο στις κομματικές ορέξεις, επιβάλλεται ο ενδελεχής έλεγχος από ανεξάρτητο φορέα. Η πρόσληψη νέων εργαζομένων με κίνητρα στις επιχειρήσεις θα ανακόψει και το μεταναστευτικό ρεύμα προς άλλες πολιτείες.

Επιβράβευση της δημιουργίας οικογένειας ώστε να αυξηθεί ο ενεργός πληθυσμός μας και να μην γίνουμε το ευρωπαϊκό ΚΑΠΗ.

 

Το παράδειγμα της «φτωχής» Ρουμανίας
Η περίοδος που είχαμε τον τίτλο της βασίλισσας των Βαλκανίων, η μόνη ευρωπαϊκή δύναμη και οι γείτονες μας (Βουλγαρία, Ρουμανία, Αλβανία) ήταν στόχοι για οικονομικοί δορυφόροι, έχει περάσει ανεπιστρεπτί.
Οι πάλαι ποτέ εκπρόσωποι του Ανατολικού μπλοκ εξελίσσονται ραγδαία και δείτε λοιπόν τι έχει καταφέρει η Ρουμανία, μια χώρα που τη χρησιμοποιούσαμε για φτηνές σπουδές ιατρικής και διακοπές.

 

2015: Ανάπτυξη 3,7%, τρίτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση
– Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το ΑΕΠ της μεγεθύνθηκε πάνω από 3%
– Έφτασε το +3,7% το 2015
– Οι εξαγωγές της χώρας, χωρίς να υπολογίζεται το πετρέλαιο, έφτασαν τα 54 (πενήντα τέσσερα) δις Ευρώ
– Ο μέσος καθαρός μισθός πέρασε τα 400 Ευρώ / μήνα και το 2016 θα υπερβεί τα 450.
– Οι άμεσες ξένες επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 36%
– Οι εισπράξεις από ΦΠΑ αυξήθηκαν με 12%, παρά το ότι μειώθηκε ο ΦΠΑ στα τρόφιμα από το 24% στο 9%! 

2016: Νέες επενδύσεις + χαμηλοί φόροι = ΑΕΠ +4%
Πατημένο το γκάζι και το 2016 αφού έτρεξε με πάνω από 4% αύξηση του ΑΕΠ. Αυτό συνέβη λόγω της συνεχούς ανάπτυξης των επενδύσεων και της οικονομίας, αλλά και του μεγαλύτερου διαθέσιμου εισοδήματος, στο οποίο οδηγούν οι χαμηλοί φόροι.
Πολλοί (μεταξύ των οποίων και το ΔΝΤ) είδαν καχύποπτα τη μείωση των φόρων. Όμως οι Ρουμάνοι εξόφλησαν και «έστειλαν» το ΔΝΤ ενώ κατάφεραν πραγματικά να αυξήσουν τα έσοδά τους, με απηνή δίωξη των φοροφυγάδων, που πλέον δεν έχουν κάποια δικαιολογία.
Τι να πει αυτός που έχει εταιρεία με τζίρο ως 100.000 ευρώ; «Μου ήταν πολύ να δώσω φόρο 1% – 3%;» Τι να πουν οι εταιρείες; «Μου είναι πολύ το 16% επί των κερδών;» Τι να πει ο ιδιοκτήτης εταιρείας που εισπράττει ΦΠΑ; «Δεν αποδίδω το 9%»; Όταν μάλιστα ξέρει πως αν παρανομήσει η φυλακή είναι κοντά, αλλάζει τακτική.
Την ίδια ώρα οι επενδύσεις στην οικονομία έφτασαν τα 16 δισ. ευρώ το 2015 και άγγιξαν τα 19 δισ. ευρώ το 2016.

Δεν είναι όλα τέλεια, αλλά είναι στο σωστό δρόμο
Συνήθως ως λαός έχουμε μάθει να εκφράζουμε τα πάντα μέσα από το δίπολο του καλού και του κακού, του άσπρου και του μαύρου. Έτσι λοιπόν η πρώτη αντίδραση πολλών θα είναι να ψάξουν τους φτωχούς Ρουμάνους και να τους φέρουν ως αντίθετο παράδειγμα. Όμως η Ρουμανία είναι μία πιο περίπλοκη χώρα. 8 – 10 εκ. κάτοικοι ζουν ως «Ευρωπαίοι» και συμμετέχουν στο ΑΕΠ με ποσοστό πάνω από 70 – 75%. 10 – 12 εκ. κάτοικοι ζουν με δυσκολίες και συμμετέχουν στο ΑΕΠ με 25 – 30%.
Οι υποδομές στη χώρα είναι ακόμη υπό κατασκευή, το ίδιο και τα νέα σχολεία και νοσοκομεία. Σε κάποιους τομείς θα χρειαστούν 20 χρόνια για να φτάσουν τα στάνταρντ της Ευρώπης (ενώ σε άλλους είναι ήδη πιο μπροστά από χώρες όπως η Ελλάδα). Απαιτούνται περίπου 1.000.000 νέες κατοικίες για να ανανεωθεί το υπάρχον παλιό στοκ. Τα Ευρωπαϊκά κονδύλια μπορούν να αξιοποιηθούν καλύτερα (90% στη Γεωργία, 50 – 70% σε άλλους κλάδους) και θα είναι διαθέσιμα περί τα 40 δις Ευρώ στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο.

Δάνεια με μέτρο
Τα δάνεια δίνονται λελογισμένα και υπό αυστηρές προϋποθέσεις. Αυτό σημαίνει ότι το ΑΕΠ αυξάνεται χωρίς «ντόπιγκ».

Ως το 2017…
Σε απόλυτα μεγέθη, το ρουμανικό ΑΕΠ έφτασε τα 160 δισ. ευρώ και ώς το 2017 θα περάσει το ελληνικό, μιας και θα μεγεθυνθεί με 4% – 4,5% φέτος και με τον ίδιο ρυθμό ή λίγο χαμηλότερο του χρόνου. Το Βουκουρέστι έχει ήδη περάσει πολλές Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες σε κατά κεφαλή ΑΕΠ ανά κάτοικο, ενώ έχει 5 φορές περισσότερο πράσινο από την Αθήνα.
Σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομία, ο Τσίπρας επισημαίνει στο άρθρο του ότι η χώρα βρίσκεται στο μέσο μιας σταθερής πορείας ανάκαμψης και υπέρβασης της οικονομικής κρίσης, με υπερκάλυψη -για δεύτερη συνεχή χρονιά το 2016 και με αναμενόμενα ανάλογα αποτελέσματα τα επόμενα δύο έτη- των συμφωνηθέντων με τους πιστωτές δημοσιονομικών στόχων, ενώ το 2017 «θα είναι έτος ανάπτυξης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προσδιορίζει το ύψος της στο 2,7% και το 2018 στο 3,1%».

Έτσι εντός της επόμενης χρονιάς η Ρουμανία παίρνει και επίσημα τα ηνία της μεγαλύτερης οικονομίας της ΝΑ Ευρώπης, ενώ οι αναλυτές της Stratfor τη θεωρούν «ανερχόμενη δύναμη μαζί με την Πολωνία».

Την ίδια ώρα στην Ελλάδα αυξάνουμε φόρους, «μειώνουμε» δημοσίους υπαλλήλους μετατρέποντάς τους σε συνταξιούχους με πρόωρες συντάξεις, κυνηγάμε τον ελεύθερο επαγγελματία.

Ο πρωθυπουργός καλό θα ήταν να κάνει μια επίσκεψη στο Βουκουρέστι και να ξαναχτίσει τους δεσμούς φιλίας που έχουν χαλαρώσει. Το μετάλλιο της χώρας που ζει πάνω από τις δυνάμεις της σαν τον ναρκομανή που βρίσκεται στη νιρβάνα του, προσφέρει ένα προαναγγελθέν οικονομικό «θάνατο».