Της Ειρήνης Μιλή

Κατά 1,02% υψηλότερα αναμένεται να κινηθεί το κόστος για το πασχαλινό τραπέζι, σε σύγκριση με τα επίπεδα της περσινής αντίστοιχης περιόδου, όπως προκύπτει από την έρευνα της ΕΣΕΕ. Το μέσο κόστος του φετινού πασχαλινού τραπεζιού υπερβαίνει το αντίστοιχο περυσινό κατά 1,06 ευρώ, ενώ οι τιμές των κρεατικών (2,21%) και των προϊόντων σούπερ μάρκετ (11,62%) κινούνται αυξητικά, σε αντίθεση με τις αντίστοιχες των λαχανικών-φρούτων (-13,29%).

Με βάση τα στοιχεία από την πραγματοποίηση δειγματοληπτικών ελέγχων σε σούπερ μάρκετ αλλά και στην Κεντρική Αγορά Αθηνών (Βαρβάκειος), η μέση συγκριτική μεταβολή των κρεατικών είναι ανοδική και κυμαίνεται στο 7,51%.

 

Πάντως, η συγκεκριμένη μεταβολή προέρχεται από την αξιοσημείωτη άνοδο της τιμής του κοτόπουλου (21,05%) και της χοιρινής μπριζόλας (4,65%) και όχι από την (λιγότερη συγκριτικά) αύξηση της τιμής του ντόπιου αρνιού (1,54%) και κατσικιού (2,82%).

 

Αντίθετα οι τιμές των λαχανικών και των φρούτων μειώθηκαν σημαντικά, με αποτέλεσμα να «συγκρατήσουν την ανοδική πορεία του κόστους του φετινού τραπεζιού. Ο μέσος ρυθμός μείωσης των τιμών στα οπωροκηπευτικά και στα φρούτα είναι της τάξεως του 18,79%. «Υπεύθυνοι» των πτωτικών επιδόσεων είναι τα κολοκυθάκια (48,65%), το μαρούλι (46,15%) και το λάχανο (42,31%). Από την άλλη αυξητικά κυμάνθηκαν οι τιμές στα κρεμμύδια (12,00%) και στα μήλα (4,76%).

 

Αναμενόμενη είναι η άνοδος των τιμών (8,25%) στα προϊόντα σούπερ μάρκετ, λόγω της μετάταξης αρκετών προϊόντων από το μεσαίο συντελεστή ΦΠΑ 13% στον υψηλό 23%, κατά τη διάρκεια του περσινού Ιουλίου. Ωστόσο, οι βασικότερες μεταβολές της συγκεκριμένης ανόδου είναι η αύξηση της τιμής του ελαιόλαδου κατά 23,7% και του πασχαλινού τσουρεκιού (18,37%).

 

«Εάν υποθέσουμε πως πραγματοποιείται μετάταξη προϊόντων από το 23% ΦΠΑ στο 24% ΦΠΑ, τότε η επιπλέον επιβάρυνση είναι της τάξεως του 0,21 ευρώ ή 0,20% σε σχέση με το υπολογισθέν πασχαλινό τραπέζι του 2016. Κι αυτό γιατί θα αυξηθεί το κόστος για τα 2 πασχαλινά τσουρέκια κατά 0,05 ευρώ, το κόστος για αναψυκτικά κατά 0,02 ευρώ, το κόστος για το συσκευασμένο ελαιόλαδο κατά 0,04 ευρώ, το κόστος για τα συσκευασμένα (επεξεργασμένα) αβγά 0,03 ευρώ και το κόστος για μπίρες κατά 0,07 ευρώ: σύνολο 0,21 ευρώ. Τα υπόλοιπα προϊόντα του πασχαλινού τραπεζιού (που έχουν επιλεγεί από το ΙΝΕΜΥ) για μία εξαμελή οικογένεια υπόκεινται σε ΦΠΑ 13%», υπογραμμίζει η ΕΣΕΕ.