Του Νίνου Φένεκ Μικελίδη

Στην ουγγρική ταινία «Δολοφονικά αμαξίδια» του Ατίλα Τιλ, που συνδυάζει το θρίλερ με τη μαύρη κωμωδία και το παράλογο, και με ήρωες μια ομάδα νέων σε αναπηρική καρέκλα, που συνεργάζεται με έναν ανάπηρα σαν κι αυτούς πρώην επαγγελματία εκτελεστή και αναλαμβάνουν φόνους για λογαριασμό της μαφίας, απονεμήθηκε χθες το βράδυ στην τελετή λήξης του 57ου Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης το βραβείο καλύτερης ταινίας Χρυσός Αλέξανδρος της διεθνούς κριτικής επιτροπής του φεστιβάλ, με πρόεδρο το γνωστό Ιρανό σκηνοθέτη  Αμίρ Ναντερί. Ενώ, ομαδικό βραβείο ερμηνείας κέρδισαν και οι πρωταγωνιστές της ταινίας του Τιλ.

Ανάμεσα στα υπόλοιπα βραβεία της επιτροπής, αναφέρω το Ειδικό Βραβείο στην ισλανδική «Η πέτρα της καρδιάς» του Γκούδμουντουρ Άρναρ Γκούδμουντσον και το βραβείο σκηνοθεσίας στην ιαπωνική «Ο σπορέας» του Γιόσουκε Τακέουτσι. Ακόμη, από ελληνικής πλευράς, βραβεία κέρδισαν οι ταινίες «Άφτερλωβ» του Στέργιου Πάσχου (βραβείο καλλιτεχνικής επίτευξης και ειδικά μνεία ερμηνείας στο Χάρη Φραγκούλη). Βραβεία ερμηνείας απονεμήθηκαν και στους ηθοποιούς των ταινιών «Παρκ» της Σοφίας Εξάρχου και «Πλατεία Αμερικής» του Γιάννη Σακαρίδη. 

 

Τα μέλη της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής (FIPRESCI) απένειμαν το δικό τους βραβείο καλύτερης ταινίας του διαγωνιστικού τμήματος στην βρετανική ταινία «Λαίδη Μάκμπεθ» του Γούλιμα Όλντροϊντ, ενώ το βραβείο καλύτερης ελληνικής ταινίας στην ταινία «Πλατεία Αμερικής» του Γιάννη Σακαρίδη.

 

Από την πλευρά τους, οι Ελληνες κριτικοί της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ) απένειμαν το δικό τους βραβείο καλύτερης ελληνικής ταινίας στα διάφορα τμήματα του φεστιβάλ στο ντοκιμαντέρ «90 χρόνια ΠΑΟΚ – Νοσταλγώντας το μέλλον» του Νίκου Τριανταφυλλίδη, επειδή, όπως αναφέρουν «συνδυάζει, α) τη μυθολογία του συλλόγου με το ήθος των οπαδών του, β) την προσφυγική καταγωγή με το σύγχρονο βίωμα, και γ) τη μυσταγωγία του γηπέδου με την καθημερινή ζωή, ανατρέποντας τα στερεότυπα περί λαϊκών φαινομένων ή κοινωνικών κινημάτων».

 

Στη Θεσσαλονίκη χτες και η νέα υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου, η οποία, μιλώντας στους δημοσιογράφους που βρίσκονταν στη Θεσσαλονίκη για την κάλυψη του φεστιβάλ, τόνισε πως σε ένα φεστιβάλ όπως αυτό της Θεσσαλονίκης, «είναι σημαντικό οι ελεύθερες φωνές να έρχονται σε επαφή με το ευρύ κοινό». Ενώ, τόνισε πως ο ελληνικός κινηματογράφος «είναι εφόδιο ανάτασης της χώρας στους δύσκολους καιρούς που ζούμε». Ακόμη, αναφέρθηκε στη σημασία των συνεργασιών, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα μπορέσει να διευρύνει τις γέφυρες συνεργασίας τόσο με άλλα υπουργεία όσο και με φορείς.

 

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Βραβείο Καλύτερης ταινίας Χρυσός Αλέξανδρος – Θόδωρος Αγγελόπουλος απονέμεται στην ταινία:

ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΑ ΑΜΑΞΙΔΙΑ / TISZTA SZIVVEL / KILLS ON WHEELS, Ατίλα Τιλ / Attila Till, Ουγγαρία, 2016

 

Ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής – Αργυρός Αλέξανδρος απονέμεται στην ταινία:

Η ΠΕΤΡΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ / HJARTASTEINN / HEARTSTONE, Γκούδμουντουρ Άρναρ Γκούδμουντσον / Gudmundur Arnar Gudmundsson, Ισλανδία – Δανία, 2016

Ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής για Καλύτερη Σκηνοθεσία – Χάλκινος Αλέξανδρος απονέμεται στην ταινία:

Ο ΣΠΟΡΕΑΣ / TANEOMAKUHITO / THE SOWER, Γιόσουκε Τακέουτσι / Yosuke Takeuchi, Ιαπωνία, 2016

Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας στους:

Ζόλταν Φένιβεσι, Σάβολτς Τούροτσι και Άνταμ Φέκετε / Zoltan Fenyvesi, Szabolcs Thuroczy και Adam Fekete

για τις ερμηνείες τους στην ταινία:
ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΑ ΑΜΑΞΙΔΙΑ / TISZTA SZIVVEL / KILLS ON WHEELS, Ατίλα Τιλ / Attila TILL, Ουγγαρία, 2016

 

lady macbeth 2

 

Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας εξ ημισείας στις:

Δήμητρα Βλαγκοπούλου
για την ερμηνεία της στην ταινία:

PARK, Σοφία Εξάρχου, Ελλάδα – Πολωνία, 2016

και

Σουζούνο Τακενάκα / Suzuno Takenaka
για την ερμηνεία της στην ταινία:

Ο ΣΠΟΡΕΑΣ / TANEOMAKUHITO / THE SOWER, Γιόσουκε Τακέουτσι / Yosuke Takeuchi, Ιαπωνία, 2016

 

Βραβείο Καλλιτεχνικής Επίτευξης στην ταινία:

ΑΦΤΕΡΛΩΒ, Στέργιος Πάσχος, Ελλάδα, 2016

Ειδική Μνεία στον ηθοποιό:
Βασίλη Κουκαλάνι / Vassilis Koukalani
Για την ερμηνεία του στην ταινία:
ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗΣ, Γιάννης Σακαρίδης, Ελλάδα – Μεγάλη Βρετανία – Γερμανία, 2016

Και

Ειδική Μνεία στον ηθοποιό:
Χάρης Φραγκούλης
Για την ερμηνεία του στην ταινία:
ΆΦΤΕΡΛΩΒ, Στέργιος Πάσχος, Ελλάδα, 2016

 

ΒΡΑΒΕΙΑ FIPRESCI (The International Federation of Film Critics)

Η Κριτική Επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) αποτελούμενη από τους:

Αλεξάντερ Χούζερ, Πρόεδρος (Νορβηγία), Αχμέτ Γκιουρατά (Τουρκία) και Ιφιγένεια Καλαντζή (Ελλάδα)

Απονέμει τα εξής βραβεία:

Για το Διαγωνιστικό Τμήμα στην ταινία:
ΛΑΙΔΗ ΜΑΚΜΠΕΘ / LADY MACBETH, Ουίλιαμ Όλντροϊντ / William Oldroyd, Μεγάλη Βρετανία, 2016

 

Για Ελληνική Ταινία του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου 2016 (πρεμιέρα) στην ταινία:
ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗΣ, Γιάννης Σακαρίδης, Ελλάδα – Μεγάλη Βρετανία – Γερμανία, 2016 

 

ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΕΚΚ

Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου απονέμει το βραβείο της στην ταινία:

90 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΟΚ – ΝΟΣΤΑΛΓΩΝΤΑΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ, Νίκος Τριανταφυλλίδης, Ελλάδα, 2016

 

sami blood 2

 

ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ «ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΑΞΙΕΣ»
Ο τηλεοπτικός σταθμός της Βουλής των Ελλήνων (Βουλή-Τηλεόραση), με κριτική επιτροπή τους Κώστα Δήμο, Άρη Φατούρο και Βασίλη Δούβλη, απονέμει το καθιερωμένο βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» στην ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος:

ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΩΝ ΣΑΜΙ / SAMEBLOD / SAMI BLOOD, Αμάντα Κέρνελ / Amanda KERNELL, Σουηδία – Δανία – Νορβηγία, 2016

 

ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΡΤ
H ΕΡΤ, με κριτική επιτροπή τους Γιώργο Μπότσο, Νίκο Βεζυργιάννη και Μένο Δελιοτζάκη, απονέμει βραβείο αξίας 3.000 ευρώ σε μια ταινία του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου 2016 (ενότητα «Επίσημη Πρώτη») στην ταινία:

PARK, Σοφία Εξάρχου, Ελλάδα – Πολωνία, 2016

 

ΒΡΑΒΕΙΑ ΝΕΟΤΗΤΑΣ
Η επιτροπή αποτελείται από φοιτητές Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης και τα μέλη της είναι οι Σωτήρης Πετρίδης, Κωνσταντίνα Δάβαλη, Νατάσσα Δεληβοριά, Γιάννης Μέλφος και Άννα Xατζηπαντελή. Η επιτροπή είναι μια εκπαιδευτική πρωτοβουλία του τμήματος Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών υπό την επίβλεψη της καθηγήτριας κας Μπέτυ Κακλαμανίδου. Η επιτροπή απονέμει δύο βραβεία σε ταινίες του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου 2016 (πρεμιέρα) και συγκεκριμένα τα εξής:

Καλύτερη Ταινία:
ΕΤΕΡΟΣ ΕΓΩ, Σωτήρης Τσαφούλιας, Ελλάδα, 2016

 

Ειδικό Βραβείο Επιτροπής:
ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗΣ, Γιάννης Σακαρίδης, Ελλάδα – Μεγάλη Βρετανία – Γερμανία, 2016

 

BΡΑΒΕΙΑ ΚΟΙΝΟΥ FISCHER

Το βραβείο Κοινού FISCHER για ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού του 57ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, απονέμεται στην ταινία:

ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΜΟΥ ΑΚΟΜΑ ΚΡΥΒΟΜΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΠΝΙΣΩ / A MON AGE JE ME CACHE ENCORE POUR FUMER / I STILL HIDE TO SMOKE, Ριάνα / Rayhana, Γαλλία – Ελλάδα – Αλγερία, 2016

 

Το βραβείο Κοινού FISCHER Ελληνικής Ταινίας – Μιχάλης Κακογιάννης για ταινία του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου 2016 (πρεμιέρα) του 57ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, απονέμεται στην ταινία:

ΕΤΕΡΟΣ ΕΓΩ, Σωτήρης Τσαφούλιας, Ελλάδα, 2016

 

Το βραβείο Κοινού FISCHER για ταινία του τμήματος Ματιές στα Βαλκάνια του 57ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, απονέμεται στην ταινία:

ΡΑΟΥΦ / RAUF, Μπαρίς Καγιά / Baris Kaya & Σονέρ Τζανέρ / Soner Caner, Τουρκία, 2016

 

Το βραβείο Κοινού FISCHER για ταινία του τμήματος Ανοιχτοί Ορίζοντες του 57ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, απονέμεται στην ταινία:

Ο ΕΠΙΦΑΝΗΣ ΠΟΛΙΤΗΣ / EL CIUDADANO ILUSTRE / THE DISTINGUISHED CITIZEN, Γκαστόν Ντουπράτ / Gaston Duprat & Μαριάνο Κον / Mariano Cohn, Αργεντινή – Ισπανία, 2016