Με τις «Τρωάδες σήμερα», ένα έργο που έγραψε η Ρούλα Πατεράκη βασισμένο στη μετάφραση της Ελένης Βαροπούλου για τις «Τρωάδες» του Ευριπίδη, συμπληρώνονται τα 30 χρόνια της αστικής μη κερδοσκοπικής θεατρικής εταιρείας «Πράξη», δηλαδή του γνωστού μας Θεάτρου της Οδού Κεφαλληνίας.

Ήταν το 1987 όταν ξεκίνησε το Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας την καλλιτεχνική του πορεία, με τη θρυλική παράσταση του έργου του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ «Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ».

 

Η Μπέττυ Αρβανίτη κάλεσε τότε για πρώτη φορά τη Ρούλα Πατεράκη από τη Θεσσαλονίκη να συνεργαστούν για το ξεκίνημα μιας δημιουργικής θεατρικής πορείας, γεμάτης από σπάνιες θεατρικές καταθέσεις, από συνεργασίες με σημαντικούς σκηνοθέτες, μεταφραστές και ηθοποιούς. Μιας πορείας που έμελλε να διαδραματίσει έναν κομβικό ρόλο στη θεατρική Αθήνα, κάτι που κοινό και κριτικοί αναγνωρίζουν έως σήμερα.

 

Στις 23 Νοεμβρίου 2016 η Μπέττυ Αρβανίτη και η Ρούλα Πατεράκη συναντώνται πάλι ανεβάζοντας ένα καθαρά γυναικείο έργο, τις «Τρωάδες σήμερα», αγγίζοντας τα σύγχρονα θέματα του πολέμου με τις ολέθριες συνέπειές του, όπως ακριβώς συμβαίνει και στο έργο του μεγάλου τραγικού ποιητή. Η σκηνοθεσία είναι της Ρούλας Πατεράκη, τα σκηνικά–κοστούμια της Ελένης Μανωλοπούλου, οι φωτισμοί του Αλέκου Αναστασίου, η μoυσική του Aγγελου Τριανταφύλλου, ενώ το κείμενο θα αποδώσουν οι: Μπέττυ Αρβανίτη, Νίκος Αρβανίτης, Μαρία Κεχαγιόγλου, Άννα Κουτσαφτίκη, Νίκος Μαυράκης, Τζίνη Παπαδοπούλου, Δημήτρης Παπανικολάου και Τασία Σοφιανίδου.

 

 ELG3004 Α

 

«Η ιδέα ξεκίνησε από τις «Τρωάδες» του Ευριπίδη», σημειώνει η Ρούλα Πατεράκη, «διότι ως κείμενο μοιάζει να έχει αληθινή συγγένεια με σύγχρονες πολιτικές, κοινωνικές, υπαρξιακές και ψυχολογικές καταστάσεις που εκπορεύονται από τα δεινά του πολέμου. Τα ονόματα των ηρωίδων είναι εκεί… Εκάβη, Κασσάνδρα, Ανδρομάχη, Ελένη. Υπάρχει όμως και η άλλη κόρη της Εκάβης, η Πολυξένη. Δίπλα στον Ταλθύβιο του Ευριπίδη βρίσκεται και ο άλλος κήρυκας του Αγαμέμνονα, ο Ευρυβάτης. Ο Μενέλαος του Ευριπίδη αντικαθίσταται από τον Οδυσσέα. Η απουσία του χορού δηλώνει ότι δεν υπάρχει τραγωδία σήμερα που να εκπροσωπείται από ένα σύνολο ανθρώπων, ίδιας πεποίθησης και ιδεολογίας.

 

Η Ιστορία αφαίρεσε από τα πλήθη την ουσία του τραγικού. Μπορεί οι λαοί να καταστρέφονται αλλά εφόσον δεν υπάρχει κάθαρση μονάχα ο τρόμος απομένει και ο τρόμος δεν σου επιτρέπει να καταλάβεις την τραγωδία, ακόμη και μέσα από την πιο έξοχη μετάφραση».

 

Η πρεμιέρα της παράστασης «Τρωάδες σήμερα» θα συνδυαστεί με την έκδοση ενός λευκώματος για τα 30 χρόνια δημιουργικής πορείας του Θεάτρου της Οδού Κεφαλληνίας.


Προπώληση στο ταμείο του θεάτρου 210.8838727 και στο viva.gr έως τις 18/11 με 12 ευρώ.