Η πραγματική αποστολή των κινηματογραφικών δημιουργημάτων, δεν είναι να κάνουν ουρές στα ταμεία και superstars τους πρωταγωνιστές τους, αλλά να τριγυρίζουν τον πλανήτη και να προβάλλονται σε κινηματογραφικά φεστιβάλ, όπου παρακολουθούνται από γνήσιους λάτρεις της Έβδομης Τέχνης.

 

Σε αυτό τους, το απολαυστικό ταξίδι, 12 νέες ταινίες από Ρουμανία, Γαλλία, Ουγγαρία, Γερμανία, Κόσοβο, Τσεχία, Σλοβακία, Ελβετία, Αγγλία, Σερβία και βέβαια Ελλάδα και Κύπρο, προβάλλονται στη χώρα μας, συμμετέχοντας στο Διαγωνιστικό Τμήμα του 28ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου.

 

Tο Βραβείο FIPRESCI θα δώσει τριμελής κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από μέλη της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου: Από τη Ρωσία, η Victoria Smirnova (κριτικός κινηματογράφου στο περιοδικό Art of Cinema Film Magazine, και τις ιστοσελίδες kinoart.ru και arterritory.com), από τη Γαλλία ο Jean-Max Mejean (κριτικός κινηματογράφου στο περιοδικό Jeune Cinéma και την ιστοσελίδα iletaitunefoislecinema.com) και από την Ελλάδα, η Ιφιγένεια Καλαντζή (κριτικός κινηματογράφου στις εφημερίδες Δρόμος της Αριστεράς και Αυγή).

 

Φέτος, για πρώτη φορά, η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου θα δώσει το δικό της βραβείο, το οποίο θα απονείμει τριμελής επιτροπή, αποτελούμενη από τους Τάσο Γουδέλη, Λευτέρη Αδαμίδη και και Νέστορα Πουλάκο, ενώ όπως κάθε χρόνο, το κριτήριο του κοινού θα αποτυπωθεί από την πενταμελή επιτροπή αναγνωστών του περιοδικού Αθηνόραμα.

 

Comoara
The Treasure
Ρουμανία-Γαλλία
του Corneliu Porumboiu. Διάρκεια 89΄.
O Κόστι ζει μια ήσυχη ζωή. Βλέπει τον εαυτό του ως ήρωα και υπερασπιστή των καταπιεσμένων. Ένα βράδυ, ο γείτονάς του τον επισκέπτεται απρόσμενα και μοιράζεται ένα μυστικό: υπάρχει θησαυρός θαμμένος στον κήπο των παππούδων του κι δύο τους έχουν ένα σαββατοκύριακο για να εντοπίσουν.

Το εύστοχα γραμμένο σενάριο και η καταιγιστική εκτέλεση, μας χαρίζουν μια υπερβατικά αστεία, κωμωδία με ένα απροσδόκητο φινάλε. Το «Ο Θησαυρός» επιβεβαιώνει τη φήμη του δημιουργού του ως ο ικανότερος «φαρσέρ» του κινηματογραφικού Νέου Κύματος στην κινηματογραφία της Ρουμανίας. Το σατιρικό στυλιζάρισμα στο έργο του Porumboiu αποδεικνύεται πάντα εμπλουτισμένο με τον παλμό της καθημερινότητας και τους σισύφειους αγώνες των πρωταγωνιστών του.
Η ταινία θα προβληθεί το Σάββατο 26 Νοεμβρίου στις 7.45 μ.μ. στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

 

1 πανορ

The Wednesday Child
A Szerdai Gyerek
Ουγγαρία-Γερμανία
της Lili Horvath. Διάρκεια 94΄.
Η Μάγια ζει με τον μικροκακοποιό σύντροφό της Κρις. Ο τετράχρονος γιος τους Κριστιάν εξακολουθεί να ζει στο επαρχιακό ορφανοτροφείο, όπου μεγάλωσαν η Μάγια με τον Κρις. Ο πατέρας του παιδιού δεν έχει κανένα ενδιαφέρον για αυτό. Η Μάγια όμως ονειρεύεται να πάρει την επιμέλεια του μικρού, ώστε να ζήσουν μαζί. Έτσι αποφασίζει να ανοίξει ένα πλυντήριο κάνοντας αίτηση για ένα μικρό δάνειο από το τοπικό κοινοτικό κέντρο.

Η πρωτοεμφανιζόμενη σκηνοθέτης καταδεικνύει στο κινηματογραφικό της ντεμπούτο, όχι μόνο μια στιβαρή διαχείριση των ηθοποιών της, πολλοί από τους οποίους δεν είναι επαγγελματίες, αλλά και μια πραγματική αίσθηση για το πώς να χρησιμοποιηθεί η εκάστοτε γωνία λήψης του φακού της, ώστε να αντλήσει τα βέλτιστα αποτελέσματα από κάθε έκφραση ή σκηνή. Ο νέος και πολύ ταλαντούχος διευθυντής φωτογραφίας, Robert Maly, δουλεύει ανάγλυφα το απαλό φως του φιλμ και με πολύ προσοχή στη λεπτομέρεια των κάδρων και των κινήσεων, διαμορφώνοντας το εικαστικό αποτέλεσμα σε μια σύνθεση κομψότητας. Η ταινία θα προβληθεί την Κυριακή 29 Νοεμβρίου στις 5.30 μ.μ. στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

 

3 πανοεε

Babai
Father
Γερμανία-Κόσοβο-ΠΓΔΜ-Γαλλία
Του Visar Morina. Διάρκεια 104΄.
Ο δεκάχρονος Νόρι μαζί με τον πατέρα του Γκεζίμ περιφέρονται στους δρόμους του Κοσόβου όπου πωλούν τσιγάρα, καταφέρνοντας μετά βίας να κερδίζουν τα προς το ζην. Ο Γκεζίμ δελεάζεται και μεταναστεύει στη Γερμανία σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής. Απελπισμένος για να αποκτήσει κάποια αίσθηση σταθερότητας, ο Νόρι ξεκινάει για ένα επικίνδυνο ταξίδι προς τη Γερμανία σε αναζήτηση του πατέρα του.
Η πρώτη ταινία μεγάλου μήκους από τον Visar Μορίνα, τιμήθηκε με το Label Europa Cinemas στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Karlovy Vary. Πρόκειται για ένα συγκινητικό και συνάμα βάναυσα ειλικρινές φίλμ, που γυρίστηκε από την οπτική γωνία ενός μικρού αγοριού. Το φιλμ επιδεικνύει αυτοσυγκράτηση και σταθερότητα, απεικονίζοντας το μείζον θέμα της μετανάστευσης, και κλινική διεισδυτικότητα, όσον αφορά την περίπλοκη συναισθηματική σχέση μεταξύ πατέρα και γιου.
Η ταινία θα προβληθεί την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου στις 8 μ.μ. στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

 

Domácí péce
Home Care
Τσεχία-Σλοβακία
του Slávek Horák. Διάρκεια 92΄.
Η αφοσιωμένη κατ ‘οίκον νοσοκόμα Βλάστα ζει για τον σύζυγό της, την κόρη της, αλλά και τους ασθενείς της. Κάποια μέρα όμως τα πράγματα αλλάζουν και η Βλάστα αναγκάζεται να λειτουργήσει σε “άγνωστα νερά”. Από εκεί κι έπειτα, δραματικές αλλά και χιουμοριστικές καταστάσεις μπλέκονται, καθώς η Vlasta συνειδητοποιεί ότι μπορεί να χρειαστεί κι αυτή με τη σειρά της φροντίδα.
Η ισορροπία που επιτυγχάνει η Horák μεταξύ ξεκαρδιστικής κωμωδίας και αναπόφευκτης τραγωδίας, φέρνει τον θεατή όλο και πιο κοντά σε όλους τους χαρακτήρες της ταινίας, καθώς τα συναισθήματά τους δεν είναι εμφανή, αλλά ήσυχα και διακριτικά, αποκαλυπτόμενα μέσα από πικρόχολα χαμόγελα ή λήψεις σκληρών, μα απαραίτητων αποφάσεων. Τέλος η φωτογραφία της ταινίας είναι συχνά ακτινοβόλα, καθώς απεικονίζει την όμορφη αγροτική επαρχία της Μοράβιας.
Η ταινία θα προβληθεί την Τρίτη 1η Δεκεμβρίου στις 6.15 μ.μ. στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

 

 

2 πανορ

L’ Ombre Des Femmes
In The Shadow Of Women
Γαλλία-Ελβετία
του Philippe Garrel. Διάρκεια 73΄.
Όταν Πιέρ συναντά τη νεαρή εκπαιδευόμενη Ελισάβετ, την ερωτεύεται κεραυνοβόλα, αλλά παράλληλα δεν θέλει να χαλάσει τη μόνιμη σχέση του με την Μανόν. Όμως από μια αναπάντεχη συγκυρία, η νέα κοπέλα ανακαλύπτει πως και η Μανόν έχει κρυφό εραστή. Όταν τελικά το εκμυστηρεύεται στον Πιερ, έρχεται η ώρα των δύσκολων αποφάσεων και για τους τρεις τους.
Ένα αυστηρά εστιασμένο ρομαντικό δράμα, που αποπνέει λακωνικότητα στην αφήγηση μιας καλογραμμένης σύντομης ιστορίας και τη διαυγή δεξιοτεχνία του σκηνοθέτη απέναντι στην κάμερά του. Αρχικά ειρωνικό, ανάλαφρο και διασκεδαστικό, το 72λεπτο αυτό φιλμ, μεταμορφώνεται στο τελευταίο του μέρος, σε ένα έργο σημαντικού βάθους συναισθημάτων και αστείρευτης έντασης.
Η ταινία θα προβληθεί την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου στις 8.55 μ.μ. στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

 

The Violators
Αγγλία
της Helen Walsh. Διάρκεια 92΄.
Η Σέλι είναι ένα 15χρονο κορίτσι που, από τα εφηβικά της χρόνια, λειτουργεί ως μητέρα για τον μικρότερο αδελφό της, Τζερόμ. Ελκύεται από τον Μίκι, τον ντόπιο ενεχυροδανειστή και μπράβο, ο οποίος επωφελείται από τις εφηβικές της ευαισθησίες. Στη συνέχεια συναντά και κάνει φίλη την ευκατάστατη Ρέιτσελ, που ζει σε ένα προστατευμένο παράδεισο. Στην πραγματικότητα, το μόνο άτομο που τη νοιάζεται είναι ο καταδεκτικός γείτονάς της Κίεραν που ενεργεί ως φύλακας άγγελός της.
Ένα καθηλωτικό προαστιακό δράμα από την Helen Walsh, που κάνει το ντεμπούτο της ως συγγραφέας και σκηνοθέτης με μεγάλη αποτελεσματικότητα. Το διακριτικό προφίλ είναι, ίσως, το μεγαλύτερο ατού της ταινίας. Οι ερμηνείες είναι εγκρατείς και ποτέ δεν κλίνουν προς το μελό. Παρά τη σοβαρότητα του κυρίως θέματος, η προκλητικότητα των καταστάσεων δεν συζητιέται ποτέ μεταξύ των χαρακτήρων του φιλμ, οπότε και ο θεατής μπορεί να διαμορφώσει τα δικά του συμπεράσματα.
Η ταινία θα προβληθεί την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου στις 10 μ.μ. στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Enklava
Enclave
Σερβία-Γερμανία
του Goran Radovanovic. Διάρκεια 97΄.
Μέσα από τα μάτια ενός μικρού αγοριού, του Νέναντ, το φιλμ επικεντρώνεται σε μια μικρή σερβική κοινότητα που ζει σε ένα, προστατευόμενο από τον ΟΗΕ, θύλακα στο μουσουλμανικό Κοσσυφοπέδιο. Κάθε μέρα ο Νέναντ πηγαίνει από το αγρόκτημα του πατέρα του σε ένα σχολείο, χωρίς άλλους μαθητές, με ένα θωρακισμένο αυτοκίνητο της ειρηνευτικής δύναμης. Το μόνο που θέλει ο Νέναντ, όπως κάθε παιδί, είναι κάποιους φίλους στην ίδια ηλικία μ’ αυτόν.
Το βραδυφλεγές, αντιπολεμικό αυτό δράμα, αποτέλεσε την 23η υποψηφιότητα για Όσκαρ ξενόγλωσης ταινίας, χάρη στη μαεστρία αφενός του έμπειρου σεναριογράφου-σκηνοθέτη Goran Radovanovic, αφετέρου του Γερμανού φωτογράφου Axel Schneppat, που τονίζει διακριτικά τις απαγορευμένες προοπτικές ενός περιβάλλοντος, το οποίο πλήττουν ενήλικες και παιδιά. Τέλος χάρη στη διάθεση που υπογραμμίζεται ιδανικά από το υποβλητικό soundtrack της Ελένης Καραΐνδρου.
Η ταινία θα προβληθεί την Κυριακή 29 Νοεμβρίου στις 7.15 μ.μ. στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

 

4 πανορ

 

Kosac
The Reaper
Κροατία-Σλοβενία
του Zvonimir Jurić. Διάρκεια 98΄.
Στην επαρχία Σλαβονία της ανατολικής Κροατίας, η Μιριάνα αφήνει το ακινητοποιημένο όχημά της και περπατά σε έναν έρημο δρόμο. Συναντάει τον μελαγχολικό, λιγομίλητο Ίβο ο οποίος συνοδεύει τη νευρική γυναίκα ως το αυτοκίνητό της, επιβεβαιώνει ότι δεν έχει καύσιμα και την πηγαίνει σε ένα βενζινάδικο. Οι εντάσεις ξεκινούν όταν ο υπεύθυνος του πρατηρίου, επιμένει να την πάει πίσω ο ίδιος, λέγοντάς της ότι ο Ίβο είναι καταδικασμένος βιαστής.
Ο σκηνοθέτης πρωτίστως ενδιαφέρεται για τις συνέπειες του παρελθόντος στον ανθρώπινο ψυχισμό, είτε πρόκειται για το στίγμα του Ivo, είτε για εκείνο της κοινότητας από τη φρίκη του πολέμου.
Η ταραγμένη, σχεδόν απόκοσμη ατμόσφαιρα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι ολόκληρη η ταινία λαμβάνει χώρα σε νυχτερινά πλάνα, που ο φωτογράφος Linta μας έχει αποδείξει ότι χειρίζεται εξαιρετικά στο ζοφερό «Blacks».
Η ταινία θα προβληθεί την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου στις 7 μ.μ. στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Invisible
Ελλάδα
του Δημήτρη Αθανίτη. Διάρκεια 84΄.
Ο Άρης είναι ένας μοναχικός 35άρης, χωρισμένος, που δουλεύει σε ένα εργοστάσιο. Όταν ξαφνικά απολύεται χωρίς καμιά προειδοποίηση, αποφασίζει να αποδώσει δικαιοσύνη ο ίδιος, καθώς νιώθει θύμα μιας ακραίας αδικίας. Όμως ο Άρης δεν είναι μόνος του. Έχει μαζί του και τον εξάχρονο γιο του.
Ο Δημήτρης Αθανίτης είναι ένας βραβευμένος Έλληνας σκηνοθέτης, που γεννήθηκε στην Αθήνα κι έχει κάνει σπουδές κινηματογράφου και αρχιτεκτονικής. Το ντεμπούτο του «Αντίο Βερολίνο» κέρδισε το Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, ενώ το «Καμία Συμπάθεια Για Τον Διάβολο» κέρδισε το βραβείο καλύτερης ηθοποιού στην ίδια διοργάνωση. Τέλος η προηγούμενη ταινία του «Τρεις Μέρες Ευτυχίας» ήταν υποψήφια για 4 κρατικά κινηματογραφικά βραβεία, αφού προβλήθηκε με επιτυχία σε μια σειρά από διεθνή φεστιβάλ.
Η ταινία θα προβληθεί τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου στις 8.15 μ.μ. στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Οι Εντυπώσεις Ενός Πνιγμένου
Impressions of a Drowned Man
Κύπρος-Σλοβενία-Ελλάδα
του Κύρου Παπαβασιλείου. Διάρκεια 82΄.
Εντελώς αποκομμένος από το παρελθόν και τη μνήμη του, ο “επιβάτης” συναντά μια παλιά του αγάπη κι επιχειρεί να αυτοπροσδιοριστεί προκαλώντας την προκαθορισμένη μοίρα του. Εκείνη του αποκαλύπτει πως είναι ο διάσημος ποιητής, που αυτοκτόνησε το 1928 και που, κάθε χρόνο, επιστρέφει στο ίδιο μέρος την επέτειο του θανάτου του.
Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Κύρου Παπαβασιλείου χρειάστηκε έξι χρόνια για να ολοκληρωθεί, από το 2007, όταν με το μικρού μήκους «Το Όνομα του Σπουργιτιού» ο σκηνοθέτης επαινέθηκε στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ Καννών. Το τωρινό του φιλμ πρόκειται για έναν στοχασμό όσον αφορά την τέχνη, τη ζωή και το θάνατο. Ο ίδιος ο σκηνοθέτης δηλώνει «Δεν είναι μια ταινία για την αυτοκτονία. Η ταινία σε έναν βαθμό έχει την ατμόσφαιρα των ποιημάτων του Καρυωτάκη. Το ύφος του έργου του, διαπότισε και το ύφος της ταινίας. Αντικρουόμενα στοιχεία που συνθέτουν την ποίησή του, όπως η τρυφερότητα και η σκληρότητα, το πάθος και η απάθεια, η αγνότητα και η ενοχή, είναι στοιχεία που εμπεριέχονται στην ταινία».
Η ταινία θα προβληθεί το Σάββατο 28 Νοεμβρίου στις 9.30 μ.μ. στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

 

5 πανορ

Το Κυπαρίσσι Του Βυθού
The Cypress Deep Down
Ελλάδα, 2015
του Νίκου Κορνήλιου. Διάρκεια 75΄.
Μπαίνει στη ζωή σου μαθαίνει λεπτομέρειες / από το παρελθόν σου από το σώμα σου / από τις καθημερινές σου συνήθειες / Η ζωή χωρίς αυτήν την ελεητική παρουσία / δεν έχει πια νόημα – και ξαφνικά / φεύγει και η ζωή δεν έχει νόημα…
Η ταινία θα προβληθεί την Τρίτη 1η Δεκεμβρίου στις 8.00 μ.μ. στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Ζενάιντα
Zenaida
Ελλάδα-Πράσινο Ακρωτήριο
των Αλέξη Τσάφα και Γιάννη Φώτου. Διάρκεια: 66΄.
Στα δεκαεννέα της χρόνια, η Ζενάιντα έχει ήδη γνωρίσει το σκληρό πρόσωπο του ευρωπαϊκού ονείρου. Γεννημένη στην Αφρική, θύμα trafficking, εγκλωβισμένη σε μια αφιλόξενη μεγαλούπολη, απλώς επιβιώνει, μοιράζοντας την καθημερινότητά της ανάμεσα στους πελάτες ενός σύγχρονου οίκου ανοχής, και τις παραισθήσεις ναρκωτικών ουσιών, που της προσφέρουν την απόδραση από το παρόν, αλλά που ζωντανεύουν και εφιάλτες από το παρελθόν. Παράλληλες εικόνες ζωής, από τη μιζέρια της αφρικάνικης φαβέλας, στην ψυχοφθόρα ευρωπαϊκή μεγαλούπολη. Το απόλυτο αδιέξοδο.
Στο μεγαλύτερο της μέρος η ταινία είναι γυρισμένη στην Αθήνα και στο υπόλοιπο στο Cabo Verde. Στο ρόλο της Ζενάιντα η πρωτοεμφανιζόμενη, νεαρή ηθοποιός Μαρία Στεφανίδου. Στη σκηνοθεσία οι Αλέξης Τσάφας (Χορεύοντας με τον Raidel, Mindelo traz d’ horizonte – A menina dos olhos grandes) και ο Γιάννης Φώτου που κάνει το σκηνοθετικό του ντεμπούτο και που επίσης υπογράφει και τη φωτογραφία της ταινίας, ενώ το σενάριο είναι της Βάσιας Καρυτινού. Τέλος, την παραγωγή είναι υπεύθυνος ο Κυριάκος Χατζημιχαηλίδης (Τ-Short) σε συμπαραγωγή με την Criola Produções και την 2|35.
Η ταινία θα προβληθεί την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου στις 6.15 μ.μ. στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

 

26 Νοεμβρίου – 2 Δεκεμβρίου 2015
Στους κινηματογράφους ΑΑΒΟΡΑ και ΛΑΪΣ – ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Γενική Είσοδος: 5 ευρώ
Διαρκείας 10 προβολών: 25 ευρώ