Λίγοι μήνες έμειναν μέχρι την έναρξη των Πανελλαδικών εξετάσεων με την πιθανότερη ημερομηνία έναρξης τους στις 16 Μαΐου, βάσει πηγών του Υπουργείου Παιδείας.

Τα σχολεία αναμένονται να σταματήσουν στις 22 Απριλίου και θα ξανανοίξουν στις 9 Μαΐου, μετά τις γιορτές του Πάσχα, ενώ θα μεσολαβήσει τριήμερο διακοπής πριν την έναρξη των εξετάσεων, βάσει του νόμου.

 

Οι υποψήφιοι πρέπει να είναι ενήμεροι πως:

1) Οι απολυτήριες εξετάσεις στην Γ΄ τάξη Ημερησίου Γενικού Λυκείου και στη Δ΄ τάξη Εσπερινού Γενικού Λυκείου θα διεξαχθούν μετά τη λήξη των πανελλαδικών εξετάσεων.

2) Οι απολυτήριες εξετάσεις στην Γ΄ τάξη Ημερησίου Γενικού Λυκείου και στη Δ΄ τάξη Εσπερινού Γενικού Λυκείου διεξάγονται ενδοσχολικά και περιλαμβάνουν όλα τα διδασκόμενα μαθήματα εκτός του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής.

3) Στους μαθητές χορηγείται απολυτήριο, στο οποίο δεν υπολογίζονται οι βαθμοί των πανελλαδικών εξετάσεων.

 

Οι δύο Ομάδες Προσανατολισμού που φαίνεται πως προτιμούν οι περισσότεροι μαθητές είναι Ανθρωπιστικές και οι Θετικές Σπουδές σύμφωνα με στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος του Υπουργείου Παιδείας, ενώ στη συνέχεια έρχεται η Ομάδα των Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής. Αναλυτικότερα, το 37,8% των μαθητών έχει επιλέξει τις Ανθρωπιστικές Σπουδές ενώ ακολουθούν η Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών με 35,8% και Οικονομίας- Πληροφορικής με 26,4%.

 

Τα μαθήματα-«Κλειδιά»

Για όσους μαθητές της Γ’ Λυκείου θα δώσουν εξετάσεις με το νέο σύστημα, δηλάδή περισσότεροι από 70.000 υποψήφιοι, ορισμένα μαθήματα έχουν ιδιαίτερη σημασία καθώς αποτελούν, ουσιαστικά, τα «κλειδιά» που μπορούν να ξεκλειδώσουν την είσοδο των σχολών.

 

Για το 1ο Επιστημονικό είναι τα Αρχαία Ελληνικά για το 2ο Επιστημονικό Πεδίο τα Μαθηματικά, για το 3ο Επιστημονικό Πεδίο η Βιολογία, για το 4ο Επιστημονικό Πεδίο η Νεοελληνική Γλώσσα και για το 5ο τα Μαθηματικά.

 

Στα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας η αξία των μονάδων των μαθημάτων είναι:

-330 μόρια για κάθε μονάδα του πρώτου μαθήματος αυξημένης βαρύτητας (συντελεστής 1,3)
– 270 μόρια για κάθε μονάδα του δεύτερου μαθήματος αυξημένης βαρύτητας (συντελεστής 0,7)
– 200 μόρια για κάθε μονάδα των υπολοίπων μαθημάτων

 

Το πρώτο μάθημα αυξημένης βαρύτητας υπολογίζεται μέχρι 6.600 μόρια, το δεύτερο μέχρι 5.400 μόρια και τα υπόλοιπα μέχρι 4.000 μόρια το καθένα. Μέγιστος αριθμός μορίων 20.000.

 

Υπολογισμός μορίων στο νέο σύστημα

Στο νέο σύστημα υπολογισμού βρίσκουμε ορισμένες διαφορές καθώς κάθε μονάδα του πρώτου μαθήματος αυξημένης βαρύτητας «αξίζει» 65% περισσότερο από κάθε μονάδα των μαθημάτων άνευ συντελεστή βαρύτητας και κάθε μονάδα του δευτέρου μαθήματος αυξημένης βαρύτητας «αξίζει» 35% παραπάνω από κάθε μονάδα των μαθημάτων άνευ συντελεστή βαρύτητας.

 

Στην περίπτωση εξέτασης σε μαθήματα αυξημένης βαρύτητας με συντελεστές 0,9 και 0,4 η αξία των μονάδων των μαθημάτων είναι:

-290 μόρια για κάθε μονάδα του πρώτου μαθήματος αυξημένης βαρύτητας (συντελεστής 0,9)
-240 μόρια για κάθε μονάδα του δεύτερου μαθήματος αυξημένης βαρύτητας (συντελεστής 0,4)
-200 μόρια για κάθε μονάδα των υπολοίπων μαθημάτων

 

Δηλαδή συνολικά το πρώτο μάθημα αυξημένης βαρύτητας «μετράει» μέχρι 5.800 μόρια, το δεύτερο μέχρι 4.800 μόρια και τα υπόλοιπα μέχρι 4.000 μόρια το καθένα, με τον μέγιστος αριθμός μορίων να υπολογίζεται στα 18.600.