Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση κατατέθηκαν και οι αντιδράσεις άρχισαν.

Αυτό γιατί κάποιες από τις προτεινόμενες αλλαγές επηρεάζουν τις σχέσεις Κράτους Εκκλησίας, όπως τις γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.

Στην πρώτη του αντίδραση, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, είπε ότι δεν καταλαβαίνει τι εννοεί ο πρωθυπουργός με τον όρο «θρησκευτικά ουδέτερο Κράτος». Μετά έκανε συμφωνία με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, για την καταγραφή και αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, καθώς και για τη μισθοδοσία των ιερέων (που ουσιαστικά θα συνεχίσει να γίνεται από το κράτος, αλλά με άλλη μορφή και δεν θα αυξηθεί σε περίπτωση αύξησης του αριθμού των ιερέων).

Η Νέα Δημοκρατία δεν δείχνει να θέλει να συναινέσει στην αλλαγή των άρθρων του Συντάγματος που αφορούν στις σχέσεις Πολιτείας και Εκκλησίας. «Είναι υποκρισία εκείνοι που τις μονές μέρες ζητούν τη στήριξη της Εκκλησίας, τις ζυγές να την απαξιώνουν με μία αναθεώρηση των σχέσεων με το κράτος», είπε μόλις χθες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ παλαιότερα είχε δηλώσει αντίθετος με την κατάργηση του άρθρου 3 ή του Προοιμίου του Συντάγματος.

Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή.

Ποια άρθρα του Συντάγματος ρυθμίζουν τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας

Ο θρησκευτικός χρωματισμός του Συντάγματος φανερώνεται ακόμα και από το προοίμιο, καθώς ψηφίζεται «εις το όνομα της Αγίας και Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος».

Τα βασικά άρθρα που ρυθμίζουν τις σχέσεις Κράτους Εκκλησίας είναι το 3, το 13, το 16, το 33 και το 59. Άλλα άρθρα που αφορούν στην εκκλησία είναι το 14, το 18 και το 105*.

Το άρθρο 3 (που είναι και το βασικό στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ) αναφέρει ότι η «επικρατούσα θρησκεία της Ελλάδας είναι η θρησκεία της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού». Είναι αυτοκέφαλη και δογματικά ενωμένη με την «Μεγάλη Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης».

Σημαντικό είναι και το άρθρο 13, με τις διατάξεις του οποίου θεσπίζονται οι εγγυήσεις προστασίας της θρησκευτικής ελευθερίας, της ρίζας των ατομικών ελευθεριών.

Το άρθρο 16 αναφέρει ότι σκοπός της παιδείας είναι, μεταξύ άλλων, η ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης των νέων. Στο άρθρο 33, καθορίζεται ο τύπος το όρκου του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος έχει θρησκευτικό περιεχόμενο, ενώ στο 59 ο όρκος των βουλευτών.

Οι προτεινόμενες αλλαγές

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει την αναθεώρηση συνολικά 16 άρθρων του Συντάγματος. Αυτά που αφορούν στην Εκκλησία είναι το 3, το 13, το 33 και το 59.

Το άρθρο 3 θα ορίζει ότι «η Ελληνική Πολιτεία είναι θρησκευτικά ουδέτερη» και ότι «επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα είναι η Ορθόδοξη Εκκλησία». Ερμηνευτική δήλωση αναφέρει ότι ο όρος επικρατούσα θρησκεία δεν αποτελεί αναγνώριση επίσημης κρατικής θρησκείας και δεν επιφέρει καμία δυσμενή συνέπεια σε βάρος άλλων θρησκευμάτων και γενικότερα στην απόλαυση του
δικαιώματος της θρησκευτικής ελευθερίας».

Στο άρθρο 13 προστίθεται η υποχρέωση για πολιτικό όρκο στην ορκωμοσία κρατικών αξιωματούχων, δημόσιων λειτουργών και υπαλλήλων (ενώ σε άλλη περίπτωση ο υπόχρεος επιλέγει ελεύθερα ανάμεσα σε πολιτικό ή θρησκευτικό όρκο).

Αντίστοιχα στα άρθρα 33 και 59 καθίσταται υποχρεωτικός ο πολιτικός όρκος για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους βουλευτές.

Ανέπαφο αφήνει το άρθρο 16 για την Παιδεία, άρα μάλλον σκοπός της Παιδείας παραμένει η ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης των νέων…

Πηγή:huffingtonpost.gr