Περισσότερα από 4 εκατομμύρια δολάρια έχουν συγκεντρωθεί μέσα σε μόλις τρεις ημέρες από αμερικανούς πολίτες, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί ο αμφιλεγόμενος φράχτης που σχεδιάζει να κατασκευάσει ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό.

Συγκεκριμένα, αμερικανός βετεράνος του πολέμου στο Ιράκ, ο Μπράιαν Κόλφατζ, δημιούργησε μια σελίδα συγκέντρωσης χρημάτων στην πλατφόρμα GoFundMe, προκειμένου, όπως λέει ο ίδιος να βοηθήσει τον Ντόναλντ Τραμπ να εκπληρώσει την προεκλογική του δέσμευση να χτίσει ένα τείχος στα σύνορα, αφού «έχει πραγματοποιήσει σχεδόν όλες τις άλλες υποσχέσεις του».

Ο Κόλφατζ, υποστηρίζει ότι «πολλοί Αμερικανοί έχουν δολοφονηθεί από παράνομους μετανάστες, και πολλοί παράνομοι μετανάστες έχουν εκμεταλευτεί τους αμερικανούς φορολογούμενους χωρίς να έχουν τρόπο να συνεισφέρουν στην κοινωνία μας».

Ο Τραμπ έχει δηλώσει πολλές φορές ότι το κόστος κατασκευής του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό θα ανέλθει στα 5 δισεκατομμύριαδολάρια, ενώ έχει απειλήσει ότι μπορεί να προχωρήσει και σε «κλείσιμο της κυβέρνησης», δηλαδή παύση των πληρωμών του δημοσίου, για να μαζευτούν τα χρήματα, αν το Δημοκρατικό Κόμμα εμποδίσει νομοθετικά την παραχώρηση των χρημάτων από τον προϋπολογισμό.

«Αν τα 63 εκατομμύρια πολίτες που ψήφισαν τον Τραμπ δώσουν από 80 δολάρια ο καθένας, θα μπορέσουμε να χτίσουμε τον τοίχο. Αυτό ισούται περίπου με 5 δισεκ. δολάρια. Ακόμα και αν μαζέψουμε τα μισά, τότε θα φτάνουν για το μισό τείχος. Μπορούμε να τα καταφέρουμε», δηλώνει στο κάλεσμά του ο βετεράνος του πολέμου στο Ιράκ.

Μάλιστα ο ίδιος τονίζει αρκετές φορές μέσα στο κείμενο ότι έχει χάσει τρία άκρα στον πόλεμο, γεγονός που όπως υποστηρίζει, δείχνει την προσήλωσή του στο καλό της πατρίδας του, ενώ προβάλει φωτογραφίες της οικογένειάς του.

Τη στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο η καμπάνια του πρώην στρατιώτη έχει συγκεντρώσει μέσα σε τρεις ημέρες 4.256.857 δολάρια, με το ποσό να αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς. Συνολικά έχουν καταθέσει χρήματα 69.487 χρήστες. Στόχος του δημιουργού της καμπάνιας είναι να φτάσει το 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Σε κάθε περίπτωση ενδιαφέρον θα είχε να εξεταστεί και πόσοι Αμερικανοί έχουν χάσει τη ζωή τους από τους ομοεθνείς τους που κάνουν εγκληματικές χρήσεις των όπλων που κατέχουν, προκαλώντας τραγικές σφαγές σε συναυλίες, νοσοκομεία ή ακόμη και σχολεία.

Άλλωστε, δε θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αυθαίρετο το συμπέρασμα ότι ποσοστά των νεκρών στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να μειωθούν κατακόρυφα αν αντί για «80 δολάρια», ο κάθε Αμερικανός παρέδιδε τα όπλα που έχει στην κατοχή του.