Η Βαρκελώνη και η Ισπανία είναι σε κατάσταση σοκ, μετά τη διπλή επίθεση τζιχαντιστών στην Καταλονία που στοίχισε τη ζωή σε 13 πολίτες, ενώ και 5 από τους τρομοκράτες σκοτώθηκαν από τα πυρά αστυνομικών.

Η δεύτερη επίθεση έγινε τα ξημερώματα στην παραλιακή πόλη Καμπρίλς και άφησε πίσω της 7 τραυματίες και πέντε νεκρούς – τους δράστες. Και αυτή τη φορά οδηγός με βαν έπεσε πάνω στο πλήθος.

Από τoυς δράστες που ήταν στο βαν, οι τέσσερις σκοτώθηκαν από αστυνομικά πυρά και ο πέμπτος υπέκυψε στα τραύματα του. Σύμφωνα με την αστυνομία, ήταν ζωσμένοι με εκρηκτικά.

Ωστόσο, δεν έχει διευκρινιστεί ανάμεσα στους νεκρούς δράστες βρίσκεται και ο οδηγός της πρώτης πολύνεκρης επίθεσης στη Λας Ράμπλας. Ο ένας από τους δύο δράστες της Βαρκελώνης σκοτώθηκε από την αστυνομία.

Η δεύτερη αυτή επίθεση αυξάνει τον φρικτό απολογισμό της χθεσινής ημέρας:  Στην Βαρκελώνη 13 πολίτες σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν πάνω από 80.
Ενα ακόμη άτομο συνελήφθη στο πλαίσιο της έρευνας για την επίθεση στη Βαρκελώνη, μετέδωσε το καταλανικό ραδιόφωνο. Η σύλληψη έγινε στην πόλη Ριπόλ της Καταλονίας.

Έλληνες τραυματίες

Μέλη ελληνικής οικογένειας είναι ανάμεσα στους τραυματίες της τρομοκρατικής επίθεσης στη Βαρκελώνη, σύμφωνα με όσα δήλωσε στην τηλεόραση της ΕΡΤ-1 η κ. Θεώνη Ζησιμοπούλου, γραμματέας του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στην πόλη.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στη Βαρκελώνη
Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την πολύνεκρη επίθεση που διαπράχθηκε το απόγευμα στο κέντρο της Βαρκελώνης, σύμφωνα με το πρακτορείο προπαγάνδας της, το Amaq.

Έκρηξη σημειώθηκε σε σπίτι στην Καταλονία

Σύμφωνα με την αστυνομία το περιστατικό συνδέεται με την επίθεση στη Βαρκελώνη. Ένας άνθρωπος έχασε την ζωή του ενώ υπάρχουν και τραυματίες. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι οδηγός χτύπησε δύο αστυνομικούς σε σημείο ελέγχου.

Ένας οδηγός χτύπησε με το αυτοκίνητό του δύο αστυνομικούς που επάνδρωναν σημείο ελέγχου στη Βαρκελώνη έπειτα από την επίθεση με φορτηγάκι που διαπράχθηκε στο κέντρο της πόλης κι είχε συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους 13 άνθρωποι και να τραυματιστούν δεκάδες, γνωστοποίησε η καταλανική αστυνομία.

Μία Ελληνίδα είναι μεταξύ των τραυματιών, σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, με την οποία καταδικάζει «απερίφραστα την αιματηρή τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε προ ολίγου στη Βαρκελώνη».

«Η Πρεσβεία της Ελλάδας στη Μαδρίτη και το προσωπικό του άμισθου Προξενείου μας στη Βαρκελώνη είναι σε διαρκή επαφή με τις Ισπανικές Αρχές και μεριμνούν για την παροχή προξενικής αρωγής. Σύμφωνα με τις, μέχρι στιγμής, επίσημες πληροφορίες των ισπανικών Αρχών υπάρχει, μεταξύ των τραυματιών μία Ελληνίδα πολίτης» σημειώνει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Δεν υπάρχουν προς το παρόν πληροφορίες για Κυπρίους ανάμεσα στα θύματα της Βαρκελώνης, σύμφωνα με το Κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών. Δύο ύποπτοι, ο ένας με ποινικό μητρώο, συνελήφθησαν για την επίθεση στη Βαρκελώνη.

Η καταλανική αστυνομία έχει συλλάβει δύο υπόπτους για την επίθεση, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα La Vanguardia. Ο ένας από τους συλληφθέντες ονομάζεται Ντρις Ουκαμπίρ Σοπρανό, κάτοικος του Ριπόλ, στη Χιρόνα. Ο ύποπτος κατάγεται από τη Μασσαλία, σύμφωνα με το προφίλ του στο Facebook, και έχει ποινικό μητρώο.

Ένα ακόμη άτομο συνελήφθη στο πλαίσιο της έρευνας για την επίθεση στη Βαρκελόνη, μετέδωσε το καταλανικό ραδιόφωνο. Η σύλληψη έγινε στην πόλη Ριπόλ της Καταλονίας.
Οι δύο από τους άνδρες που συνελήφθηκαν μετά από την επίθεση με φορτηγάκι στη Βαρκελώνη όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 13 άτομα χθες έχουν σχέση με το αιματηρό συμβάν αλλά κανένας από τους δύο δεν ήταν ο οδηγός του οχήματος, είπε η αστυνομία.

Το χρονικό της επίθεσης

Ένα βαν έπεσε πάνω σε πλήθος ανθρώπων στον πεζόδρομο Λα Ράμπλα, από τις δημοφιλέστερες τουριστικές περιοχές της Βαρκελώνης, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να σκοτωθούν και να τραυματιστούν, γνωστοποίησε η αστυνομία της Καταλονίας (βορειανατολική Ισπανία). Η αστυνομία ανακοίνωσε με τηλεβόες ότι μια «τρομοκρατική επίθεση» έχει «επιβεβαιωθεί».

Οι αστυνομικές δυνάμεις εκκένωσαν την γειτονική πλατεία Plaza Catalunya και την περιοχή περιμετρικά σε απόσταση 200 μέτρων, μετέδωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.
«Σφοδρή σύγκρουση στη Ράμπλα της Βαρκελώνης, όταν ένα πρόσωπο που οδηγούσε ένα φορτηγάκι έπεσε πάνω σε ανθρώπους, πολλοί τραυματίες» επισήμανε νωρίτερα η υπηρεσία επικοινωνίας της αστυνομίας της Καταλονίας.

Η περιοχή έχει αποκλειστεί από τις δυνάμεις επιβολής του νόμου. Οι αρχές συστήνουν στους πολίτες να μην προσεγγίζουν την Placa Catalunya. Οι κοντινοί σταθμοί του μετρό και του σιδηροδρόμου έκλεισαν.

Στη Βαρκελώνη σπεύδει ο πρωθυπουργός Ραχόι

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι γνωστοποίησε σήμερα ότι θα συντονίσει τις προσπάθειες με στόχο την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας μετά την φονική επίθεση με το φορτηγάκι στη Βαρκελώνη, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 13 άνθρωποι. Σε ανάρτησή του στο Twitter ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή κατευθύνεται προς τη Βαρκελώνη.

«Μέγιστος συντονισμός για τη σύλληψη των δραστών, ενίσχυση της ασφάλειας και συμπαράσταση σε όσους επλήγησαν» έγραψε.

Η αστυνομία ενημερώνει το κοινό για τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης: +34932142124, 112, 091, 062