Η Χριστίνα Παπαθωμά, είναι από τις λιγοστές επαγγελματίες στην Ελλάδα με εμπειρία στο cinematherapy. Νέα, όμορφη και πολύ δραστήρια εδώ, και χρόνια πραγματοποιεί στην Αθήνα εργαστήρια κινηματογραφοθεραπείας και είναι πεπεισμένη πως το σινεμά μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά. Μας εξηγεί γιατί.

– Τι είναι το cinematherapy; Είναι ένα είδος group therapy;

Χ.Π: Το συγκεκριμένο σεμινάριο είναι βιωματικό, έχει αυτογνωσιακό χαρακτήρα και όχι θεραπευτικό. Μετά την προβολή της ταινίας επεξεργαζόμαστε το θέμα της σε σχέση με μας.

Πως οδηγηθήκατε σε αυτό το είδος σεμιναρίου;

Χ.Π: Έχω σπουδάσει ψυχολογία και έκανα μεταπτυχιακό στην ομαδική και διαπολιτισμική θεραπεία στο πανεπιστήμιο του Λονδίνου, ενώ είχα παρακολουθήσει για τρία χρόνια μαθήματα θεάτρου σε Αθήνα και Λονδίνο. Έπειτα συνέχισα στην Ελλάδα ειδίκευση 4ετών στην  Δραματοθεραπευτική προσέγγιση. Μετά από αρκετά χρόνια που συντόνιζα ομάδες Δραματοθεραπείας, αυτοσχεδίασα το βιωματικό εργαστήριο του Cinematherapy.

-Το art therapy είναι της μόδας. Ωστόσο το cinematherapy δεν είναι τόσο διαδεδομένο όσο λχ η θεραπεία μέσω της μουσικής ή μέσω του θεάτρου (drama therapy). Γιατί;

Χ.Π: Τα τελευταία χρόνια οι θεραπείες μέσω τέχνης αρχίζουν να κερδίζουν έδαφος και στην Ελλάδα. Ουσιαστικά το εργαστήριο του Cinematherapy προκύπτει από την εκπαίδευσή μου στην Δραματοθεραπεία. Όπως εκεί χρησιμοποιούνται μορφές τέχνης, δηλαδή το θέατρο, για να διερευνήσουμε ένα προσωπικό ζήτημα, έτσι και εδώ χρησιμοποιείται η 7η τέχνη, δηλαδή ένα κινηματογραφικό έργο, ως αφορμή για να επιτευχθεί μια εσωτερική διεργασία.

Περιγράψτε μας το εργαστήριο. Περιορίζεστε στην ανάλυση της ταινίας, μέσω συζήτησης; Ή προχωράτε πέρα από αυτό;

Χ.Π: Δεν έχει να κάνει με άμεση συζήτηση πάνω στην ταινία. Μετά την προβολή της ταινίας περνάμε κατευθείαν στο βιωματικό μέρος. Δηλαδή, μέσω διαδραστικών ασκήσεων, οι συμμετέχοντες αλληλοεπιδρούν και μοιράζονται τυχόν ταυτίσεις με τους ήρωες. Επίσης, μέσα από τεχνικές που προέρχονται από την δραματοθεραπευτική προσέγγιση, (παιχνίδι ρόλων, ζωγραφική,) τα μέλη της εκάστοτε ομάδας επεξεργάζονται προβληματισμούς,που προκύπτουν από  το θέμα της ταινίας, αλλά σε σχέση πάντα με τους ίδιους. Οι ασκήσεις και το μοίρασμα γίνονται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην εκτίθενται προσωπικά δεδομέναστην ομάδα.Το γκρουπ είναι ολιγομελές, έως 10 άτομα, και το εργαστήριο έχει διάρκεια 4ωρών.

-Τι είδους ταινίες προβάλλετε;

Χ.Π:Κυρίως επιλέγω ταινίες υπαρξιακού ενδιαφέροντος. Είναι μέρος της διαδικασίας οι συμμετέχοντες να μην γνωρίζουν ποιο κινηματογραφικό έργο θα παρακολουθήσουν, ώστε να μην είναι προϊδεασμένοι, είτε θετικά είτε αρνητικά. Επίσης δεν έχει καμία σημασία αν έχουν ξαναδεί την ταινία ή αν είναι κοντά στο προσωπικό τους γούστο, καθώς την προσεγγίζουμε με διαφορετικό τρόπο.

– Πότε είναι το επόμενο εργαστήριό σας και πού γίνονται αυτές οι συναντήσεις; Πως μπορεί να κλείσει κάποιος θέση;

Χ.Π:Το επόμενο εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί την Kυριακή 7 Aπριλίου 2019, 18.30 -22.30 στο χώρο της ΕΔΠΕ,  Ένωση Δραματοθεραπευτών και Παιγνιοθεραπευτών Ελλάδος. ΕΔΠΕ, Δανάης 5 , Παγκράτι. Για δηλώσεις συμμετοχής στοe.mailedpe_d5@yahoo.gr, και στα τηλέφωνα 6942843981, 210 7523682.