Η Αφροδίτη πλαισιωμένη από φτερωτούς έρωτες θα υποδεχθεί τους επισκέπτες το Σάββατο (17 Φεβρουαρίου 2018, 12 μ.μ.)  στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, στη Σπάρτη, στα εγκαίνια της έκθεσης «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου» που θα γίνουν από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

 

Πρόκειται για μια έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (ΕΑΜ) που θα περιοδεύσει σε διάφορά μουσεία του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) στο πλαίσιο της διετούς συνεργασίας τους. Εχουν επιλεγεί σαράντα αρχαιότητες από τους προϊστορικούς έως και τους ρωμαϊκούς χρόνους, από τις συλλογές του ΕΑΜ που  παρουσιάζουν κάποιες από τις όψεις του Ωραίου.

Το κριτήριο επιλογής τους βασίστηκε στις θεματικές των μουσείων του ΠΙΟΠ, που θα φιλοξενήσουν  την περιοδεύουσα έκθεση. Στη Σπάρτη προβάλλεται ο καλλωπισμός του σώματος με έλαια και αρώματα, στο Μουσείο Αργυροτεχνίας στα Ιωάννινα, όπου θα μεταφερθεί στη συνέχεια  θα πρωταγωνιστούν τα περίτεχνα κοσμήματα, ενώ στο Μουσείο Μαρμαρτεχνίας στην Τήνο θα αναδεικνύονται μαρμάρινα έργα του Κυκλαδικού πολιτισμού.

Στη Σπάρτη οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία (έως τις 15 Απριλνα δούν πολλές όψεις του ωραίου, από κυκλαδικά ειδώλια μέχρι συνταγές μυροπωλών της αρχαιότητας, αλλά και μία πινακίδα Γραμμικής Β γραφής με το ιδεόγραμμα του ελαίου. Μυροδοχεία και άλλα αγγεία για φύλαξη ελαίου με απεικονίσεις θεών και ανθρώπων ολοκληρώνουν την έκθεση.

Τον Μάιο θα εγκαινιαστεί στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο ομότιτλη μεγάλη περιοδική έκθεση.

Ο στόχος της συνεργασίας μεταξύ του ΕΑΜ και του ΠΙΟΠ είναι οι εκθέσεις αυτές στην ελληνική περιφέρεια να λειτουργήσουν ως «δορυφόροι» του πρώτου μουσείου της χώρας, δίνοντας τη δυνατότητα στις τοπικές κοινωνίες να απολαύσουν έργα-τεκμήρια του αρχαιοελληνικού πολιτισμού από τις μοναδικές συλλογές του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.