Το νέο επεισόδιο στα Ίμια με την προσπάθεια εμβολισμού σκάφους του Λιμενικού Σώματος από τουρκική ακταιωρό, αποτελεί την τακτική υπερθέρμανσης του κλίματος στο Αιγαίο.

Που το πάνε οι Τούρκοι

Η συλλογή από φέρετρα Τούρκων στρατιωτών στην μάχη με τους Κούρδους, οδηγεί τον Ταγίπ Ερντογάν να ψάχνει τρόπο ανύψωσης του ηθικού του στρατεύματος του. Έτσι δημιουργεί αντιπερισπασμό στο προσφιλές πεδίο με την Ελλάδα.

Ταυτόχρονα ανοίγει και το μέτωπο με την ΑΟΖ της Κύπρου , όπου υπάρχουν τουρκικά πλοία στο οικόπεδο 2 και 3. Μάλιστα έχουν αναπτυχθεί σε ολαμτα οικόπεδα πλην του 12 όπου βρίσκεται το Ισραήλ.

Αυτή η εξέλιξη οδήγησε την γαλλική ΕΝΙ σε σκέψεις να αποσύρει το γεωτρύπανο στην περιοχή Σουπιά.

Η αναφορά του Αμερικανού πρέσβη, Τζέφρι Πύατ για φόβο επεισοδίων στο Αιγαίο ήταν προφητική ή καμπανάκι γιατί γνώριζε κάτι παραπάνω; Η χρονική ταύτιση των δύο γεγονότων δείχνει πως η  NOVARTIS είναι ο καπνός που καλύπτει την πραγματική φωτιά που έχει ανάψει τόσο με την Τουρκία όσο και με την Αλβανία για την οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ.

Η Αλβανία διεκδικεί αλλαγή των ορίων που είχαν τεθεί επί Καραμανλή- Μπερίσα στο Ιόνιο πέλαγος.

Συνεπώς πίεση στο Σκοπιανό και τα Ίμια,, και στη ξηρά και στη θάλασσα με την κυβέρνηση να έχει  βρεθεί στα σχοινιά στα εθνικά θέματα. Απαιτείται ψυχραιμία,, καθαρό μυαλό και ξεκάθαρη στάση.