Καιρό είχαμε να ακούσουμε Ελληνα πρωθυπουργό να ζητάει με τόσο άμεσο τρόπο και από διεθνές βήμα την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ομιλία του στο Παρίσι για τον εορτασμό της 75ης επετείου από την ίδρυση της UNESCO, είπε ότι  είναι απαραίτητο τα Γλυπτά του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Λονδίνο να επανενωθούν με το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής των Γλυπτών του Παρθενώνα που βρίσκεται στην Αθήνα.

Ζήτησε να υπάρξει διάλογος για το συγκεκριμένο ζήτημα με την κυβέρνηση της Βρετανίας προσθέτοντας ότι θα το θέσει στον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον όταν τον συναντήσει σε λίγες μέρες. Βεβαίως είναι γνωστή η αρνητική θέση του Βρετανού πρωθυπουργού που έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι τα Γλυπτά ανήκουν στο Βρετανικό Μουσείο και δεν επιστρέφονται.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από την έναρξη του Αγώνα για την Ανεξαρτησία της Ελλάδας και δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη στιγμή από αυτή για την επιστροφή του τμήματος που λείπει και την επανένωση Γλυπτών του Παρθενώνα, στη γενέτειρά τους, την Ελλάδα». Στις δηλώσεις του τόνισε επίσης ότι τα Γλυπτά εκλάπησαν τον 19ο αιώνα και είναι αναχρονιστικό να τα κρατάει μία χώρα με μεγάλη πολιτιστική παράδοση όπως το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η πλήρης  ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην UNESCO έχει ως εξής:

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του πρωθυπουργού:

Κύριε Πρόεδρε,

Κύριοι Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων,

Κυρία Γενική Διευθύντρια,

Κυρίες και Κύριοι,

Είναι πραγματικά μεγάλη τιμή για μένα να βρίσκομαι ανάμεσά σας, εδώ στο Παρίσι, την «Πόλη του Φωτός» και έδρα της UNESCO, για να γιορτάσουμε την 75η επέτειο από την ίδρυσή της.

Είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να επαναβεβαιώσουμε την προσήλωση των χωρών μας στο ιδρυτικό πνεύμα αυτού του τόσο σημαντικού Διεθνούς Οργανισμού: την οικοδόμηση της ειρήνης ανάμεσα στους λαούς μέσω της ανταλλαγής και αμοιβαιότητας των ηθικών και πνευματικών αρετών, όπως θα έλεγε ο Αριστοτέλης.

Η Ελλάδα ήταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη της UNESCO. Δεν είναι μόνο η εμπιστοσύνη μας στις αρχές της πολυμερούς συνεργασίας που εξηγεί την αφοσίωσή μας. Είναι και η πεποίθησή μας ότι δεν γίνεται να υπάρξει ούτε ειρήνη, ούτε ευημερία χωρίς διάλογο ανάμεσα στα έθνη γύρω από αυτούς τους τρεις θεμελιώδεις πυλώνες: την παιδεία, την επιστήμη και τον πολιτισμό.