Εθιμοτυπική ως φαίνεται ήταν η επίσκεψη της Μυρσίνης Ζορμπά στον κλειστό ακόμη αρχαιολογικό χώρο με τους δεκάδες σκελετούς σιδηροδέσμιων που βρήκε θαμμένους τον έναν πλάι στον άλλο -δεμένους με αλυσίδες στα χέρια και στα πόδια- η Έφορο Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων Στέλλα Χρυσουλάκη, στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος.

Και ήταν «εθιμοτυπική» η επίσκεψη της υπουργού στην εντυπωσιακή αυτή ανασκαφή, γιατί δεν συνοδεύτηκε από κάποια ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του αρχαιολογικού αυτού χώρου ως επισκέψιμου για το κοινό.

Θυμίζουμε πως το εύρημα είναι μοναδικό, σκληρό, αποτρόπαιο καθώς απεικονίζει μια μακριά πομπή καταδικασμένων σε θάνατο για κάποιο σοβαρό έγκλημα στην αρχαϊκή εποχή. Ηταν στασιαστές; Εκείνη την εποχή οι επαναστάσεις για την ανατροπή διαφόρων τυράνων ήταν πολύ συνηθισμένες. Γι αυτό, μένει να επιβεβαιωθεί από την έρευνα αν οι νεκροί αυτοί συνδέονται με το Κυλώνειο Αγος ή  όχι.

Η Μυρσίνη Ζορμπά, μετά την ξενάγηση της στο χώρο από την ανασκαφέα είπε ότι «Οι ‘Δεσμώτες’ αποτελούν μια εξαιρετικά σημαντική ιστορική στιγμή της πόλης της Αθήνας και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού έχει χρέος να ολοκληρώσει την ανασκαφική έρευνα και τις υποδομές προστασίας του ευρήματος αλλά και να αναδείξει ως επισκέψιμο τον χώρο, το ταχύτερο δυνατό. Θα παρουσιάσουμε σύντομα το χρονοδιάγραμμα των εργασιών. Αξίζουν συγχαρητήρια στο επιστημονικό προσωπικό του ΥΠΠΟΑ και σε όσους εργάζονται για την αποπεράτωση του έργου και την απόδοσή του στο κοινό».