Από το βήμα του συνεδρίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση στη Θεσσαλία, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ακόμα μια «προεκλογική» ομιλία εκμεταλλευόμενος τις αισιόδοξες προβλέψεις του ΔΝΤ για ανάπτυξη 2,6% το 2018 έναντι 2,4% που βλέπει η Κομισιόν.

Άνοιξε την βεντάλια των προτεραιοτήτων για δίκαιη ανάπτυξη και όχι για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες.

Πρώτον, την ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού, μέσα από την υποστήριξη των νέων αγροτών

Δεύτερον, την επανεκκίνηση για τα συλλογικά συνεργατικά σχήματα των αγροτών, οργανώσεις παραγωγών, ομάδες και κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις πρέπει να στηριχθούν, χωρίς, όμως τις παθογένειες του παρελθόντος.

Τρίτον, την ανάδειξη της ποιότητας των Ελληνικών προϊόντων και την εθνική και τοπική πιστοποίηση της ποιότητας αυτής.

Τέταρτον, τον έλεγχο και τον εξορθολογισμό λειτουργίας της αγοράς αγροτικών προϊόντων και την προστασία του καταναλωτή.
Πέμπτον, μέτρα και δράσεις, ενάντια στην παράνομη διακίνηση αγροτικών προϊόντων, τις παράνομες ελληνοποιήσεις, τις παράνομες εισαγωγές και τις εναρμονισμένες πρακτικές σε κάθε κλάδο και τομέα.

Έκτον, την βελτίωση της εμπορίας γεωργικών προϊόντων, με στόχο την μεγιστοποίηση των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων και την διαχείριση των εξαγωγικών δικτύων διανομής. Και εδώ πρέπει να πω, ότι για τις ενέργειες προώθησης των εξαγωγών διατίθενται για την Θεσσαλία, 6 εκατ. για μια τριετία.

Eβδομο, την ανάπτυξη στοχευμένων κλαδικών σχεδίων και επενδύσεων σε ειδικούς κλάδους της αγροτικής παραγωγής. Όπως τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, που είναι καλλιέργειες με μεγάλη προστιθέμενη αξία.

Oγδοο, την ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας στο χώρο και την υποστήριξη της από νέο επιστημονικό δυναμικό. Σήμερα είχα μία σημαντική συνάντηση στο Βόλο με εταιρείες που έχουν ενσωματώσει την καινοτομία και διαπίστωσα πως υπάρχουν πραγματικά πρωτοπόρες προσπάθειες σε διεθνές επίπεδο.

Ενατο, την επέκταση και αναβάθμιση των αγροτικών υποδομών για αγροτικούς δρόμους αρδευτικά κανάλια εγγειοβελτιωτικά έργα.

Προσέθεσε, επίσης, ότι το ζητούμενο δεν είναι η στήριξη του πρωτογενούς τομέα ούτε «οποιουδήποτε άλλου παραγωγικού κλάδου, ξέχωρα από τους υπόλοιπους, αλλά η δημιουργία αλυσίδων αξίας και, κατά συνέπεια, η δημιουργία προϊόντων με υψηλότερη προστιθέμενη αξία».

«Σε αντίθεση με το παρελθόν αποτελεί στρατηγική μας επιλογή στην υλοποίηση του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης η συνεργασία με τις Περιφέρειες» ανέφερε ο ίδιος, και συνέχισε: «Η κυβέρνηση δεν θα συνεχίσει να πριμοδοτεί “δήθεν παραγωγούς”, όπως έπραξαν με πολιτικές τους επιλογές κυβερνήσεις του παρελθόντος».

Αναφέρθηκε και στην οικονομική υποβάθμιση της Θεσσαλίας με την εκτροπή του Αχελώου, διαφώνησε με τις προτάσεις ξηρικών καλλιεργειών, είτε διακοπής καλλιέργειας που έχουν κατατεθεί κατά καιρούς. Επιλέγει τη διατήρηση της έκτασης των αρδευόμενων εκτάσεων της Θεσσαλίας. Δηλαδή προτείνουμε ένα σχέδιο που στηρίζει ουσιαστικά την άρδευση» ξεκαθάρισε.

Έκλεισε με αναφορά σε δυο βασικά προβλήματα που θα λυθούν άμεσα στο χώρο της Υγείας:την εγκατάσταση αξονικού τομογράφου στην Καρδίτσα και μαγνητικού τομογράφου στη Λάρισα. Επίσης ανακοίνωσε και τη λειτουργία του Κέντρου Υγείας της Σκιάθου

Εγκωμίασε το μίνι υπουργικό συμβούλιο που έγινε παρουσία και της δημοτικής αρχής και του περιφερειάρχη Θεσσαλίας.

Κατέθεσε την ευχή του για συμμετοχή και των βουλευτών των υπολοίπων κομμάτων σε αυτή τη προσπάθεια σύγκλισης της κεντρικής εξουσίας με την περιφέρεια. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό τόνισε αν και στην αίθουσα βρισκόταν εκπρόσωποι της Ένωσης Κεντρώων.

Μίλησε για νέο θεσμικό μοντέλο αυτοδιοίκησης, υπογράμμισε πως εργάζεται για την νέα μεταμνημονιακή εποχή για τη χώρα « στην διετία που μας απομένει και στην επόμενη τετραετία μας».