Τρεις υπουργοί Πολιτισμού (Νίκος Ξυδάκης, Λυδία Κονιόρδου, Μυρσίνη Ζορμπά) άλλαξαν ως τώρα τρεις προέδρους και  Διοικητικά Συμβούλια του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων για «την  υλοποίηση της νέας στρατηγικής για το Ταμείο» και την επιτάχυνση του έργου του.

Θα μπορούσε κανείς να αναρωτηθεί γιατί οι κυβερνώντες επιδεικνύουν  τέτοια σπουδή ειδικά για το ΤΑΠΑ, ενώ υπάρχουν κι άλλοι πολιτιστικοί οργανισμοί του Δημοσίου που διατηρούν ακόμη την διορισμένη διοίκηση επί Νέας Δημοκρατία; Τρανταχτό παράδειγμα είναι η διοίκηση του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης που παραμένει στη θέση της από την εποχή του υπουργού της ΝΔ  Κωνσταντίνου Τασούλα.

Η διαφορά μεταξύ ΤΑΠΑ και ΕΜΣΤ είναι βεβαίως τα λεφτά. Το ΤΑΠΑ εισπράττει από εισιτήρια σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία πάνω από 50 εκατ. ευρώ, ενώ το ΕΜΣΤ, έτσι κλειστό όπως παραμένει, δεν εισφέρει τίποτα σε κανένα ταμείο.

Η τελευταία φορά που άλλαξε Δ.Σ. το ΤΑΠΑ ήταν τον Αύγουστο του 2017. Η διοίκηση αυτή με πρόεδρο την Αθηνά Παπαπέτρου που αντικατέστηκε τον Ορέστη Βαβατσιούλα (ο οποίος παραιτήθηκε εντός ολίγων ημερών από το διορισμό του)  και την Ασπασία Λούβη, κατάφερε να εγκαινιάσει πιλοτικά και σε λίγους αρχαιολογικούς  χώρους το ηλεκτρονικό εισιτήριο χωρίς ωστόσο να μειωθούν οι ουρές και η ταλαιπωρία των χιλιάδων επισκεπτών σε αυτούς.

Το ΥΠΠΟΑ στην ανακοίνωσή του για την νέα αλλαγή του Δ.Σ. του ΤΑΠΑ  σημειώνει ότι προβαίνει σε αυτή την ενέργεια «ενόψει της περιόδου υψηλής επισκεψιμότητας αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και μουσείων το επόμενο έτος». Η θητεία του νέου Δ.Σ. (όπως και των δυο προηγουμένων)  είναι τριετής.

Νέα πρόεδρος αναλαμβάνει η Παρασκευή Σιδηροπούλου, στατιστική αναλύτρια με ειδίκευση και πολυετή εμπειρία στην οικονομική διαχείριση Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ).

Τα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΠ είναι τα ακόλουθα:

-Μιμίκα Γιαννοπούλου, Δρ Αρχαιολογίας ( με αναπληρωτή  τον Σπύρο Βροντάκη, Οικονομολόγο).  Μ

-Δήμητρα Φράγκου, πτυχιούχος Διοίκησης Επιχειρήσεων (με αναπληρωτή τον Κωνσταντίνο Φλώρο, Οικονομολόγο).

-Παναγιώτα Σελή, Δικηγόρος (με αναπληρώτρια την Ευσταθία Μουγκαράκη, Δικηγόρο).

-Ελένη Ανδρίκου, Δρ Αρχαιολογίας, (με αναπληρώτρια τη Νικολέττα Σαραγά, Αρχαιολόγο).

-Ιωάννης Τσαμποδήμος, πτυχιούχος Πληροφορικής, (με αναπληρώτρια  την Παρασκευή- Σάρα ( Παρί) Χριστοδουλοπούλου, πτυχιούχο Πληροφορικής).

-Αλεξάνδρα Νέτου, Μαθηματικός (με αναπληρώτρια την Αντιγόνη Ζύγρα , Οικονομολόγο).

Οι αρχαιοφύλακες που είχαν ανοικτή κόντρα με την τ. πρόεδρο του ΤΑΠΑ Ασπασία Λούβη καταγγέλλουν για «ρεβανσισμό» την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ σημειώνοντας πως η Αθηνά Παπαπέτρου:«Ήταν ικανή!!!!…. και δεν ήταν δική μας!!!… διώξτε την!!!….

Στην ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ενωσης Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων  (ΠΕΥΦΑ)  αναφέρεται ότι με  απογοήτευση ενημερώθηκαν  από τα ΜΜΕ για την δήλωση του Υφυπουργού κου Στρατή ότι είναι ‘ειλημμένη’ απόφαση η αντικατάσταση – αποπομπή της Προέδρου του ΤΑΠΑ κα Χατζηπέτρου Αθηνάς.

Κατά την άποψή τους οι πραγματικοί λόγοι απομάκρυνσής της είναι:Ρεβανσισμός: η πρώην Υπουργός Πολιτισμού κα Κονιόρδου αντικατέστησε την τότε Πρόεδρο κα Λούβη και μέρος του διοικητικού συμβουλίου στο οποίο συμμετείχε και ο νυν Υφυπουργός κος Στρατής. Τώρα ο Υφυπουργός κος Στρατής αποπέμπει την πρόεδρο που όρισε η προηγούμενη Υπουργός και μέρος του συμβουλίου.

  1. Δεν είναι επιτρεπτό να υπάρχει κάποιος πετυχημένος πρόεδρος ο
    οποίος να μην είναι κομματικά προσκείμενος στο κυβερνητικό κόμμα.
  2. Όχι μόνο δεν έλεγε καλό λόγο για την πρώην πρόεδρο και την πρώην
    διοίκηση (ότι δηλαδή το ηλεκτρονικό εισιτήριο ήταν αποκλειστική επιτυχία της τότε διοίκησης) αλλά έκανε και κριτική σε λάθη και παραλήψεις (αποκάλυψη «ενδεχομένου»
    σκανδάλου με μεταφορική εταιρία κ.λπ.).

Αυτοί λοιπόν είναι οι προφανείς λόγοι αλλά και άλλοι πιο σοβαροί, π.χ. η «ιδιωτικοποίηση» του ΤΑΠΑ, με μια έξυπνη μορφή νομοθετικής παρέμβασης. Αλλά για το θέμα αυτό θα μιλήσουμε εκτενέστερα άλλη στιγμή με περισσότερα στοιχεία».