Με μια πρωθυπουργό που βλέπει κάθε μέρα τη δημοφιλία της στη βρετανική κοινή γνώμη να κατακρημνίζεται τι ελπίδες μπορεί να έχει το αίτημα επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα: Το μόνο σίγουρο είναι ότι και η Λιζ Τρας θα ακούσει τα ελληνικά επιχειρήματα.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει βάλει ψηλά στην ατζέντα του την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα και στη συνάντηση που θα έχει με τη νέα πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου θα θέσει εκ νέου το αίτημα όπως άλλωστε είχε κάνει και στον προκάτοχό της Μπόρις Τζόνσον που ως φοιτητής των Κλασικών Σπουδών επί Μελίνας Μερκούρη είχε ταχθεί υπέρ του ελληνικού αιτήματος. Ως πρωθυπουργός όμως “δεν πρόκαμε” (…) ή δεν το τόλμησε.

Τώρα, ο Ελληνας πρωθυπουργός θα πιέσει την διάδοχό του με το επιχείρημα ότι θα κάνει καλό στην εικόνα της που δοκιμάζεται κάθε μέρα που περνάει, όπως αυτό αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις. Αν θα ‘τσιμπήσει’ σε αυτό το επιχείρημα, είναι βέβαια πολύ αμφίβολο.

Πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης όπως δήλωσε στους κυριακάτικους «Times» του Λονδίνου έχει την άποψη ότι «Σε μια εποχή που η Λιζ Τρας προσπαθεί να χτίσει την αξιοπιστία της και που το Ηνωμένο Βασίλειο είναι κατά κάποιον τρόπο στριμωγμένο όσον αφορά τη συνολική του εικόνα μετά την κηδεία [της βασίλισσας], θα είναι μια φανταστική χειρονομία και αυτό θα της πω».

Είναι γνωστό ότι συνηγορεί με την επιστροφή των Γλυπτών το 60% της κοινής γνώμης παγκοσμίως και το 78% των Βρετανών όπως απεδείχθη σε πρόσφατη σφυγμομέτρηση στους αναγνώστες των «Times», που είναι κατά βάση συντηρητικοί. Μεγάλη επιτυχία θα είναι για την ελληνική πλευρά αν η Λιζ Τρας αλλάξει το νόμο του Βρετανικού Κοινοβουλίου για το British Museum Act (1963), σύμφωνα με τον οποίο το Βρετανικό Μουσείο δεν μπορεί να αφαιρεί από τις συλλογές του ευρήματα, εκτός αν έχουν υποστεί ζημιές, ή αποδειχθεί ότι λεηλατήθηκαν ή εκλάπησαν κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος. Σε τέτοια περίπτωση το ΔΣ του Μουσείου πρέπει να υποβάλλει ειδικό αίτημα στο Κοινοβούλιο προκειμένου να συζητηθεί εκεί το ζήτημα.

Απλούστερη όμως θα είναι η διαδικασία αλλαγής του νόμου ώστε να αρθούν οι περιορισμοί που κρατούν σε διάφορα βρετανικά μουσεία προϊόντα λεηλασίας πολιτιστικών θησαυρών άλλων λαών. Για την αλλαγή του νόμου είχε ταχθεί δημοσίως και ο διευθυντής του μουσείου Victoria and Albert, Tρίστραμ Χαντ. Την σκέψη αυτή εξέφρασε το καλοκαίρι στην Αθήνα, στο πλαίσιο του Art for Tomorrow, των «New York Times».

Αλλά και ο Κάρολος ως πρίγκιπας της Ουαλίας είχε συμφωνήσει για το δίκαιο του ελληνικού αιτήματος σε μία επίσκεψή του στον ιερό βράχο της Ακρόπολης συνοδευόμενος από τον τότε υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο. Ως βασιλιάς θα κάνει τον αμέτοχο;