Aπό το βήμα της UNESCO, όπου η Μελίνα Μερκούρη έθεσε πριν σαράντα χρόνια (1982) το αίτημα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα, απευθύνθηκε και η Λίνα Μενδώνη για να τονίσει πως δεν είναι μόνον θέμα ηθικής και δικαιοσύνης το ζήτημα αυτό. Είναι θέμα, που θίγει και εισχωρεί στον πυρήνα των αρχών, στις οποίες βασίζεται η UNESCO».

Στην ομιλία της στο Παγκόσμιο Συνέδριο της UNESCO –Mondiacult 2022- με θέμα «Πολιτιστικές Πολιτικές και Βιώσιμη Ανάπτυξη» (28-30 Σεπτεμβρίου 2022) που έγινε στο Μεξικό, η υπουργός Πολιτισμού έθεσε το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών θυμίζοντας την εμβληματική παρουσία της Μελίνας στο ίδιο συνέδριο και επισημαίνοντας ότι ο διάλογος μεταξύ των εθνών, προϋποθέτει τον διάλογο μεταξύ των πολιτισμών, ο οποίος με την σειρά του προϋποθέτει τον σεβασμό στην ιστορία, την κληρονομιά και την ταυτότητα κάθε έθνους.

«Ο Παρθενώνας, είπε η κα Μενδώνη, το μνημείο-σύμβολο της UNESCO αποτελεί την πλέον εμβληματική περίπτωση ενός μνημείου, εγγεγραμμένου στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς, η ενότητα και η ακεραιότητα του οποίου δεν μπορεί να παραμένει ως σήμερα διαμελισμένη και διαταραγμένη. Η διατήρηση της αυθεντικότητας, της ενότητας και της ακεραιότητας της πολιτιστικής κληρονομιάς συνεπάγεται την από κοινού όλων μας, υπεράσπισή της απέναντι στην κλοπή, τη λεηλασία, τον βανδαλισμού και το παράνομο εμπόριο, όχι μόνο σε περιόδους ειρήνης αλλά και σε εκείνες των ένοπλων συρράξεων».

Η επιστροφή των πολιτιστικών αγαθών στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους και στους τόπους προέλευσής τους είναι απαίτηση όλων των πολιτισμένων λαών,τόνισε.Αναφέρθηκε επίσης στον ρόλο του πολιτισμού στην βιώσιμη ανάπτυξη των κοινωνιών σήμερα, καθώς  είναι περισσότερο κρίσιμος από ποτέ προκειμένου να αναδειχθεί πλήρως η δυναμική του Πολιτισμού υπό τις παρούσες και τις μελλοντικές συνθήκες απαιτείται όχι απλώς αναθεώρηση και προσαρμογή στόχων και προτεραιοτήτων ή αναδιάταξη δυνάμεων, πόρων και μέσων, αλλά ευρύτερη αλλαγή παραδείγματος, με ολοκληρωμένες και αναπτυξιακές στρατηγικές και πολιτικές.

Οι συνθήκες απαιτούν «τολμηρές, ολιστικές και ολοκληρωμένες στρατηγικές για την διαχείριση των πολιτιστικών πόρων, που να ξεπερνούν τα παραδοσιακά εμπόδια, επιτυγχάνοντας  την δυναμική σύνθεση της πολιτιστικής κληρονομιάς με την σύγχρονη δημιουργία, τις δημιουργικές βιομηχανίες με τις νέες τεχνολογίες και την εκπαίδευση» τόνισε η Λίνα Μενδώνη. Αναφέρθηκε επίσης στην κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις που έχει στα μνημεία.