Σε καλό δρόμο βρίσκεται η διαδικασία για την έκδοση της νέας, αναθεωρημένης οδηγίας, για την  αποτελεσματική ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, στα οποία σήμερα αναλογεί το 40% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας στην ΕΕ.

Πρό ημερών, οι πρέσβεις των κρατών μελών της ΕΕ, επιβεβαίωσαν την πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της εσθονικής Προεδρίας και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Δεκέμβριο του 2017. Ετσι, μετά την τυπική έγκριση του κανονισμού από το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο, η οδηγία θα δημοσιευτεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και θα αρχίσει να ισχύει είκοσι ημέρες αργότερα. Η περίοδος μεταφοράς αυτής στην εθνική νομοθεσία των κρατών μελών, είναι 20 μήνες.

Τι προβλέπει η οδηγία

Η επανεξέταση της οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων τροποποιεί την οδηγία 2010/31/ΕΕ και συμπληρώνει τα μέτρα στο πλαίσιο της οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση, καθώς και τη νομοθεσία της ΕΕ σχετικά με την ενεργειακή απόδοση των προϊόντων. Αποτελεί μέρος της δέσμης μέτρων για την καθαρή ενέργεια που υπέβαλε η Επιτροπή στις 30 Νοεμβρίου 2016, ως μια συγκεκριμένη πρόταση για την εφαρμογή της στρατηγικής της Ενεργειακής Ένωσης.

Τα κράτη μέλη υποχρεούνται πλέον να θεσπίσουν μακροπρόθεσμες στρατηγικές ανακαίνισης για να επικεντρώσουν τις σχετικές επενδύσεις σε κτιριακό δυναμικό υψηλής ενεργειακής απόδοσης και ελεύθερο από ανθρακούχες εκπομπές έως το 2050. Προκειμένου να καθοδηγήσουν τις επενδυτικές αποφάσεις, τα κράτη μέλη θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή σε μηχανισμούς που αποσκοπούν στην εξασφάλιση της συμμετοχής των ΜΜΕ, να επικεντρωθούν στοχευμένα στο κτιριακό δυναμικό με τις χειρότερες επιδόσεις και να μειώσουν τους διαφαινόμενους κινδύνους των δραστηριοτήτων ενεργειακής απόδοσης για τους επενδυτές.

Ένα νέο χαρακτηριστικό σε σύγκριση με την υπάρχουσα νομοθεσία είναι ότι η αναθεωρημένη οδηγία προάγει την ηλεκτρική κινητικότητα θεσπίζοντας ελάχιστες απαιτήσεις για κτίρια με περισσότερες από δέκα θέσεις στάθμευσης όπου θα πρέπει να εγκαθίστανται σημεία επαναφόρτισης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Τα κράτη μέλη θα καθορίσουν τις απαιτήσεις για την εγκατάσταση ενός ελάχιστου αριθμού σημείων επαναφόρτισης σε όλα τα μη οικιστικά κτίρια με περισσότερες από είκοσι θέσεις στάθμευσης έως το 2025.

Η Επιτροπή θα εκπονήσει προαιρετικό δείκτη ευφυΐας για την αξιολόγηση της ετοιμότητας των κτιρίων να προσαρμόζουν τη λειτουργία τους στις ανάγκες των ενοίκων.

Η οδηγία προωθεί οικονομικά αποδοτικές ανακαινίσεις, καθιερώνει ένα δείκτη ευφυΐας για τα κτίρια, απλουστεύει τις επιθεωρήσεις των συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού και προωθεί επίσης την ηλεκτροκίνηση με τη δημιουργία χώρων στάθμευσης για τα ηλεκτρικά οχήματα.

Η οδηγία θα βελτιώσει την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων και θα ενθαρρύνει την ανακαίνισή τους. Η απαλλαγή του υπάρχοντος, άκρως μη αποδοτικού κτιριακού αποθέματος της Ευρώπης από ανθρακούχες εκπομπές είναι ένας από τους μακροπρόθεσμους στόχους της.

Δηλώσεις της Temenuzhka Petkova

Η Υπουργός Ενέργειας της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, και προεδρεύουσα του Συμβουλίου της ΕΕ,  Temenuzhka Petkova, μετά τη θετική εξέλιξη σε επίπεδο πρέσβεων, εξέφρασε ικανοποίηση, και δήλωσε:

«Σήμερα καταλήξαμε σε ένα σημαντικό ορόσημο για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κατοικιών των πολιτών μας. Η Βουλγαρική Προεδρία εκφράζει τη χαρά της για το αποτέλεσμα αυτό όσον αφορά την οδηγία για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, η οποία αποτελεί ένα από τα θέματα προτεραιότητας στο πλαίσιο της ημερήσιας διάταξης του Συμβουλίου. Η αρχή «προτεραιότητα στην ενεργειακή απόδοση» αποτελεί βασικό στοιχείο της Ενεργειακής Ένωσης.

Η ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων αποτελεί έναν από τους πλέον αποτελεσματικούς τρόπους για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών της ΕΕ δεδομένου ότι συμβάλλει στην επίτευξη μιας οικονομίας χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών και έχει αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τις επενδύσεις».

Blog: marina anastas.kourbela