Φιλοξενείται σήμερα στην Αθήνα η Σύνοδος Κορυφής των κρατών-μελών του νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUMED 9), με τη συμμετοχή 8 πρωθυπουργών, της Προέδρου της Επιτροπής, και υπουργών Εξωτερικών.

Οι εργασίες της συνόδου αρχίσουν στις 15.30 μμ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με κυρίαρχα θέματα την κλιματική αλλαγή και τη μετανάστευση. Αναμένεται, επίσης να συζητηθούν οι ‘αλλες μεγάλες προτεραιότητες της ΕΕ, οι δράσεις που θα αναπτυχθούν για την υλοποισή τους, και η ειδική συμβολή των Μεσογειακών χωρών μελών.

Να επισημάνουμε, πως η Ελλάδα έχει έντονα δημιουργική παρουσία στην περιοχή. Υποστήριξε, από την αρχή τη νΈνωση για τη Μεσόγειο, – ΕγΜ, που αποτελεί το νέο θεσμικό πλαίσιο της ευρω-μεσογειακής συνεργασίας και υιοθετήθηκε στην Σύνοδο Κορυφής των Παρισίων (13.7.08) και συμμετέχει ενεργά στην σύσταση της Γραμματείας ΕγΜ.,

Σύμφωνα με στοιχεία του ΥΠΕΞ, με την πεποίθηση ότι η Μεσόγειος δεν αποτελεί φυσικό φράγμα που διαχωρίζει, αλλά γέφυρα που ενώνει τους λαούς που την περιβάλλουν και δεδομένης της στενής σύνδεσης της ευρωπαϊκής ασφάλειας με αυτήν των γειτονικών περιοχών της ευρύτερης μεσογειακής περιφέρειας, η χώρα μας, κατά τη διάρκεια της ελληνικής Προεδρίας του ΟΑΣΕ (2009), προώθησε ενεργά και συστηματικά τη συνεργασία του Οργανισμού με τους Μεσογειακούς Εταίρους, υλοποιώντας σειρά δράσεων (μεταξύ άλλων, διορισμό ειδικού εκπροσώπου της Προεδρίας για τους Μεσογειακούς εταίρους, σεμινάριο για νέους διπλωμάτες στην Αθήνα, εργαστήρι για μία ολοκληρωμένη προσέγγιση στην ασφάλεια της αλυσίδας εφοδιασμού), συμβάλλοντας παράλληλα στην αναβάθμιση των ετήσιων συναντήσεων με τους μεσογειακούς εταίρους σε επίπεδο Διασκέψεως.

Ακόμη, η Ελλάδα, είναι ηγέτιδα χώρα του Μεσογειακού Σκέλους της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας για το Νερό (MED EUWI), το οποίο δημιουργήθηκε για να συμβάλει στον σχεδιασμό προγραμμάτων για την διαχείριση των υδάτινων πόρων της περιοχής και έχει αναδειχθεί ως η σημαντικότερη πολιτική διαδικασία για τα Νερά στη Μεσόγειο.

Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί στις 12:00, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Πρωθυπουργό της Κροατίας Andrej Plenković.

Στις 14:15 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας, Mario Draghi, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Στις 15:30 θα ξεκινήσουν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής με θέμα την Κλιματική Αλλαγή και τις επιπτώσεις στην Μεσόγειο, στην οποία θα συμμετάσχει και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen.

Στις 17:00 θα αρχίσει η Σύνοδος Κορυφής EUMED 9, στην οποία θα λάβουν μέρος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron, ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας Pedro Sánchez, ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας Mario Draghi, ο Πρωθυπουργός της Κροατίας Andrej Plenković, ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, ο Πρωθυπουργός της Μάλτας Robert Abela, ο Πρωθυπουργός της Σλοβενίας Janez Janša και ο Υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας Augusto Santos Silva.

Στις 19:40 οι ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Στις 20:30 οι ηγέτες που συμμετέχουν στη Σύνοδο EUMED 9 θα παρακαθήσουν σε δείπνο.

Πηγή: pelazkarabo.blogspot.com