Ενας σταθμός πρώτων βοηθειών που πρέπει να υπάρχει σε κάθε αρχαιολογικό χώρο μεγάλη επισκεψιμότητα θα γίνει επιτέλους πραγματικότητα. Η αρχή θα γίνει σε 10 αρχαιολογικούς χώρους με το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπεγράφη από το Υπουργείο Πολιτισμού και την υπουργό Λίνα Μενδώνη και τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και τον πρόεδρο του Αντώνη Αυγερινό. Οι χώροι αυτοί θα είναι: Ακρόπολης Αθηνών, Κνωσού, Ακρόπολης Μυκηνών και Θησαυρού Ατρέα, Δελφών, Επιδαύρου, Σουνίου, Αρχαίας Ολυμπίας, Αρχαίας Κορίνθου, Μυστρά και Λίνδου.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός αναλαμβάνει την υποχρέωση να παρέχει, χωρίς οικονομική επιβάρυνση του Υπουργείου, το απαιτούμενο φαρμακευτικό υλικό στους αρχαιολογικούς χώρους, καθώς και να διενεργεί επιμορφωτικά σεμινάρια στο προσωπικό του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Ταμείου Αρχαιολογικών Χώρων και Απαλλοτριώσεων. Από την πλευρά του, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού θα διευκολύνει το έργο των εθελοντών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, παρέχοντάς τους τα απαιτούμενα μέσα. 

Για την υλοποίηση του προγράμματος, συγκροτείται κοινή Επιστημονική Ομάδα Εργασίας, η οποία θα παρακολουθεί την πρόοδο των εργασιών, καθώς και την εξέταση και επίλυση πρακτικών και τεχνικών θεμάτων. Η διάρκεια του μνημονίου είναι τριετής. Με τη λήξη του  θα εξετασθεί η δυνατότητα επέκτασής του.