Ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης ανέπτυξε το πολυνομοσχέδιο για τις βαθιές τομές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση σε συνέντευξη Τύπου. Μαζί του ήταν και ο γενικός γραμματέας  Κώστας Πουλάκης.

Στην ομιλία του απαρίθμησε τις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι τώρα:

– τη διευθέτηση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των Δήμων,
– τη ρύθμιση των δανείων,
– την μεταφορά μαθητών,
– τις προγραμματικές συμβάσεις ΟΤΑ – Πρωτοβάθμιας Υγείας,
– παράταση συμβάσεων και πληρωμή των εργαζομένων,
– ένδικα μέσα

Προσκάλεσε κάθε δήμαρχο να έρθει να τον συναντήσει, να του καταθέσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και έριξε τα καρφιά του για τη στάση της ΚΕΔΕ στη διαμόρφωση των προτάσεων αναβάθμισης του «Καλλικράτη».

Καυτηρίασε την αποχώρηση της ΚΕΔΕ και αναρωτήθηκε τι θέλει και αν της αρέσει το υπάρχον εκλογικό σύστημα. Φοβούνται το διάλογο και κατέκρινε το 25% μια ισχνή πλειοψηφία να κυβερνά. Επιθυμία του νέου πονήματος 442 σελίδων είναι η σύνθεση απόψεων.

Τα βασικά σημεία
– Επαναφορά αποζημίωσης στα δημοτικά συμβούλια
– Επέκταση αμειβομένων Αντιδημάρχων
– Κατηγοριοποίηση των δήμων γεωγραφικά και ανάλογα με τα χαρακτηριστικά τους μέσα σε περιβάλλον οικονομικής στενότητας
– Τεχνική βοήθεια σε δήμους για την διαμόρφωση και υλοποίηση των μελετών των έργων της περιφέρειας τους
– Αξιοποίηση της Δημοτικής Περιουσίας
– Καταμερισμός αρμοδιοτήτων στο Α’ και Β’ βαθμό Αυτοδιοίκησης

Λέμε ΟΧΙ στο Κράτος-Αφέντη αλλά δεν θα παραδώσουμε την εξουσία σε απόλυτο επίπεδο. Οι δήμαρχοι βγήκαν για να λύνουν αδιέξοδα,  να επιδιώκουν ισορροπίες σχέσεων και δεν είναι «πασάδες στα Γιάννενα», πρόσθεσε με έμφαση ο υπουργός.

Εξήρε την παρουσία της Ένωσης Περιφερειαρχών (ΕΝ.ΠΕ.) και ζήτησε σοβαρότητα και υπευθυνότητα για το νέο χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Πουλάκης: Ριζοσπαστική μεταρρύθμιση
Ο γενικός γραμματέας έχει 20 χρόνια στην Τ.Α. και έζησε όλες τις αλλαγές με τον «Καποδίστρια» και τον «Καλλικράτη». Η προσπάθεια αυτή έγινε από μια επιτροπή 27 μελών, 4 υποομάδων και 120 συνολικά άτομα που συμμετείχαν ανιδιοτελώς.

Καλύπτει όλο το φάσμα δράσης και πιο συγκεκριμένα:
– Οριοθέτηση αρμοδιοτήτων
– Άσκηση εξουσίας
– Διαδημοτικές συνεργασίες
– Αναλογική συγκρότηση Συμβουλίων και συμμετοχή των εργαζομένων με λόγο
– Ενδοδημοτικοί θεσμοί για τους πολίτες
– Εποπτεία ΟΤΑ
– Εκσυγχρονισμός των Οικονομικών
– Αξιοποίηση της περιουσίας
– Αναβάθμιση του ρόλου στην ανάπτυξη της  χώρας

Δεν κλείνει αλλά ανοίγει η πόρτα για μια καλύτερη Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι προτάσεις μας είναι σε διαβούλευση και είναι λυπηρό να απέχουν οι βασικοί εκπρόσωποι ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ. Θέλουμε να γίνει λαϊκός θεσμός γιατί βάζουμε στο επίκεντρο τους δημάρχους και όχι τους πολιτικούς, κατέληξε.

Σε ερώτηση για τους συμβασιούχους, ο Πάνος Σκουρλέτης  είπε πως θα ζητήσει σύσταση διακομματικής επιτροπής για το θέμα. Να εξεταστούν ξεχωριστά  οι περιπτώσεις που μπορεί να γίνει αλλαγή εργασιακής σχέσης.

Η απόλυση που προτείνει η Ν.Δ. του κ. Μητσοτάκη είναι αντιδημοκρατική λύση, κηρύσσει λιτότητα και πρέπει να αποφασίσει ποια φανέλα φοράει, πρόσθεσε.

Έκανε τέλος αναφορά σε χρήση τοπικών δημοψηφισμάτων στους δήμους, αλλά η ψήφος στους αλλοδαπούς που διαμένουν μόνιμα είναι υπό εξέταση. Για το συγκεκριμένο απαιτείται αναθεώρηση του Συντάγματος, πρόσθεσε ο Κώστας Πουλάκης.