Του Αντρέα Καρακούση
Ανατροπές στο φορολογικό σύστημα ετοιμάζει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο που ετοιμάζει.

Έτσι, αυτή τη στιγμή, στο τραπέζι έχουν πέσει διάφορα σενάρια μεταξύ των οποίων η τροποποίηση των φορολογικών συντελεστών και των κλιμακίων αλλά και η μείωση του αφορολογήτου.

Ο στόχος της κυβέρνησης -όπως φαίνεται- είναι να μειωθεί ο πρώτος φορολογικός συντελεστής κάτω από το 22% και ίσως να φτάσει και σε μονοψήφιο ποσοστό, ανάλογα με το ύψος στο οποίο θα διαμορφωθεί το αφορολόγητο.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όσο θα πέσει το αφορολόγητο, πράγμα που σημαίνει πρόσθετες επιβαρύνσεις για τους πολίτες, τόσο θα μειωθεί και ο συντελεστής φορολόγησης των επιχειρήσεων (θα μειωθεί, όπως εξετάζεται, κατά 10 μονάδες, δηλαδή από το 29% στο 19%) αλλά και ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής του εισοδήματος φυσικών προσώπων (θα φτάσει στο 15% – 20% από το 45% που είναι σήμερα).

Τα σενάρια για το αφορολόγητο
Σενάρια μάλιστα που διακινούνται για το θέμα του αφορολογήτου εμφανίζουν το οικονομικό επιτελείο να σκέφτεται να διαμορφώσει το αφορολόγητο όριο μεταξύ των 5.900 και των 7.000 ευρώ. Σήμερα, το αφορολόγητο βρίσκεται στα 8.636 ευρώ. Αν όμως πραγματοποιηθούν οι μειώσεις που αναφέραμε, σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, οι επιβαρύνσεις για τον άγαμο θα κινηθούν μεταξύ 22 και 602 ευρώ.

Και όχι μόνο αυτό! Ένα εκατομμύριο πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν φόρο για πρώτη φορά! Ενώ, όμως, πολύ περισσότεροι πολίτες θα πληρώσουν φόρους, για να περιοριστούν οι επιβαρύνσεις για τον κάθε παλιό ή νέο φορολογούμενο σχεδιάζεται να μειωθεί τόσο ο πρώτος φορολογικός συντελεστής (του 22%) όσο και οι άλλοι.

Με λίγα λόγια… φόρους θα πληρώνουν περισσότεροι πολίτες, αλλά οι φόροι αυτοί θα είναι μικρότεροι.

Υπάρχει ωστόσο και η περίπτωση να μειωθεί το αφορολόγητο αγγίζοντας τα 7.000 ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι και πάλι θα υπάρξουν επιβαρύνσεις αλλά θα είναι μικρότερες σε σχέση με τις προηγούμενες που αναφέραμε (22 έως 320 ευρώ). Σε αυτή την περίπτωση, οι μειώσεις στους φορολογικούς συντελεστές θα είναι μικρότερες. Γιατί οι φόροι που θα δίνουν οι πολίτες θα είναι μικρότεροι σε σχέση με τη μείωση στα 5.900 ευρώ που είναι η μία από τις δύο σκέψεις.

Κίνηση με αντισταθμιστικό χαρακτήρα…
Σε πολιτικό επίπεδο, πάντως, η κίνηση αυτή -πέρα από τον οικονομικό της χαρακτήρα και τη λογική της να ελαφρύνει πολίτες και επιχειρήσεις- μοιάζει να είναι και το αντιστάθμισμα στα σκληρά μέτρα που πιθανότατα θα φέρει το κλείσιμο της αξιολόγησης.