Το αφήγημα της κυβέρνησης στο παιχνίδι της διαπραγμάτευσης ήταν να χρησιμοποιήσει το έτος των εκλογών στην Ευρώπη για να κερδίσει κάτι περισσότερο.

Αυτό δεν της βγαίνει παρά μόνο μια δειλή υποστήριξη της καγκελαρίου Μέρκελ, έρχεται τώρα να δημιουργεί ένα νέο λογαριασμό για τους πολίτες.

Τι ισχύει

Πρώτον οι υπολογισμοί των δεικτών γίνεται από διαφορετικά μέρη ταυτόχρονα και παρουσιάζονται αποκλίσεις. Το 2016 η Κομισιόν δέχεται 3% πλεόνασμα αλλά το ΔΝΤ θεωρεί πως δεν είναι μόνιμο και το προσδιορίζει στο 1%. Επίσης για το 2017 η μια πλευρά βλέπει 2,7% ανάπτυξη ενώ το ΔΝΤ με το ζόρι 1-1,5%.

Όσο καθυστερεί η συμφωνία τόσο μεγαλώνουν οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα. Σε όλο αυτό το παζλ, ο μόνος που ‘καίγεται’ χρονικά είναι η χώρα μας.

Η αίσθηση που υπάρχει είναι πως για να δούμε λευκό καπνό, θα θυσιαστούν οι επικουρικές για να μην πέσει τσεκούρι στις κύριες συντάξεις. Αυτό παραδέχτηκε αξιωματούχος του υπουργείου Εργασίας. Βέβαια για την τσέπη του πολίτη το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο: άλλη μια «τρύπα».

Μια παραλλαγή του πόκερ είναι η «μπόμπα» με τρία φύλλα, το θέμα σε ποιανού χέρια θα σκάσει.