ΤΑ 2022 ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

Σάρωσε «Το τρίγωνο της θλίψης» στα φετινά ευρωπαϊκά βραβεία

Του Νίνου Φένεκ Μικελίδη

Η σατιρική κωμωδία «Το τρίγωνο της θλίψης» του Ρούμπεν Όστλουντ (βραβευμένη με το Χρυσό Φοίνικα 5ων Καννών), κέρδισε το πιο σημαντικό και με το μεγαλύτερο κύρος ευρωπαϊκό βραβείο καλύτερης ταινίας του 2022 που απονέμει η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου, στην εντυπωσιακή τελετή που πραγματοποιήθηκε φέτος ζωντανή μετά από τις διαδικτυακές μεταδόσεις των δυο τελευταίων εξαιτίας της πανδημίας, ετών, στο Μέγαρο Μουσικής Άρπα στην πρωτεύουσα της Ισλανδίας, Ρέικιαβικ.

Η ταινία του Όστλουντ κέρδισε τρία ακόμη από τα πιο σημαντικά βραβεία της Ακαδημίας: το βραβείο σκηνοθεσίας, το βραβείο σεναρίου (στον ίδιο τον Όστλουντ) και το βραβείο καλύτερης ανδρικής ερμηνείας στον Κροάτη Ζλάτκο Μπούριτς για το ρόλο του Ρώσου μεγιστάνα ΥΝτιμίτρι. Με τον Όστλουντ, που ήδη έχει στο παρελθόν βραβευτεί το 2017 με 6 βραβεία από την Ακαδημία για την ταινία του «Το τρίγωνο», να δηλώνει, παραλαμβάνοντας το βραβείο σκηνοθεσίας, πως το αφιερώνει στην ηθοποιό Τσάρλμπι Ντιν, που πέθανε τον Αύγουστο σε ηλικία μόλις 32 χρονών.

«Αφιερώνω αυτό το βραβείο στις γυναίκες σε όλο τον κόσμο που χρειάζεται να βλέπονται και να ακούγονται, και που οι βαθιές πληγές τους χρειάζεται να επουλωθούν ώστε άντρες και γυναίκες να μπορέσουν να σμίξουν και πάλι» ανάφερε, μέσω video clip, η Βίκι Κριπς, που κέρδισε το βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας να για το ρόλο της στην ταινία «Κορσές».

Συγκινητική ήταν η στιγμή όταν το βραβείο συμπαραγωγών του Eurimage απονεμήθηκε στους παραγωγούς της Ουκρανίας, με τον Ουκρανό παραγωγό Ντάρια Μπάσελ να δηλώνει «είναι μεγάλη μου τιμή να εκπροσωπώ εδώ τους Ουκρανούς παραγωγούς για να παραλάβω αυτό το βραβείο σε μια ταραχώδη και τραγική περίοδο που περνάει η Ουκρανία. Δεν θα βρισκόμαστε, τουλάχιστο φέτος, σε αυτή εδώ τη σκηνή, αν η Ρωσία δεν είχε ξεκινήσει τον πόλεμο ενάντια στην Ουκρανία». Με το κοινό να χειροκροτεί όρθιο την κόρη του Λιθουανού Μάρτας Κβενταραβίσιους, σκηνοθέτη του βραβευμένου ως καλύτερου Ευρωπαικού ντοκιμαντέρ, «Μαριούπολις 2», ο οποίος σκοτώθηκε στη διάρκεια του πολέμου, τον Απρίλιο του 2022, ενώ γύριζε την ταινία.

Με χιούμορ αντιμετώπισε, παραλαμβάνοντας το βραβείο Ευρωπαϊκού Επιτεύγματος στον Παγκόσμιο Κινηματογράφο, ο Παλαιστίνιος Ελία Σουλεϊμάν, τονίζοντας πως το βραβείο θα τον βοηθούσε «για πολλά χρόνια, όταν δεν θα έχω τίποτα να κάνω, όταν δεν θα είμαι αναγκασμένος να γράφω σενάρια, τότε μπορώ να τοποθετήσω το βραβείο στο γραφείο μου και να απολαμβάνω το να μην κάνω τίποτα, είναι πράγματι πολύ καλός σ’ αυτό. Υπερέχω. Μου αρέσει να μην κοιτάζω τίποτα, να καπνίζω, να πίνω και να κάνω πως σκέφτομαι».

Αντίθετα, η Γερμανίδα σκηνοθέτρια, Μαργκαρέτε φον Τρότα, βραβευμενη με το Ειδικό Βραβείο για το σύνολο του έργου της, αναφέρθηκε στα 35 χρόνια της Ακαδημίας, τονίζοντας πως μόνο τρεις γυναίκες σκηνοθέτριες έχουν κερδίσει αυτό το βραβείο, προσθέτοντας, «αλλά είμαστε καθ’ οδόν. Έχει μόλις αρχίσει η περίοδος της γυναίκας». Καταλήγοντας, αναφέρθηκε στον ήρωά της, Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, πρώτο πρόεδρο της Ακαδημίας, ο οποίος, την πρώτη χρονιά των βραβείων της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, είχε πει «Ας μη ξεχνάμε το μυστήριο των 24 καρέ το δευτερόλεπτο που ποτέ δεν προδίδει τη μαγεία των ονείρων μας. Ζήτω η τέχνη του κινηματογράφου». Για να προσθέσει: «Είναι ένα πράγμα που, ελπίζω, ποτέ δεν θα παρατήσουμε, αυτό είναι η μαγεία των ονείρων μας».

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

Ευρωπαϊκή ταινία: «Το τρίγωνο της θλίψης» του Ρούμπεν Όστλουντ (Σουηδία/Γερμανία /Γαλλία/Ηνωμένο Βασιλειο(
Ευρωπαϊκό ντοκιμαντέρ: «Μαριούπολις 2» του Μάντας Κβενταραβίσιους (Λιθουανία/Γαλλία/Γερμανία)
Ευρωπαίος σκηνοθέτης : Ρούμπεν Όστλουντ για την ταινία, «Το τρίγωνο της θλίψης»
Ευρωπαία ηθοποιός: Βίκι Κριπς για την ταινία «Κορσές»
Ευρωπαίος ηθοποιός: Ζλάτκο Μπούριτς για την ταινία «Το τρίγωνο της θλίψης»
Ευρωπαίος σεναριογράφος: Ρούμπεν Όστλουντ για την ταινία «Το τρίγωνο της θλίψης»
Ευρωπαϊκή Ανακάλυψη – Βραβείο FIPRESCI: το βραβείο αυτό, σε συνεργασία με την FIPRESCI, τη Διεθνή Ομοσπονδία Κριτικών Κινηματογράφου, απονέμεται σε σκηνοθέτη πρώτου έργου μυθοπλασίας, μεγάλης διάρκειας: «Μικρό κορμί» (Piccolo Corpo) της Λάουρα Σαμάνι (Ιταλία/Σλοβενία/Γαλλία)
Ευρωπαϊκή κωμωδία: «Το καλό αφεντικό» (El buen patron) του Φερνάντο Λεόνε Ντε Αρανόα (Ισπανία)
Ευρωπαϊκή ταινία κινουμένων σχεδίων μεγάλου μήκους: «Απαγορεύεται για σκύλους και Ιταλούς» (Interdit aux chiens et aux Italiens) του Αλέν Ουγκέτο (Γαλλία/Ιταλία/Βέλγιο/Ελβετία/Πορτογαλία)
Ευρωπαϊκή ταινία μικρού μήκους:»Η σεξουαλική ζωή της γιαγιάς» (Granny’s Sexual Life) των Ούρσκα Ντιούκιτς & Εμιλί Πιζιάρ (Σλοβενία/Γαλλία)