Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς με την ατζέντα να περιλαμβάνει:την εξωτερική πολιτική και τη τουρκική προκλητικότητα με τις συνεχείς παραβιάσεις, τις λεπτομέρειες της συμφωνίας για τα F-16,  την ενέργεια και την αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στο χώρο της Μεσογείου.

Στην εν λόγω συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στον Λευκό Οίκο, παραβρέθηκαν και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, καθώς και ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος.

Κλείνει λοιπόν μια σημαντική επίσκεψη του 10ου Έλληνα πρωθυπουργού που περνά τον Ατλαντικό. Τα κέρδη θα φανούν σε βάθος χρόνου και προς το παρόν είναι εύσημα και μπράβο ενώ για την Αμερική είναι πιο συγκεκριμένα.

Η αναβάθμιση των F-16 έχει οφέλη αλλά και παγίδες. Το μοντέλο μείωσης κόστους με αντισταθμιστικά οφέλη έχει εφαρμοστεί πολλάκις στο παρελθόν με ολέθριες συνέπειες.

Όλες οι αγορές των οπλικών συστημάτων και συνολικά οι αμυντικές δαπάνες  επιβαρύνουν με 2% του ΑΕΠ ετησίως τον προϋπολογισμό και στερούν τα κονδύλια από τα Προγράμματα Δημοσίων Επενδύσεων(ΠΔΕ).

Αυτές οι συμβατικές υποχρεώσεις της συμφωνίας πρέπει να μην ισχύσουν γιατί κάποιοι γνωστοί όμιλοι πλουτίζουν με προκλητικό τρόπο και σε υπερθετικό βαθμό. Η χώρα δεν έχει ανάγκη νέους αριστερούς «Τσοχατζόπουλους», φτάνει πια.

Όσο αφορά την αναγκαιότητα της αναβάθμισης των συγκεκριμένων μοντέλων, αμφισβητείται με το επιχείρημα πως όλο και περισσότερες χώρες εξοπλίζουν την αεροπορία τους με μη επανδρωμένα μαχητικά αεροσκάφη. Δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να συνεχίσει τον εξοπλιστικό μαραθώνιο που μας βάζει μέσα κάθε δέκα χρόνια και σβήνει κάθε προοπτική πραγματικού πλεονάσματος.

Η Σούδα όλα τα λεφτά

Ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε ένα καλό μάθημα πολιτικής στον Αλέξη Τσίπρα, του έδειξε πως παίρνει αυτό που θέλει πάση θυσία όπως δουλεύει και τις επιχειρήσεις του. Τι ήθελαν οι Αμερικανοί;

Την διατήρηση του «ματιού» της στη Μεσόγειο που τον τελευταίο καιρό έχουν προχωρήσει σε πλήρη ανακατασκευή με την δημιουργία βάσης υποδοχής πυρηνικών υποβρυχίων. Επίσης οι περαιτέρω ενεργοποίηση των βάσεων στην Αγχίαλο, στο Άκτιο, στο Καστέλι και στο Αγρίνιο.

Στόχος του Τραμπ είναι να σταματήσει την αποκλειστικότητα του Βλαντιμίρ Πούτιν στην προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Η πόλη-κλειδί για αυτό είναι η Αλεξανδρούπολη με τον αγωγό TAP,  ο αγωγός φυσικού αερίου IGB που προορίζεται να συνδέσει την Ελλάδα με την Βουλγαρία και η παράλληλη ανάπτυξη του πλωτού τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου.