Και μόνο για τις σπάνιες φωτογραφίες από την ανασκαφή του Παναγή Καββαδία στην Ακρόπολη, από την μακρινή εποχή του 1885-1890, όπως και την  προωθημένη πρόβλεψή του  για επίσκεψη στην Ακρόπολη τις νύχτες με πανσέληνο, αξίζει κανείς να επισκεφθεί την  έκθεση «1821 Πριν και Μετά», στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς (έως τις 7 Νοεμβρίου 2021). Το υλικό αυτό αποτελεί την συμμετοχή του Υπουργείου Πολιτισμού στην έκθεση μαζί με αρκετά ακόμη πολύτιμα τεκμήρια ιστορίας που συγκεντρώνει στα αρχεία του.

Ανάμεσα σε αυτά τα τεκμήρια που εκτίθενται στο Μουσείο Μπενάκη είναι επίσης το εγκεκριμένο σχέδιο, το 1831, από τον Kυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια, της πόλης του Άργους, που αποτελεί το παλαιότερο τεκμήριο του Ιστορικού Αρχείου. Επίσης, παρουσιάζεται το ανάτυπο του πρώτου Αρχαιολογικού Νόμου (1834) και σχέδιο εγγράφου του 1835 για την καθιέρωση ωραρίου και γραμματίων εισόδου (εισιτηρίων) στην Ακρόπολη, με την υπογραφή του πρώτου Εφόρου  Αρχαιοτήτων Ludwig Ross.

Παρουσιάζονται, επίσης, οι  συμβάσεις της Ελλάδας με τη Γερμανία και τη Γαλλία βάσει των οποίων ξεκίνησαν οι ανασκαφές στην Αρχαία Ολυμπία (1875-1881) από το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών και τους Δελφούς (1891) από την Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή της Αθήνας.

Όλα αυτά περιλαμβάνονται στο Ιστορικό Αρχείο Αρχαιοτήτων και Αναστηλώσεων, ένα από τα παλαιότερα και σημαντικότερα αρχεία της Ελλάδος την ευθύνη διαχείρισης του οποίου έχει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.  «Πρόκειται για μοναδικά τεκμήρια που αφορούν στα μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας μας, στην αρχαιολογική έρευνα, αλλά και στην ιστορία και τη διοικητική εξέλιξη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, και δίνουν τη δυνατότητα στο σύγχρονο ερευνητή να μελετήσει την ιστορία της αρχαιολογίας στην Ελλάδα, αλλά και να αντλήσει χρήσιμα στοιχεία για πολλούς άλλους τομείς της κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής ιστορίας» δήλωσε η υπουργός Λίνα Μενδώνη με αφορμή την χτεσινή Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων. Και πρόσθεσε: «Στόχος μας είναι το μοναδικό αυτό υλικό να καταστεί ελεύθερα προσβάσιμο σε κοινό και ειδικούς και μέσω του διαδικτύου».

Το Ιστορικό Αρχείο Αρχαιοτήτων και Αναστηλώσεων, διαθέτει  ένα σπάνιο πλούτο από διοικητικά έγγραφα, τηλεγραφήματα, φωτογραφίες, καταλόγους, σχέδια, χάρτες, καθώς επίσης προσωπικά αντικείμενα, σημειώματα και άλλα τεκμήρια που χρονολογούνται από το 1834 έως σήμερα.