Ο υποστράτηγος Ιωάννης Τζανιδάκης κατάγεται από την Αρχαία Ελεύθερνα, του Ρεθύμνου και μόλις τον περασμένο Μάρτιο είχε τοποθετηθεί υποδιοικητής της 1ης Στρατιάς.

Η 1η Στρατιά αποτελεί το μεγαλύτερο σχηματισμό του Ελληνικού Στρατού και τη μόνη εν ενεργεία στρατιά στην Ελλάδα. Εδρεύει στη Λάρισα. Περιλαμβάνει ένα σώμα στρατού, μία μεραρχία πεζικού και μία μεραρχία μηχανοκίνητου πεζικού.

Αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1984 και ονομάστηκε Ανθυπολοχαγός Τεθωρακισμένων (Ανθυπίλαρχος). Διετέλεσε Υπασπιστής του υφυπουργού Άμυνας  Ιωάννη Πλακιωτάκη από το Σεπτέμβριο 2007 μέχρι τον Οκτώβριο 2009.

Μαζί με το συνταγματάρχη Θωμά Αδάμο,  επρόκειτο  να επιθεωρήσουν ακριτικά φυλάκια της Δυτικής Μακεδονίας, όμως δεν ήταν τυχεροί.

Σημειώνεται ότι με εντολή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμένου κηρύχθηκε τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις, οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με τον Πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας Κώστα Δουζίνα και τους ενημέρωσε για το τραγικό περιστατικό.