Οι πολύ αρνητικές επιπτώσεις του κορονοϊού στις επιχειρήσεις της ΕΕ απασχόλησαν το Eurogroup, στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη, με τον Πρόεδρο αυτού Paschal Donohoe να δηλώνει, ότι πολλές θα χρειαστούν χρόνο για να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους και δυστυχώς, ορισμένες εξ αυτών δεν θα επιβιώσουν μακροπρόθεσμα, και τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να επισημαίνει ότι πρέπει να διατηρηθεί το «δίχτυ προστασίας» των επιχειρήσεων για όσο απαιτηθεί.

Η στήριξη που έχουμε υλοποιήσει σε εθνικό επίπεδο και το πλαίσιο που συμφωνήσαμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο βοήθησαν στην επιβίωση πολλών επιχειρήσεων στη διάρκεια των περιορισμών της κυκλοφορίας, δήλωσε ο Πασκάλ Ντόναχιου πρόεδρος του Eurogroup και προσθέτει: «Αυτό αποτελεί επιτυχία, αλλά γνωρίζουμε ότι δεν έχουμε γλυτώσει ακόμα από τις δυσκολίες.

Ο Πασκάλ Ντόναχιου

Οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν σίγουρα μπροστά τους ένα λαμπρό μέλλον, αλλά, εννοείται ότι πολλές άλλες θα χρειαστούν χρόνο για να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους και δυστυχώς, ορισμένες εξ αυτών δεν θα επιβιώσουν μακροπρόθεσμα λόγω των μεταβαλλόμενων υγειονομικών συνθηκών και όσων αυτές συνεπάγονται για τον τρόπο διάρθρωσης των οικονομιών».

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, στην τοποθέτησή του, υποστήριξε ότι η συνέχιση των μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων και της δημοσιονομικής χαλάρωσης που, βάσει των σχετικών ευρωπαϊκών αποφάσεων, συμβάλλει καθοριστικά στην υλοποίηση των μέτρων αυτών, συνδέεται άμεσα με την πορεία της πανδημίας.

Όπως ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, η παράταση των περιοριστικών μέτρων, η οποία ήταν απαραίτητη στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη προκειμένου να προστατευθεί η δημόσια υγεία, καθιστά αναγκαία τη συνέχιση της δημοσιονομικής χαλάρωσης. Τόνισε, επίσης, ότι η ανάγκη αυτή είναι ακόμα μεγαλύτερη σε χώρες των οποίων η οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τομέα των υπηρεσιών και τους κλάδους του, όπως είναι ο τουρισμός.

Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε τη σημασία της γρήγορης εκταμίευσης πόρων από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), καθώς και της αξιοποίησης του συνόλου της χρηματοδότησης που έχει προβλεφθεί για το πρόγραμμα SURE για τη στήριξη της απασχόλησης.

Σε ό,τι αφορά το σημείωμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη φερεγγυότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, η θέση του Υπουργείου Οικονομικών είναι ότι πρέπει να διατηρηθεί το «δίχτυ προστασίας» των επιχειρήσεων για όσο απαιτηθεί. Τα μέτρα τόνωσης της ρευστότητας θα χρειαστεί να γίνουν ακόμη πιο στοχευμένα, στηρίζοντας βιώσιμες επιχειρήσεις να ξεπεράσουν την κρίση και να επανεκκινήσουν – με τις καλύτερες δυνατές προοπτικές – στη φάση της ανάκαμψης της οικονομίας. Ανάκαμψη για την οποία η Ελληνική Κυβέρνηση εργάζεται με σχέδιο, μεθοδικότητα, σύνεση και διορατικότητα, ώστε κοινωνία και οικονομία να βγουν όρθιες από τη σημερινή δοκιμασία και να εισέλθουν σε μια σταθερή πορεία ισχυρής, βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης.

Οι υπουργοί συζήτησαν την ανάγκη παρακολούθησης της κατάστασης στον εταιρικό τομέα και τους τρόπους για την όσο το δυνατόν καλύτερη στόχευση της στήριξης αυτής. Τον Απρίλιο θα ακολουθήσει θεματική συζήτηση σχετικά με τα πλαίσια αφερεγγυότητας.

Πηγή:pelazkarabo.blogspot.com