Ασυναγώνιστη κυρίαρχος της Ιταλίας η Γιουβέντους, πήρε για 3η σερί χρονιά το κύπελλο. Επικράτησε (2-0) της Λάτσιο στη γιορτή του ποδοσφαίρου στη Ρώμη.

Στο θρυλικό Ολίμπικο της Ρώμης οι ομάδες και οι φίλαθλοι τους, παρουσίασαν μια πραγματική οπτασία. Πρώτον με την καλαισθησία των κορεό και των πανό και δεύτερον με την πολιτισμένη συμπεριφορά τους από την προθέρμανση μέχρι την απονομή. Εικόνες που στην Ελλάδα μπορεί να δούμε το έτος 8017 αν υπάρχει μέχρι τότε. Παρότι η Γιουβέντους έρχεται απ΄το βορρά και φοράει ασπρόμαυρα, ουδέποτε κλαψουρίζει ούτε επιβάλλει σε κάποια αδύναμη ομοσπονδία να μη γίνει ο τελικός στην πόλη και έδρα της αντιπάλου. Σε όλα τα σοβαρά κράτη άλλωστε οι τελικοί κυπέλλου γίνονται οπωσδήποτε στο μεγαλύτερο στάδιο της χώρας που είναι στην πρωτεύουσα πόλη.

Η Λάτσιο ξεκίνησε με θράσος. Στο 6′ ο Κεϊτά πέτυχε το δοκάρι από πλάγια αριστερά. Οι Ρωμαίοι όμως ήταν παρορμητικοί και απρόσεκτοι. Την πάτησαν λοιπόν στο 12′ όταν η 60αρα μπαλιά του Άλεξ Σάντρο βρήκε το Ντάνι Άλβες που μπήκε αφρούρητος στην περιοχή, Ο Βραζιλιάνος εκτέλεσε με σκαστό βολέ και νίκησε το Θωμά Στρακόσα. Ο 22χρονος γιος του Φώτη Στρακόσα του Πανιωνίου, έκανε εντυπωσιακές επεμβάσεις στη συνέχεια. Ήταν αδύνατον να αποκρούσει τη χαριστική βολή του Μπονούτσι μόλις στο 25′. Μετά από κόρνερ πάλι ο Άλεξ Σάντρο με πανέξυπνη κεφαλιά προς τα πίσω αχρήστευσε όλη την άμυνα και άφησε την εστία στο έλεος του Μπονούτσι.

Στο υπόλοιπο ματς η Λάτσιο είχε κάποιες εκλάμψεις. Δεν είχαν την πρέπουσα ψυχραιμία Ιμόμπιλε και Μπαλντέ για να βάλουν τα γκολ. Φυσιολογικά η Γιούβε πήρε λοιπόν το 12ο Coppa Italia (1938,1942,1959,1960,1965,1979,1983,1990,1995,2015,2016,2017). Είναι η πρώτη ομάδα που κατάφερε να πάρει 3 συνεχόμενα. Την Κυριακή λογικά θα πάρει και το 6o σερι Campionato. Όνειρο της είναι η tripletta μαζί με το Champions League.

Η Ολυμπία, ο αετός-μασκότ των Λατσιάλι, έμεινε ανάστατη στο χέρι του εκπαιδευτή της, καθότι το σόου της τελείωσε άδοξα σε αντίθεση με το 2013 όταν γαντζώθηκε αγέρωχη πάνω στην κούπα που κράταγε τότε ο Μίροσλαβ Κλόζε. Η Λάτσιο δεν μπόρεσε να πάρει για 7η φορά το ομορφότερο κύπελλο στον κόσμο. Σχεδιασμένο από τον οίκο Faraone το 1912, το κύπελλο ζύγιζε κάποτε 16.5 κιλά λόγω της μαρμάρινης βάσης. Τώρα είναι από χρυσάφι, 4 κιλών και έχει 52 εκ. ύψος. Του χρόνου οι biancocelesti θα είναι στους ομίλους του Γιουρόπα ως 4οι στη Λίγκα Ιταλίας.