Eνα δυναμικό παρόν με σπουδαία έργα και διεθνείς συμμετοχές φιλοδοξεί να δώσει η Εθνική Λυρική Σκηνή στον εορτασμό για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Το πρόγραμμα που παρουσιάστηκε σήμερα για 2021 περιλαμβάνει πλούσιες παραγωγές και συμπαραγωγές με σπουδαία  ονόματα της όπερας, αλλά και  εικαστικά και κινηματογράφο και  μια εγκατάσταση για τα δεινά των Εβραίων της Θεσσαλονίκης.

Με μια κόκκινη κλωστή σαν τη γραμμή του αίματος που οι Ελληνες προσφέρουν διαχρονικά για την ύπαρξη αυτού του έθνους από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα σχηματίζοντας το το σύμβολο του απείρου, η ΕΛΣ σηματοδοτεί την δική της συμμετοχή στον μεγάλο εορτασμό με πολλές εκπλήξεις. Η σύγχρονη ματιά στα γεγονότα είναι δεδομένη. Από τη μια έχουμε τους ήρωες και από την άλλη τους ηττημένους.

Ο διευθυντής της Λυρικής Σκηνής Γιώργος Κουμεντάκης θα τολμήσει να δώσει το λόγο και στους  ηττημένους παρόλο που γνωρίζει ότι είναι δυνατόν να πυροδοτηθούν αντιδράσεις από μερίδα συμπολιτών μας. Αποφάσισε  να προσκληθούν διακεκριμένοι Τούρκοι δημιουργοί και  να μιλήσουν για την Επανάσταση του ΄21 από την δική τους πλευρά.

Μάλιστα,  ο  πολυβραβευμένος συνθέτης Καμράν Ιντζέ με τον λιμπρετίστα Ιζεντίν Τσαλισλάρ, θα παρουσιάσουν το έργο τους με τίτλο  «Jus soli» (Το δίκαιο του εδάφους), δηλ.  το δικαίωμα κάθε ανθρώπου που γεννιέται σε μια χώρα να λάβει υπηκοότητα ή ιθαγένεια. Το μήνυμα του έργου αντανακλά σήμερα και στο προσφυρικό/μεταναστευτικό  θέμα που ζούμε στη χώρα μας.

Ο Γιώργος Κουμεντάκης  επιθυμεί να ανοίξει μια συζήτηση  και να προκαλέσει καλλιτεχνικές ζυμώσεις για την Επανάσταση   του 1821. Δεν βλέπει την Ελληνική Επανάσταση, όπως είπε ο ίδιος,  ως ένα τοπικό αλλά ως ένα διεθνούς εμβέλειας ιστορικό γεγονός, το οποίο συνδέεται με τις κορυφαίες Επαναστάσεις που οδήγησαν στη δημιουργία των μεγάλων ανεξάρτητων εθνών-κρατών του σύγχρονου κόσμου, όπως η Γαλλική και η Αμερικανική Επανάσταση. Στόχος τους  να δώσουν  αφορμές για σκέψη και αναστοχασμό, ακόμα και για διαφωνίες.

«Δεν θα αναπαραγάγουμε τα στερεότυπα των εθνικών επετείων, αλλά, μέσω του καλλιτεχνικού μας έργου, ελπίζουμε να φωτιστεί η σπουδαία αυτή στιγμή της ιστορίας μας, με τρόπο ψύχραιμο και ενωτικό» τόνισε.

Η πανδημία θα είναι βέβαια ένα μεγάλο πρόβλημα, καθώς το πρώτο εξάμηνο του 2021 δύσκολα θα φέρει κόσμο στις αίθουσες  κι έτσι θα αναλάβει  η GNO TV  να προσφέρει στο κοινό την πρόσβαση   στις  παραγωγές που αφορούν στην Επανάσταση αλλά και  κάποιες άλλες σημαντικές δράσεις που δεν κατάφεραν πέρυσι να υλοποιηθούν.  Ανάμεσα τους είναι  η δεύτερη ανάθεση του πρότζεκτ The Artist on the Composer της ΕΛΣ και του ΝΕΟΝ με τη νέα δημιουργία του Γιώργου Λάνθιμου και την  Εμα Στόουν ως πρωταγωνίστρια.

Ο Γ. Κουμεντάκης

Επίσης, η  Μαρίνα Αμπράμοβιτς  στους Επτά θανάτους της Μαρίας Κάλλας που ήδη παρουσίασε με μεγάλη επιτυχία στο Αμβούργο. Το Μπαλέτο της ΕΛΣ θα παρουσιάσει  σε νέα παραγωγή τον Δον Κιχώτη  και στο Ηρώδειο θα παιχτεί  ο «Ριγολέττος» του Βέρντι σε μουσική διεύθυνση του Φιλίπ Ωγκέν. Γκαλά όπερας θα δώσει για πρώτη φορά στο Ηρώδειο ο διάσημος  τενόρος  Γιόνας Κάουφμαν και η κορυφαία σοπράνο Σόνια Γιόντσεβα θα δώσει ρεσιτάλ στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος.

Από την «Σταύρος Νιάρχος» ως το προαύλιο της Μητρόπολης

Για την επέτειο της Επανάστασης το πρόγραμμα περιλαμβάνει παραστάσεις όπερας  της Επτανησιακής Σχολής, όπως η Δέσπω και η Κυρά Φροσύνη του Καρρέρ, έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου, όπως ο Αντρέα Σενιέ του Τζορντάνο, οι Γάμοι του Φίγκαρο του Μότσαρτ, η Λαίδη Μάκβεθ του Μτσενσκ του Σοστακόβιτς, η μπαρόκ όπερα του Βιβάλντι Ο θρίαμβος της Ιουδίθ, οι  Ελληνικοί χοροί του Σκαλκώτα και ο Ζορμπάς του Θεοδωράκη από το Μπαλέτο της ΕΛΣ.

Θα παρουσιαστούν και  έργα κινηματογραφικής μουσικής για την Αμερικανική Επανάσταση και την όπερα για όλη την οικογένεια Τα μαγικά μαξιλάρια. Παράλληλα, το εμβληματικό έργο του Καλομοίρη H συμφωνία της Λεβεντιάς θα παρουσιαστεί σε μια μοναδική συναυλία στο προαύλιο της Μητρόπολης Αθηνών, ενώ το πρόγραμμα συμπληρώνεται με την Τόσκα του Πουτσίνι στο Ηρώδειο τον Ιούλιο.

«Στο πλαίσιο του εορτασμού για την επέτειο της Επανάστασης  προσπαθήσαμε και θεωρώ ότι καταφέραμε να κάνουμε μια μεγάλη ρετροσπεκτίβα σε κορυφαίους Έλληνες συνθέτες, διαφορετικών σχολών και ιδιωμάτων» είπε ο κ. Κουμεντάκης. «Για πρώτη φορά στο πρόγραμμα της Λυρικής θα έχουμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε σπουδαία έργα των Μανώλη Καλομοίρη, Παύλου Καρρέρ, Νίκου Σκαλκώτα, αλλά και νεότερων, όπως, μεταξύ άλλων, των Καλλιόπης Τσουπάκη, Γιώργου Δούση, Νίκου Ξυδάκη, Μάρθας Μαυροειδή, Γιώργου Τσοντάκη, Αλέξανδρου Μούζα, Δήμητρας Τρυπάνη κ.ά. Τον Σεπτέμβριο θα παρουσιαστούν και τα αποτελέσματα του Διαγωνισμού Σύνθεσης Λυρικού Τραγουδιού με θέμα «1821, Ελληνική Επανάσταση και μελοποιημένη ποίηση», τον οποίο συνδιοργανώνουμε με την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών».

Τέλος, αγοράστηκε με  δωρεά του ΙΣΝ η μοναδική σωζόμενη χειρόγραφη παρτιτούρα από ιδιωτικό αρχείο καθώς και το δίγλωσσο σπαρτίτο της όπερας Η Κυρά Φροσύνη του Παύλου Καρρέρ, εμπλουτίζοντας έτσι το αρχείο της Λυρικής.