Aνκόνα, 1453: Τέσσερις γαλέρες ξεκινούν για να βοηθήσουν την Κωνσταντινούπολη, πολιορκημένη από από τον σουλτάνο Μωάμεθ Β ‘. Αρχηγός τους είναι ο Αλέξιος, νόθος γιος της οικογένειας Παλαιολόγων, ο οποίος επιστρέφει στο σπίτι του μετά από μια μακρά εξορία λόγω ενός εγκλήματος. Πολιορκίες, εμφύλιοι πόλεμοι, η κατάκτηση του θρόνου, είναι τα κύρια στοιχεία γύρω από τα οποία περιστρέφονται οι πρωταγωνιστές της ιστορίας.

Αυτό είναι το μυθιστόρημα «Ο τελευταίος Παλαιολόγος» του 30χρονου Ιταλού συγγραφέα και μελετητή της Βυζαντινής Ιστορίας Εmanuele Rizzardi.

O νεαρός συγγραφέας κατάγεται και μένει στο Legnano, μία μικρή πόλη κοντά στο Μιλάνο, όπου είχε γίνει η φημισμένη μάχη ανάμεσα στη Λίγκα της Λομβαρδίας και στην Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, υπό τον Φρειδερίκο Μπαρμπαρόσα στις 29 Μαΐου 1176.

Έχει σπουδάσει ένα υβριδικό αντικείμενο σπουδών: Γλωσσολογία για Επιχειρήσεις, ωστόσο έχει δουλέψει, ανάμεσα σε άλλα, στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Μιλάνο και στο Εμπορικό Επιμελητήριο του Μιλάνο.

Είναι πρόεδρος της AssoByz, ενός συλλόγου με σκοπό τη μελέτη και την ανάδειξη της βυζαντινής ιστορίας και πολιτισμού. Μιλά Ιταλικά (μητρική γλώσσα), Αγγλικά και Ισπανικά.

To enetpress συνάντησε το νεαρό συγγραφέα και είχε μια συνομιλία μαζί του.

  • Πως αυτή η ενασχόληση με τη βυζιαντινή ιστορία και θεματολογία των βιβλίων σου;

Το κίνητρό μου για να γράψω για τη Βυζαντινή αυτοκρατορία οφείλεται ότι εδώ στην Ιταλία είναι ένα θέμα παντελώς άγνωστο, έξω από τον ακαδημαϊκό χώρο, και πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι η Ρωμαϊκή αυτοκρατορία τελείωσε το 476. Η ιστορία των ηρώων, των μαχών και του πολιτισμού της επονομαζόμενης σήμερα Βυζαντινής αυτοκρατορίας είναι τόσο σπουδαία ώστε θα έλεγα ότι είναι κρίμα να θεωρείται ως ένας παρακλάδι, ενώ, στην πραγματικότητα, εμείς οι Ευρωπαίοι είμαστε οι πραγματικοί κληρονόμοι των επιτευγμάτων των Βυζαντινών στον πολιτισμό, το δίκαιο, την επιστήμη, τη θρησκεία, κ.λπ.

Έτσι άρχισα να ενδιαφέρομαι για αυτή την περίοδο και έγραψα το πρώτο μου βιβλίο το 2011, αλλά δημοσιεύτηκε αρκετά χρόνια αργότερα, διότι δεν αισθανόμουν έτοιμος να μπω σ’ αυτόν τον χώρο. Ο κύριος στόχος των βιβλίων μου είναι να ευαισθητοποιήσω το κοινό σχετικά με τη βυζαντινή κληρονομιά, η οποία αξίζει να διατηρηθεί και να μελετηθεί.

  • Ο Τελευταίος Παλαιολόγος πως προέκυψε;

Το πρώτο μου βιβλίο, “L’ultimo Paleologo” / «Ο τελευταίος Παλαιολόγος», δημοσιεύτηκε το 2018. Αναφέρεται στην περίφημη πολιορκία της Κωνσταντινούπολης το 1453 μέσα από τα μάτια των ηρωικών υπερασπιστών της. Η ιστορία του βιβλίου δεν αναδεικνύει μόνο την αντίσταση εναντίον των Τούρκων, αλλά επίσης ακολουθεί τα βήματα κάποιων εξόριστων στο βασίλειο της Γεωργίας, οι οποίοι αναμειγνύονται στις τοπικές συγκρούσεις ελπίζοντας ότι έτσι θα κατορθώσουν να ανακαταλάβουν την Πόλη.

Το βιβλίο είναι μεγάλο και λίγο περίπλοκο, αλλά ο στόχος μου ήταν να το καταστήσω προσιτό όχι μόνο στους ιστορικούς αλλά και στο ευρύτερο αναγνωστικό κοινό. Κατά συνέπεια, προσπάθησα πάρα πολύ ώστε να γίνει η ιστορία κατανοητή σε όλους, ιδιαίτερα το γεωργιανό μέρος.

  • Πόσο καλά γνωρίζετε για την Πτώση της Κωνσταντινούπολης;

Η πολιορκία του 1453 είναι ένα από τα γεγονότα που μ’ έχουν αγγίξει πάρα πολύ, οπότε ήταν φυσικό για μένα να γράψω ένα βιβλίο για να τιμήσω κάποιους ηρωικούς πολεμιστές όπως ο Κωνσταντίνος και ο Ιουστινιάνης.

  • Τώρα φτάσαμε στο δεύτερο βιβλίο σας τον «Σφετεριστή». Πείτε λίγα λόγια γι αυτό

Το “L’usurpatore” / «Ο Σφετεριστής» είναι διαφορετικό από το πρώτο, υπό την έννοια ότι είναι γραμμένο σε πρώτο πρόσωπο, όχι σε τρίτο. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που εστιάζει στον βυζαντινό στρατηγό Αλέξιο Φιλανθρωπηνό και τον πόλεμό του εναντίον των Τούρκων στα τέλη του 13ου αιώνα. Είχε ισχυρό ιστορικό αντίκτυπο και βασίζεται στα γραπτά του Γεώργιου Παχυμέρη.

Ο Αλέξιος είναι μία πολυδιάστατη προσωπικότητα και ένας πανέξυπνος άνθρωπος, που ξεπερνούσε τα πρότυπα της εποχής του, και φυσικά, ένας από τους πιο αγαπημένους μου βυζαντινούς στρατηγούς. Η ιστορία του αξίζει να ειπωθεί· είναι επίσης ένας τρόπος να παρουσιαστεί η δύσκολη θέση στην οποία είχαν περιέλθει οι ελληνόφωνοι εκείνη την περίοδο, τους οποίους απωθούσαν οι Τούρκοι προς τα παράλια, αλλά και η άνοδος του οθωμανικού σουλτανάτου. Υπάρχει μεγάλη σύνδεση με τον σημερινό κόσμο και τη γεωπολιτική κατάσταση.

H σελίδα του βιβλίου στο Facebook για όποιον θέλει να είναι σε επαφή μαζί του είναι:
https://www.facebook.com/UltimoPaleologo

Τα βιβλία του Εmanuele Rizzardi στα Ιταλικά διανέμονται στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Historical Quest (http://www.historical-quest.com) και επιλεγμένα βιβλιοπωλεία.