Oι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας παραμένει το κυρίαρχο θέμα της άτυπης συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, τύπου Gymnich, που ξεκίνησε χθες και συνεχίζεται σήμερα στο Βερολίνο.

Οπως αναφέρεται από τη Γερμανική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ οι υπουργοί θα μιλήσουν για όλο το φάσμα των σχέσεων μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας. Δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης στην ανατολική Μεσόγειο, ο υπουργός Εξωτερικών Maas φυσικά θα αναφέρει επίσης τις συνομιλίες του στην Αθήνα και την Άγκυρα.

Βασικό στοιχείο των σχέσεων ΕΕ- Τουρκίας, επισημαίνει η Γερμανική Προεδρία είναι η διαδικασία διαλόγου μεταξύ του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ Josep Borrell και του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Maas θέλει να ενθαρρύνει τα κράτη μέλη της ΕΕ να επιτύχουν αυτόν τον διάλογο. Ιδιαίτερα επειδή οι σχέσεις με την ΕΕ είναι επί του παρόντος τεταμένες, ο εποικοδομητικός διάλογος με την Τουρκία είναι ζωτικής σημασίας για την εξεύρεση λύσεων σε αμφιλεγόμενα ζητήματα στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά και για μια ειρηνική πολιτική διαδικασία στη Λιβύη.

Οι απρόβλεπτες εξελίξεις στο ευρωτουρκικό ζήτημα

Οι αντιδράσεις του Τούρκου Προέδρου, μπορούμε να πούμε, πως είναι απρόβλεπτες, και όπως επισημαίνεται από εγκυρους κύκλους, ένα “ατύχημα” δε μπορεί με βεβαιότητα να αποκλειστεί.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα δεδομένα και ορισμένες ενδείξεις, που οδηγούν προς αντίθετη, εξέλιξη.

Το γεγονός, ότι το τρέχον εξάμηνο προεδρεύει η Γεμανία στο Συμβούλιο της ΕΕ, αποτελεί, θα λέγαμε, μια άτυπη εγγύηση για την επικράτηση ειρήνης στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου.

Η Γερμανία, πρωτοσυνιδρύτρια με τη Γαλλία της ΕΕ (της ΕΚΑΧ) είναι μια ισχυρή χώρα με ισχυρή παρουσία στο διεθνή χώρο την οποία θέλει να ενισχύσει και στην ευρωπαϊκή της διάσταση. Παράλληλα, μετά την κρίση του κορονοϊού, η οποία παραμένει πολύ αισθητή, ένα ενδεχόμενο “ατύχημα” με την Τουρκία θα έδινε ένα γερό χτύπημα της πληρωμένης ευρωπαϊκής οικονομίας, “βούτυρο στο ψωμί” των αντιπάλων της, και καταστρεπτικό για την τουρκική οικονομία.

Επίσης, η Καγκελάριος Μέρκελ, είναι κατανοητό, να επιθυμεί να προσθέσει στην επιτυχημένη πολιτική πορεία της μια επιτυχημένη ευρωπαϊκή προεδρία.