Στενό μαρκάρισμα θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη προς την βρετανική πλευρά προκειμένου να υποχρεωθεί να αποφασίσει την επιστροφή των Γλυπτών   του Παρθενώνα.
Με την ευκαιρία της απόδοσης ενός θραύσματος του Παρθενώνα από τη Σικελία στο Μουσείο της Ακρόπολης (η τελετή θα γίνει την Δευετέρα 10 Ιανουαρίου 2022) ο πρωθυπουργός δήλωσε στην βρετανική εφημερίδα «The Telegraph» ότι οικοδομείται βήμα προς βήμα μια «δυναμική» προκειμένου να οδηγήσει στην επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, που αποτελεί πάγιο αίτημα της Ελλάδας.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη συμφωνία με την Ιταλία, η οποία, θα μπορούσε να αποτελέσει έναν οδικό χάρτη για μια αντίστοιχη και με τη Βρετανία.

Η συμφωνία με την Ιταλία αφορά σε μακροχρόνια «κατάθεση» (deposito) του αρχαίου με την προοπτική να παραμείνει στην Ελλάδα σε μόνιμη βάση (sine die), στο Μουσείο Ακρόπολης, επανενωμένο για πάντα με την ζωφόρο του Παρθενώνα.

«Η συζήτηση άγγιξε μια ευαίσθητη χορδή» σημείωσε εξάλλου ο πρωθυπουργός αναφορικά με όσα ακολούθησαν μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας κατά την επίσημη επίσκεψή του στη χώρα στις 16 Νοεμβρίου.

«Η δική μου αίσθηση είναι ότι όντως οικοδομείται μια δυναμική και ασφαλώς ο ‘ελέφαντας στο δωμάτιο’ είναι η συζήτηση που θα πρέπει να κάνουμε με το Βρετανικό Μουσείο» ανέφερε στις δηλώσεις του στη βρετανική εφημερίδα ο κ. Μητσοτάκης.

Κι αυτό, γιατί όπως ο ίδιος διευκρίνισε η επίσκεψή του στην Downing Street και η δημοσιότητα που έλαβε το ζήτημα βοήθησε να δημιουργηθεί «ένα μεγάλο κύμα διεθνούς υποστήριξης» για αυτό το σκοπό. Δεδομένο είναι άλλωστε, ότι και η κοινή γνώμη στη Βρετανία υποστηρίζει το αίτημα της επιστροφής των Γλυπτών, όπως αποδεικνύει και η τελευταία δημοσκόπηση που διενεργήθηκε μετά την επίσκεψη του Νοεμβρίου.

Όπως δήλωσε εξάλλου ο κ. Μητσοτάκης για το «θραύσμα Fagan», όπως αποκαλείται, που επιστρέφει από το Παλέρμο «Πρόκειται για ένα σημαντικό θραύσμα, ένα τμήμα της ζωφόρου που αναπαριστά τους θεούς και το οποίο βρισκόταν στη Σικελία για περίπου δύο αιώνες». Επισημαίνοντας ότι η επιστροφή του από την Ιταλία αποτελεί «σημαντικό βήμα» για την επανένωση των Γλυπτών πόσο μάλλον όπως τόνισε ότι «δεν επιστρέφεται ως δάνειο αλλά ως κατάθεση για οκτώ χρόνια με την προοπτική να παραμείνει στη χώρα επ’ αόριστον».

Κυριάκος Μητσοτάκης - Μπόρις ΤζόνσονΟ πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον στο Λονδίνο

Όπως είναι γνωστό εξάλλου, μόλις πριν από λίγες μέρες στις 3 Ιανουαρίου, σε μια κίνηση συμβολισμού και ουσίας, ο πρωθυπουργός και η υπουργός Πολιτισμού έστειλαν μήνυμα επανένωσης όλων των τμημάτων του Παρθενώνα, με την επιστροφή των Γλυπτών από το Βρετανικό Μουσείο, με αφορμή την εκδήλωση για την επιστροφή δέκα θραυσμάτων των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στο Μουσείο της Ακρόπολης. Τα συνανήκοντα θραύσματα τοποθετήθηκαν ήδη στη θέση τους αναμένοντας την πλήρη επα