«Θα αποδοθούν ευθύνες» απειλεί το Υπουργείο Πολιτισμού στον απόηχο του σάλου που ξέσπασε για το παράνομο γύρισμα πορνό ταινίας ενός ζευγαριού ομοφυλοφίλων στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης.  Η ταινία με τον τίτλο «Ξεπαρθενών» προβλήθηκε για πρώτη φορά στις 17 Δεκεμβρίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κι ακολούθησαν πολλές ακόμη προβολές στο διαδίκτυο.

Το περίεργο είναι ότι έγιναν τα γυρίσματα του ομοφυλοφιλικού έρωτα εν υπαίθρω και σε κοινή θέα χωρίς να αντιληφθούν οι αρχαιοφύλακες το παραμικρό. Δεν είδαν άραγε ούτε τις σημαίες που ανέμιζαν μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας σχηματίζοντας πιθανότατα προστατευτικό κλοιό πέριξ του ζευγαριού την στιγμή των σύντομων γυρισμάτων της ταινίας; Για όσους δεν το πιστεύουν οι δημιουργοί της ταινίας επικαλούνται ιδεολογικούς και πολιτικούς λόγους για την πράξη τους: Δεν αποκαλύπτουν την ταυτότητά τους αλλά υποστηρίζουν ότι η ταινία τους είναι «έργο τέχνης που αποτελεί και πολιτική δράση.»

Τι ακριβώς συνέβη; Ενα ζευγάρι ομοφυλοφίλων για να γιορτάσει τον έρωτά του στην Ακρόπολη συνευρέθη ερωτικά στον Ιερό βράχο. Η ταινία μικρού μήκους δείχνει τους δύο εραστές και τις περιπτύξεις τους λίγο μετά την έξοδο από το ασανσέρ που έχει τοποθετηθεί για να ανεβαίνουν στην Ακρόπολη τα άτομα με κινητικά προβλήματα. Κι όλα αυτά συμβαίνουνμε όχημα την ελευθερία της … έκφρασης.  Το σενάριο, σύμφωνα με τους ίδιους έχει ως εξής:

«Μία παρέα έχει μόλις τελειώσει την πεζοπορία της και αράζει απολαμβάνοντας το ηλιοβασίλεμα. Στη συζήτηση έρχονται μνήμες των μελών της από προηγούμενα χρόνια. Μνήμες περισσότερης ανεμελιάς, αλητείας και τόλμης στον έρωτα. Η παρέα αποφασίζει να μεσολαβήσει ώστε όσα λέγονται να μην είναι μόνο μνήμες. Ό,τι αξίζει γι’ αυτήν να έχει παρόν και μέλλον επίσης. Μέσα από τη συντροφικότητα, το χιούμορ, το κέντρισμα του αισθησιασμού η παρέα συντροφεύει τα μέλη της να βιώσουν τον ερωτισμό σε δημόσια μέρη, όπως παλιά. Μαζί, ο δημόσιος χώρος που είναι φορτισμένος με τα στοιχεία ενός πατριαρχικού και εθνικιστικού πλαισίου αποχτά ρωγμές, για να αναδυθεί ακριβώς αυτός ο ερωτισμός».

Καθώς δεν υπογράφεται η ταινία το Υπουργείο Πολιτισμού στρέφεται κατά του προσωπικού που δεν ήταν εκεί να περιφρουρήσει την εικόνα του μνημείου και προαναγγέλλει  προκαταρκτική εξέταση. Τα γυρίσματα σε αρχαιολογικούς χώρους απαγορεύονται εκτός αν έχει κάποιος αιτηθεί και λάβει άδεια από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Μια τέτοιου περιεχομένου ταινία δεν θα έπαιρνε ποτέ άδεια γι’ αυτό εικάζεται πως η λήψη του βίντεο έγινε με μικρή μηχανή ώστε να μην  κινητοποιήσει τους αρχαιοφύλακες του χώρου.  Η αλήθεια είναι πως η επίμαχη ερωτική σκηνή μεταξύ των δύο ανδρών, διαρκεί κάποια δευτερόλεπτα.

Ο πρόεδρος του ΣΕΗ Σπύρος Μπιμπίλας δήλωσε. «Αισθάνομαι ντροπή να γίνονται τέτοια πράγματα. Κάπου υπάρχουν και όρια» είπε. Και επειδή το ΥΠΠΟΑ την καταδίκασε  ακόμη και ως  «ακτιβιστική δράση» όπως οι δημιουργοί της προβάλλουν, ο κ. Μπιμπίλας τόνισε:

«Όπως το είδα δεν το θεωρώ ακτιβιστική πράξη, το θεωρώ βλακεία. Δείχνει όμως ότι είναι ελλιπής και η φύλαξη του βράχου. Φαντάζομαι ότι το υπουργείο Πολιτισμού θα ψάξει να βρει πώς έγινε αυτό και να αποδώσει ευθύνες».

Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με το θέμα, από το Γραφείο Τύπου του ΥΠΠΟΑ διευκρινίζονται τα εξής:

Για τις συγκεκριμένες σκηνές προφανώς δεν έχει δοθεί καμία άδεια από τις καθ΄ ύλην αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Ο αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης δεν προσφέρεται για κανενός είδους ακτιβιστική ή άλλη δραστηριότητα, η οποία προσβάλλει και συμπεριφέρεται ασεβώς στο μνημείο.

Με εντολή της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού προς την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, διενεργείται προκαταρκτική εξέταση, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στον Κώδικα.