Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του Συμβουλίου της Ευρώπης εξέλεξε, χθες, στη θέση του αντιπροέδρου, για μία τριετία, τον Έλληνα δικαστή, καθηγητή Λίνο-Αλέξανδρο Σισιλιάνο, ο οποίος θα αναλάβει τα νέα καθήκοντά του από 1ης Μαΐου 2017.

Το υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του συγχαίρει τον κ. Σισιλιάνο για την εκλογή του και του εύχεται καλή επιτυχία στη νέα αποστολή του. Τονίζει επίσης ότι «η επάξια εκλογή του κ. Σισιλιάνου, έγκριτου νομικού διεθνούς φήμης και καθηγητή του διεθνούς δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, είναι τιμητική τόσο για τον ίδιο, όσο και την Ελλάδα».

Ο  Λίνος-Αλέξανδρος Σισιλιάνος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960. Είναι καθηγητής της Νομικής Αθηνών. Μεταξύ άλλων υπήρξε μέλος και πρόεδρος της Επιτροπής ειδικών του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη βελτίωση των διαδικασιών προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Μέλος από το 2000 και στη συνέχεια αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής των δικαιωμάτων του ανθρώπου (2006-2011). Μέλος της Συγκλήτου της Ακαδημίας Διεθνούς Δικαίου της Χάγης από το 2010. Δικαστής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του ανθρώπου από τις 18 Μαΐου 2011.

Ο Έλληνας δικαστής ζει πλέον στο Στρασβούργο, καθώς διαδέχθηκε τον Χρήστο Ροζάκη, το καλοκαίρι του 2011, στη θέση του δικαστή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Σημειώνεται ότι οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου είναι υποχρεωτικές και η εκτέλεσή τους παρακολουθείται από την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου. Το Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου απαρτίζεται από δικαστές και ακαδημαϊκούς.

Έχει τιμηθεί με το Βραβείο του Πανεπιστημίου Robert Schuman του Στρασβούργου (1990), με το Διεθνές βραβείο Paul Guggenheim (1992), το Βραβείο Γεωργίου Τενεκίδη (1992) και το Βραβείο Μποδοσάκη (ex aequo, 1996).

Εχει διατελέσει  πρόεδρος σε μια σειρά επιτροπών για τα ανθρώπινα δικαιώματα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Συμβούλιο της Ευρώπης και τον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών. Έχει στο βιογραφικό του τέσσερις μονογραφίες, επιμέλεια ή συνεπιμέλεια 12 συλλογικών τόμων που εκδόθηκαν σε Ελλάδα και εξωτερικό, και περίπου 70 άρθρα και μελέτες σε ελληνικά και διεθνή νομικά περιοδικά.